Бастой – затвор или хотел е това? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бастой – затвор или хотел е това?
Автор: Стефан Стефанов
Бастой – затвор или хотел е това?
Снимка: Craig Sunter

Изразът „да те пратят на топло“ в Норвегия отива отвъд всички възможни разбирания. Един местен затвор си е поставил за цел да промени концепцията за поправително заведения като предоставя на престъпниците повече от добри условия за живот.

Остров Бастой на 75 километра от брега на Осло е дом на 115 затворници, сред които са и най-опасните бандити в скандинавската страна – убийци, изнасилвачи и пласьори. Но там е трудно да се каже, че криминалните са зад решетките, защото няма бодлива тел по стените, няма ток по оградите, нито въоръжена охрана или кучета. Малките дървени къщички, в които живеят, събират до 6 души, а мъжете се хранят в обща кухня. И това вероятно е най-голямото им неудобство на острова.

Затворниците на Бастой се занимават с отглеждане на животни и растения, работят в дъскорезницата или поправят колела. От тези дейности те печелят по около 6 евро на ден, с които могат да си купят нещо от супермаркета. Отделно от това, на острова има църква, училище, библиотека и сауна, а през лятото осъдените се къпят в морето, ловят риба, яздят коне или играят тенис и футбол. На фона на всичко това, можете да си представите каква е вечерята в този „затвор“.

Причината условията в Бастой да приличат повече на такива във ваканционно селище е, че местните власти искат да направят експеримент, който ще покаже дали престъпниците могат да се променят в положителна посока с добро отношение към тях или това е загубена кауза. Друг въпрос е какво биха помислили техните жертви и роднините им за този експеримент.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин