Белозем - селото на щъркелите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Белозем - селото на щъркелите
Автор: Мария Ангелова

Преди години в Белозем е имало огромно дърво с над 30 щъркелови гнезда, което е можело да се види чак от тепетата на Пловдив. Днес дървото го няма, но щъркелите са си тук, а селото е най-известната дестинация за почитатели на птиците, които носят пролетта и бебетата.

Като признание за хармоничното съществуване между хора и щъркели, Белозем е обявен за Европейско село на щъркелите през 2005 г. (всяка година германската природозащитна организация Евронатур определя по едно такова село в Европа с цел опазване на белия щъркел и стимулиране на екотуризма).

Щъркелите са в района от векове - от една страна, заради оризищата, но и се знае, че където има щъркели, природата е чиста. Макар че белоземци от години казват, че който има щъркел на къщата си, ще осиромашее, все пак се знае и че където има много щъркели, има и много добри хора.

За щъркелите

40947

На училището в Белозем има 22 щъркелови гнезда - цяла природна забележителност! Още три гнезда има на камбанарията на църквата “Свети Георги”, а общо в селото са повече от 40. Срещу училището по проект на “Зелени Балкани” е изграден Парк на щъркела - с дървена наблюдателна кула и табла с информация, легенди, гадания... В читалище “Просвета” има малка сбирка, посветена на щъркела и другите Европейски села на щъркелите. Всяка година се отбелязва и Празник на щъркела (обикновено през май).

За Белозем

40948

Католическата църква "Свети Франциск" в Белозем

Белозем е едно от най-големите и оживени села в България. Пред всяко магазинче и кръчма има велостойка, жителите са близо 5000, работа има за всички, а през последните години има дори недостиг на работна ръка. Има православна и католическа църква – и двете заслужават да ги посетите.

Вижте още: На 3 км от Белозем се намира влажна зона Кисимови дупки, където може да ловите риба, да опънете палатка или просто да си починете под върбите и да се порадвате на песните на птиците. За посоката питайте в селото, има и табели, но са малки и може да ги пропуснете.

40943

Кисимови дупки

Полезна информация: Белозем се намира на по-малко от 2 км от автомагистрала Тракия, има отбивка с табела. От Пловдив са 36 км. Селото е и гара по жп линията Пловдив – Бургас (има 10 влака дневно, пътува се 30 минути). Паркът, училището и църквата са в центъра.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Открийте още идеи за селски туризъм.

Вижте още снимки от село Белозем:

40945

Покривът на училището, върху който има общо 22 гнезда на щъркели

40949

Едно модерно изглеждащо училище

40944


40954

Наблюдателната кула в Парка на щъркела

40952

Паметник на щъркела в центъра на селото

40953

Транспортът в селото е предимно на две колела.

40946

Кисимови дупки

40950

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин