Аве Мария Грото – светът, но умален - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Аве Мария Грото – светът, но умален
Автор: Peika.bg

Някои от най-красивите неща стават по доста странен начин, но остават да живеят след създателите си. Точно такава е историята на брат Джоузеф Зотъл и неговият дългогодишен труд в Кулман, САЩ.

Брат Джоузеф е роден в Германия, но емигрира в САЩ и започва да учи в току-що открития „Сейнт Бернард“ – единственият бенедиктински манастир в Щатите. Той дава обет през 1897 г., но никога не става свещеник, защото претърпява инцидент. След него брат Джоузеф остава гърбав, а църквата по онова време не приема за свещеници хора с тежки физически увреждания.

Зотъл започва да работи като огняр в електроцентралата към манастира, а междувременно се захваща с нещо по-интересно. През 1918 г. любопитният монах започва да събира снимки и картички от различни религиозни и цивилни сгради по света и се заема да строи техни малки реплики. От изхвърлени материали от ремонта на църквата, с много труд и въображение, той успява да направи макети на католическите абатството Монте Касино, Базиликата на Свети Петър, някои езически храмове, наклонената кула в Пиза, германски замъци, испански мисии, светилища в Южна Африка, както и библейски конструкции като Ноевия ковчег.

Когато репликите му стават доста известни и започват да привличат посетители, монасите постепенно ги изнасят от манастира към близката варовикова кариера, където обектът получава името Аве Мария Грото (грото - изкуствена пещера) през 1934 г. В наши дни паркът се разполага на 16 187 квадратни метра и съдържа 125 репродукции.

Любопитното е, че в продължение на 50 години брат Джоузеф прави копията на сгради, от които е виждал само абатството и родния си град. Зотъл рядко е напускал Алабама и за това някои от репликите му не са точни, тъй като качеството и мащаба на снимките, от които е гледал, са го подвеждали.

Въпреки това, Аве Мария Грото е доказателство за това, че нищо не може да попречи на въображението и таланта да се проявяват.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин