Бергамо - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бергамо - забележителности за един уикенд
Автор: Мария Ангелова

За повечето българи Бергамо е малко летище край Милано, където кацат и своевременно се качват на автобуса за големия град. Макар и подценяван и подминаван, Бергамо е симпатичен италиански град, който заслужава вашето внимание. Отделете му един или два дни и няма да съжалявате.


Горният град

Бергамо условно се дели на Горен и Долен град (Citta Alta, Citta Bassa). Долният е по-индустриален и съвременен, а Горният е запазил очарованието на старите времена. За да стигнете до Горния град, можете да се качите на въжена железница (фуникуляр) – по-лесно е отколкото да ходите, а гледките по пътя са страхотни.

Пиаца Векия

Пиаца Векия е пулсиращото сърце на Горния град. Седнете в някое от многобройните й кафенета и се насладете на италианско еспресо в компанията на заобикалящите исторически сгради от Средновековието и Ренесанса. В центъра на площада се намира белият мраморен фонтан Контарини.

Кулата Кампаноне

Само 30 секунди са нужни, за да стигнете до мястото с най-невероятните гледки към Бергамо. Това е времето, за което изцяло стъкленият асансьор ще ви издигне до върха на 53-метровата кула Кампаноне (в превод Камбанарията). Името й идва от факта, че в продължение на векове камбаната на върха й е служела за известяване за пожар, събиране на населението, обявяване на война... И до днес всяка нощ камбаната бие 180 пъти – стар обичай, с който в миналото всяка вечер в 22 часа обявявали затварянето на градските порти. Докато камбаната биела, хората имали време да се приберат преди да бъдат заключени извън града. Вход 3 евро.

Църквата Санта Мария Маджоре

Тази църква се е появила в Бергамо отчасти заради дадена клетва по време на чумата в града. Строителството й е започнато през 1137 г., като след това е допълвана и преустройвана в различни стилове.

Музеят Рока

Рока е крепостна стена, в която се помещава филиал на историческия музей. Тук можете да научите за историята на Бергамо в периода 1797 – 1870 г. Информация за работно време и билети на всички филиали на историческия музей в Бергамо (включително кулата Кампаноне) тук.

Капелата Колеони

Бартоломео Колеони се е родил през 1400 г. и когато починал 75 години по-късно, се сдобил със свой мавзолей. Занимавал се е с търговия и дарил за благотворителност на Венеция част от своите богатства (където днес има негова статуя на кон).

Ботаническата градина

Ако виждате цвят на лотус, папур, месоядно растение, захарна тръстика и мадагаскарска палма, значи се намирате в Ботаническата градина на Бергамо. Входът е свободен

Галерията за модерно и съвременно изкуство

Тази галерия има малка постоянна колекция от италиански произведения на съвременното изкуство. Входна такса: 5 евро. Работи от 10 до 19 часа, в четвъртък – до 22 часа. Почивен ден – понеделник. Полезна информация тук.

И до днес Бергамо е запазил много от средновековния си облик. Заради много каменни постройки, съхранени до наши дни, го наричали Каменният град.

Академия Карара

Едно от най-добрите места, където да се срещнете с италианското изкуство. Намира се източно от крепостните стени на града. Затворена за реновации до май 2014 г.

Доницети и Бергамо

С удивление ще установите, че знаете повече хора от Бергамо, отколкото си мислите. Художникът Караваджо, оперният композитор Доницети (театър в Бергамо носи неговото име, има и музей, посветен на Доницети), както и Арлекино – прочутият театрален персонаж.

Сан Виджилио

Това е малко селце, до което се стига пеша или с втори фуникуляр от Горния град. Гледката отвисоко е невероятна, а можете да посетите и руините на замък (вход свободен). 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин