Билките в България: Всичко, което не знаете за тях - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Билките в България: Всичко, което не знаете за тях
Автор: Peika.bg

Знаете ли как да берете правилно билки? А знаете ли, че билките могат да дават поминък на ¼ от българите, ако ги пазим и ползваме разумно?

Интересен, неочакван поглед върху темата за билки можете да видите във филма "Лековитото злато на България". Това е история за пътя на билките от дивата природа до аптеките и дрогериите, който показва картина на сектора за изкупуване и преработка на билки в България. Дава примери на устойчиво ползване и добавяне на стойност към ценните за българската икономика суровини.

27-минутният документален филм е създаден в рамките на проект „Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България” на Фондация „Информация и природозащита” и „ЕкоЛогични Консултации” ЕООД, съфинансиран от Програмa LIFE+ на Европейската комисия.

Можете да гледате филма тук, а долу прочетете какво ни разказа Светлана Аладжем, част от екипа, който стои зад филма.

Това, което хората не знаят за събирането на билки, е че... всеки стрък, плод, цвят от лечебно растение минава през нечии ръце. Всяко начинание с билки, съставките за лекарствата ни, всичко зависи от това да има достатъчно и добре подготвени берачи. Без тях няма кой да събере и достави билките от дивата природа. Те са в началото на важни за здравето на хората продукти. Приходите на берачите зависят от времето и търсенето на пазара, а и двете са много променливи. Заети са пролетта и лятото, но не изкарват почти нищо за зимата. Нямат дори за простичко оборудване за събиране и пренасяне на билките. Нямат и сигурен пазар и продават, на когото им се обади с по-добра цена. Така стават жертва на множеството прекупвачи по веригата. Заплащането е нищожно, а се искат умения и знания, трупани с години тежък труд, под открито небе. Затова и броят на опитните берачи постоянно намалява. Това застрашава сериозно целия сектор. Обществения престиж на професията събирач има нужда от издигане. Тя трябва да влезе в списъка на професиите и в образователната ни система. Трябва да намерим и начини да регулираме цените на билките, които не са се променяли от почти 20 години…

40322

Няколко съвета за правилно събиране на билки: Доходите на всеки, който се препитва с билки, зависят от това дали познава добре различните видове растения, знае точно кога лечебните вещества в тях са най-силни и спазва правилата за събиране. Тези, които се препитават така цял живот, знаят, че ако не спазват правилата билките или се похабяват, или се продават на безценица. България е единствената страна в Европейския съюз, която има специален Закон за лечебните растения, защото единствено ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества. По-голямата част от билките, които се изкупуват, търгуват и преработват у нас (към 20 хиляди тона годишно) се събират от дивата природа. Тя е много щедра с нас, но не е неизчерпаема! Затова и правилата за събиране на билки са регламентирани в Наредба номер две към Закона.

1. Билки се берат само в сухо и слънчево време, след вдигане на сутрешната роса.

2. При всяко излизане, берете само от един вид билка и слагайте набраното в един и същи съд.

3. Билките изискват чистота! Брането става с чисти ръце! Набраните билки поставяйте или разстилайте в чисти съдове и пространства, а не на земята!

40325

На световната карта на износителите на билки България... се намира на едно от първите три места. Страната ни е основен доставчик на билки за целия свят. С територия десетки пъти по-малка от тази на Индия и Китай, пропорционално на площта си, ние ги изпреварваме по количества износ на билки.

Събирането на билки в България... има потенциал да осигури препитание на една четвърт от народа ни, ако се ползват интелигентно и се преработват у нас, вместо да се изнасят като суровина. Сега повече от 90% от нашите билки заминават за чужбина, изсушени или замразени. Българската лечебна флора е не само най-богатата в Европа, но и най-добре проучената. Развитите страни ни изпреварват в икономика, инфраструктура, здравеопазванe, но те нямат и половината от растителното богатство и плодородие, с което е надарена земята ни. Можем да развиваме земеделие, фармация, производство на храни и козметика със суровини от собствени билки.

40321

Това, което пречи, е че... нямаме развита преработвателна промишленост. Почти всичките ни билки заминават за развитите преработвателни страни. Те произвеждат крайни продукти и по-голямата част от печалбата остава при тях. Чай, лекарства, хранителни добавки и козметика от български билки се връщат тук и ние си ги купуваме на многократно по-висока цена.

Ние, тук правим основно първична преработка на билките: сушене, замразяване, рязане, пакетиране, което не добавя повече от 5% стойност. Толкова е и максималната печалба на билкозаготвителите. Затова, за да увеличат приходите си, те се стремят да изнасят все по-големи количества билки и нерядко ощетяват дивата природа.

Страни, които произвеждат от билките си крайни продукти, получават многократно по-висока цена на тон, в сравнение нашата страна, която изнася сушени и замразени билки. Един тон билки от България струва около 2100 лева. Тон билки от Франция се продава на три пъти по-висока цена. Един тон билки от Швейцария има пет пъти по-висока цена. А японските билки струват 15 пъти повече от нашите.

Ако билките се преработват в районите, където растат и се събират, местните хора ще имат повече работа и по-добри доходи. Само когато лечебните растения им дават сигурно и добро препитание, те могат да осъзнаят ценността им и да се грижат за тях, като за свои.

40324

Все пак сте оптимисти, защото... има много добри примери за предприятия, които преработват билките у нас, произвеждат качествени продукти и дават препитание на много хора. Изкупните цени на билките при тях са в пъти по-високи, каквото е и качеството им. Така и събирачите получават добро заплащане и имат мотивация да пазят находищата. Разказваме за тях, както във филма „Лековитото злато на България”, така и в радиорубриките по Хоризонт, радио Пловдив и радио Стара Загора.

*

Фондация „Информация и природозащита” е създадена преди 11 години, за да осигури финансиране за опазване на дивата природа на България, създаване на възможности за поминък на местните общности и развитие на извънградските райони. Просто казано – запазената и богата природа на България е най-ценният ни ресурс за икономическо развитие. Местните хора имат много възможности за препитание благодарение на близостта си с ценните природни територии – екотуризъм, преработка на диви плодове и билки. Всички наши проекти са представени на интернет сайта им тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин