Априлци - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Априлци - забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Априлци - забележителности за един уикенд

Априлци е едно приказно старопланинско градче, превърнало се в предпочитана туристическа дестинация за всички ценители на красотата.

Той се намира на 200 км от София и е съставен от четири големи села (Ново село, Зла река, Видима и Острец), които днес се явяват негови квартали.

В околностите на Априлци се намират едни от най-популярните туристически маршрути, най-красивите резервати и най-старите християнски светилища. Благодарение на комбинацията от живописни хълмове, предизвикателни планински върхове, просторни ливади, широколистни и иглолистни гори и студени реки, Априлци се е утвърдил като добре устроен курортен център, в който можете да си починете пълноценно.

Преди да се впуснете в изследване природните красоти на Априлци, направете една обиколка на самия град, защото наистина има какво да видите. Един от символите му е храмът „Св. Георги Победоносец”, който завършен през 1906 г. и е в памет на жертвите, загинали в Априлското въстание.

Априлци - забележителности за един уикенд


Други забележителности са храмът „Св. Петка Параскева” и намиращият се наблизо девически манастир „Св. Троица”, който е играл изключително важна роля по време на Арилското въстание. Тук са се шили дрехи, а по време на сраженията в магерницата се е приготвяла храна и се е пекъл хляб за въстаниците и често е бил посещаван от Васил Левски. Препоръчваме ви да посетите и историческия музей, където са запазени исторически реликви с национално значение.

На 3 км от града в посока Ловеч, се намира архитектурният резерват Старо Стефаново, където автентичният облик на къщите от XIX в. е закон за всички нови собственици. Тук са съхранени над 100 паметника на културата от началото и средата на XIX в., сред които главната черква, 1300-годишното дърво цер, църквата „Рождество Пресвета Богородица” от 1864 г. , селската чешма от 1830 и Поповото мостче от 1824. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин