Белиз – райско кътче на Карибското крайбрежие - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Белиз – райско кътче на Карибското крайбрежие
Автор: Peika.bg
Белиз – райско кътче на Карибското крайбрежие

Белиз е една страна, за която може и да не си чувал. Тя се намира на Карибското крайбрежие в Централна Америка и е същински рай за приключенците, които търсят бели плажове, коралови рифове, спокойствие и място, където да избягат от светската суета. 

Белиз е единствената страна в тази част на Америка, където официалният език е английски. В миналото страната е била част от Британската империя, по-късно Великобритания е вписала Белиз като колония на Британски Хондурас. През 1981 г. Британски Хондурас признава независимостта на територията и оттогава е отделен член на Британската империя.

Страната се състои от 322 км острови и малки островчета, които изграждат Белизийски бариерен риф. Той е най-дългият в Западното полукълбо и вторият по големина в света след Големия бариерен риф. Гмуркането в света на дружелюбно настроени риби, съвършени морски обитатели и вода – толкова чиста и прозрачна, че да можеш да видиш през нея и най-дребния.

Природната красота на страната блести с буйни джунгли, исторически места и очарователни села в цялата страна. Независимо с каква цел искате да посетите Белиз: за проучване на руините на маите на Алтун Ха или за да плувате в пещерите Шибалба, Белиз показва една уникална страна на този свят, която е толкова красива, колкото и освежаваща.

Северен Белиз е непретенциозно място – той представлява равнинна територия, която е покрита с блата и дървета. Северът не е приоритетна дестинация за туристите, тъй като транспортните маршрути минават през тази равна, млада крайбрежна равнина. Но тайната е, че ако бъдат изоставени традиционните маршрути, красотата и чарът на района заслепяват очите и будят чувството за приключение. Северът всъщност осигурява по-голямо разнообразие от природа, история и култура от всички останали райони на страната.

Джунглата на запад е местообитание за една от най-високите популации на ягуари в страната и вероятно най-добрият шанс да бъде видян един от петте вида диви животни на Белиз. Крайбрежните лагуни на изток представляват огромни площадки за хранене на щъркели, чапли, както и за застрашените ламантини или морски крави. А между тях тече чудно красива река, пълна с крокодили, костенурки и тарпони (вид едра риба).

Но природните богатства на северната част на Белиз пазят и историята на древните маи. Останки от около 600 селища на маите са разпръснати в двата северни района на страната, повечето от които са руини.

Малкото обаче, които са открити цели, са грандиозни и зрелищни. Ламанаи е може би най-добрият археологически резерват тук – някога е бил огромен град в цивилизацията на маите. Той се издига живописно от джунглата по лагуната на Нова река. Крепостта Керос, издигаща се на върха, пази устието на Нова река. И Санта Рита, около който е построен град Корозал, вероятно е древният град Четумал.

Днес северната част на Белиз все още е населена от наследниците на маите, от испанците и от фермерите менонити. Този микс от хора предоставя уникалната възможност да бъде изживяна мистиката на маите, празнуването на живота с испанските танци и простотата на живота и поклонението на внесените стари световни вярвания на менонитите, от които произлизат амишите. За някои хора Белиз е буквално райско кътче на Земята.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин