Екопътека Боров камък – по мостчета към водопада - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека Боров камък – по мостчета към водопада
Автор: Мария Ангелова

От мостче на мостче, чак до водопада Боров камък...

„Боров камък” е една от първите екопътеки в България и, ще се уверите, една от най-красивите. По пътя ви очакват дървени мостчета и стълби, а накрая – възможност да се изкъпете във водопад.

Маршрут по мостчетата

Изходен пункт е село Згориград (идвайки от Враца, минавате през цялото село и на няколкостотин метра след края му до шосето има голяма табела, откъдето започва пътеката). В началото се движите срещу течението на река Лева.

Останките, които виждате вляво, са от трагедия със стотици жертви. На 1 май 1966 г. подпорната стена на хвостохранилището (съоръжение за отпадъци) към мина „Плакалница” се скъсва и мощна вълна залива Згориград, като стига чак до Враца. Днес мястото е напълно безопасно, но можете да видите следи от трагедията.

След първия мост пътеката навлиза в красив каньон, където по реката има множество вирчета и скокчета. Дървени стълби и мостове ви помагат в изкачването и разкриват красиви гледки към селото и прохода Вратцата.

За около 2 часа стигате до водопад Боров камък (63 м), който е пълноводен почти целогодишно. Пътеката се промъква зад водната завеса и преминавате на другия бряг (а може и да се изкъпете сред пръските на водопада). Още стълби ви отвеждат до върха на отвесната скала, откъдето можете да видите долината и покривите на згориградските къщички в далечината, а отвесните скали на Вратцата в дъното завършват картината. Следвайки реката, след 10 минути стигате до поляна със заслон и място за отдих (подходящо и за къмпинг).

Оттук може да се върнете по същия път в Згориград или да продължите до х. Пършевица по маркирана пътека (около 1:30 ч.), или да следвате пътеката за връх Околчица (около 4 часа).

Полезна информация: Време за преминаване – 2:30 часа в едната посока. Денивелация: 700 м. По пътеката има стръмни места – ако сте с малки деца, ще се наложи да им помогнете с преминаването на 2-3 места.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте и още снимки от eкопътека Боров камък:

40092

40090 40093

40094


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Iva Ruseva, 07.08.2018 | 13:41
На 05.08.2018 последната стълба, която се качва към заслона и посока Пършевица я нямаше. Явно е отнесена от дъждовете. По-нагоре има стълба, но до нея може да се стигне само чрез катерене по камъните на една почти отвесна рекичка. (Малко по вдясно има стоманено въже нагоре, но ние не успяхме да отрием пътеката, когато се качихме поради реката, шубраци и дървета).
Абонирайте се за нашия бюлетин