Аугсбург през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Аугсбург през погледа на един местен

Мария Иванова работи в правния отдел на немска фирма и живее в Аугсбург от 8 години. Аугсбург е един от най-старите градове в Германия, съществува от 15 г.пр.Хр.

Въпреки че е третият по големина град в Бавария, центърът му е много лесно достъпен и не ти трябва винаги кола. Спокойно е, близо е до Мюнхен и до живописния район Алгой. Аугсбург е идеален град за студенти. В сравнение с Мюнхен е много по-евтино. За съжаление обаче, възможностите за развлечение не са толкова много. Но като студент не ти трябва повече“, разказва Ася.


Първото място, на което ще ви заведа в Аугсбург, е... къщата на бащата на Моцарт. Къщата се намира в квартала с една от най-големите църкви в Аугсбург (Domviertel). Улиците са тесни, къщите – стари. А оттам и бързо се стига до крепостната стена на Аугсбург, която е много добре запазена в по-голямата си част.

Когато ми се иска малко спокойствие... вземам колелото и карам покрай реката Лех, докато стигна до езерото Кузее. Пътеките за колела са близо до водата, а на езерото можеш да седнеш, да си починеш и да се насладиш на хубавата гледка.

Ако дойдете в Аугсбург, задължително се снимайте с... портиера на една от забележителностите на Аугсбург – Фугерай (Fuggerei). Този човек ще ви върне няколко столетия назад във времето.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е...кезешпецле (Käsespätzle). Това е специалет в цяла Бавария. Подобни на макарони парченца тесто са покрити със страшно много кашкавал и са гарнирани с паниран лук. Ужасно вкусно. Тук не трябва да забравяме прословутите наденички вайсвурст (Weißwürstchen). Поръчайте си и вайс бира (Weißbier) и денят ви със сигурност ще започне весело. Но запомнете – не поръчвайте бирата и наденичките след 12 часа на обяд – това се смята за престъпление.

За да избягам от ежедневието, отивам в...старата част на града. Тя е в самия център и е красива – какво повече му трябва на човек.

Можеш да познаеш, че някой е от Аугсбург по... акцента. В Аугсбург се говори Schwäbisch. А и по това, че хората са доста пестеливи и леко плашливи, ако искаш да им кажеш „добър ден“ :)

Малко хора знаят, че... Фугерай (Fuggerei) е най-старият комплекс със социални жилища в света, в който все още живеят хора.

През пролетта трябва да... отидеш на поход в Алгой. Районът предлага толкова много възможности за разходки и толкова много живописни гледки, че понякога може да се почувстваш като в Родопите или Пирин.

През лятото трябва да... отидеш в някоя от прочутите кръчми с градина (или бирени градини, Biergarten). Прохладата и студената бира са гарантирани. Прекрасни за през лятото.

През есента... и особено в края на септември трябва да обиколиш Мюнхен и да посетиш прословутия Октоберфест. Най-големият бирен фест в света. С представители на най-известните производители на бира – има какво да се види и пробва.

През зимата трябва да... отидеш на ски. От Аугсбург бързо се стига, например, до известния ски курорт Оберсдроф.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Аугсбург е до... Линдау. Живописното градче е разположено на езерото Бодензее (или Боденското езеро) и е близо до Австрия. Линдау ти дава усещането, че си попаднал в някое градче на Средиземноморието.

За разходка сред природата местните хора отиват до... Алгой или Зибентишвалд (Siebentischwald)

5 места, за които не знаете, ако идвате в Augsburg за пръв път:

Ресторанта „Drei Königinnen“ хубава студена бира и вкусна кухня, през лятото скрита от погледите на минувачите градина.

Сладкарницата „Dichtl“ една от най-старите сладкарници в Аугсбург. Тортите са пресни и ужасно вкусни.

Скритата градина „Damenhof“ въпреки че е разположена в центъра на Аугсбург, ще ти трябва карта или помощта на някой местен, за да намериш тази скрита вътрешна градина.

Малката зала „Der kleine Goldene Saal“ не всички пътеовдители я споменават.

Текстилният музей – Аугсбург е бил важен център за развитие на текстилната индустрия.

 

Прочетете всички интервюта през погледа на един местен. Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин