Бековите скали - да седнеш на ръба на Родопите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бековите скали - да седнеш на ръба на Родопите
Автор: Мария Ангелова

Ако на човек му се прииска да си намери някоe чудно местенце с гледка отвисоко към Родопите, където да седне и краката му да увиснат във въздуха, вероятно първото, което му идва на ум, е панорамната площадка Орлово око край село Ягодина. Може би ще се сети и за скалата при село Равнища или пътят за село Бориславци с гледка към величествения завой на река Арда.

Не толкова популярна, но по нищо неотстъпваща на останалите, е една друга създадена от природата наблюдателна площадка – Бековите скали край село Равногор.

Човешката намеса тук е минимална и се състои от три табели по пътя, една беседка, където можете да се скриете в случай на дъжд или пек, и три пейки с незабравима гледка. Пред очите ви се извиват меките очертания на Северозападните Родопи, сред които сякаш събран в шепите на планината се вижда язовир Въча.

Как да стигнем до Бековите скали: В село Равногор питайте за пътя за Бековите скали и след като излезете от селото, ще повървите по чакълест път, който постепенно преминава в два коловоза, а накрая – в планинска пътека. На няколко места пътят се раздвоява, но има табели, за да не губите правилната посока.

От двете страни на пътеката планинската земя е превърната в ниви, където местните хора садят картофи.

„Тук стават най-хубавите картофи!“ ще ви обяснят те, след като са ви разпитали откъде сте и срамежливо са се скрили от обективите на фотоапаратите. „Абе за какво ви е да снимате колхозници като нас!“.

Много бързо ще се уверите, че хората в това село на повече от 1300 м надморска височина са истински и неподправени. Когато са любопитни, ще ви засипят с въпроси. Когато могат, ще ви помогнат, ще ви упътят, ще ви заведат.

Пътят нагоре продължава. Нужен ви е около час ходене пеша, за да стигнете от Равногор до Бековите скали.

Те се появяват пред вас някак изведнъж, неочаквано, та чак забавяте ход – да не би да направите някоя стъпка в повече. Мястото за наблюдение е обезопасено с парапети, а ако си донесете хапване и пийване, можете да прекарате тук целия ден на най-блажения пикник в Родопите. 

Открийте още маршрути в Родопите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин