Брайтън – красив английски курорт на Ла Манша - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Брайтън – красив английски курорт на Ла Манша
Автор: Елена Исаева

Брайтън е най – големият английски курорт на канала, който се намира на Ла Манша -  южното крайбрежие на Англия, графство Източен Съсекс, известен като курортно селище още от XVIII век. Със своите ресторанти, барове и многобройни хотели, градът е любимо място за отдих и забавление край морето на младежите и студентите. Тук лондончани с удоволствие идват да се разхождат по крайбрежието.

Градът е известен с Кралският павилион, превърнал се в негов символ, откупен през 1849 г. от кралица Виктория за 53 000 лири, която от своя страна преценила, че повече не се нуждае от това място край морето. Павилионът е построен през 1786 г. от крал Джордж IV край фермерска къща, където той бил отседнал. Това е място, което не е за пропускане. Решите ли да го посетите, непремено си наемете и екскурзовод, който ще ви покаже залата за банкети, декорирана в ориенталски стил, кралските спални, музикалната зала и други.

Брайтън – красив английски курорт на Ла Манша
Снимка: pixabay.com

В града са запазени редица тераси от времето на Регентството, също така великолепни постройки от викторианската епоха, като известният Грандхотел, редица други жилищни сгради, както и двете сгради на кея – Брайтън Пиър, известен със своите аркади, ресторанти и увеселителен парк, където местните и гостите на града с удоволствие се разхождат. Другата сграда е Уест Пиър, която е изгоряла през  2003 г., на чието място е построена наблюдателната кула i360, открита през 2016 г. – най – високата движеща се наблюдателна кула в света, наподобяваща огромна игла.

Интересна за посетителите е и екзотичната лятна къща на Джордж IV, който се слави като един от най – ексцентричните крале в страната.

Брайтън – красив английски курорт на Ла Манша
Снимка: pixabay.com

Брайтън притежава интересен музей и художествена галерия, в които се съхраняват богата колекция от произведения в стил арт деко, костюмна галлерия от XVIII век, интересни колекции от порцелан и керамика.

Друг интересен музей е музеят на естествената история, известен с колекцията си от препарирани птици, насекоми, вкаменелости и други.

Разходете се из старото рибарско селище, по малките и тесни улички с очарователните малки къщи и колоритните им дървени фасади, превърнати днес в антични магазини, бутици, галерии и уютни кафенета, рагледайте музея на риболова.

За най – малките и любителите на незабравимите детски приказки е и музеят на играчките. Тук е събрана уникална колекция от редки ретро играчки от цяла Великобритания и Европа, част от които са влакчеат Hornby, мечки Steiff, коли Corgi и какви ли не кукли, комплекти за строителство, самолети, цирк с цяло оборудване, животни, мини зоологически градини и какво ли още не. Може би най – привлекателен и забавен и за малки и големи е уникалният влаков комплекс, който включва всички местни туристически атракции.

Брайтън – красив английски курорт на Ла Манша
Снимка: pixabay.com

Само на няколко км от града се намира и първата запазена железопътна гара в света, където е представена колекция от над 30 модерни локомотивни двигатели, 150 вагона, повечето от които са използвани от преди 1939 г. Тук се предлагат различни турове с влак, с изискана кухня, нощни мистерии, екскурзии за деца.

От 1927 г. до днес почти всяка година се провежда автомобилен празник, където всеки притежател на ретро автомобил може да се включи в състезание на 60 -  километровата писта от Хайд парк в Лондон до брега на Брайтън.

Ежегодно през месец май, в продължение на три седмици в Брайтън се провежда и културният фестивал, включващ редица театрални представления, филмови прожекции, изпълнения на оркестри, концерти на известни и не толкова певци и групи, като основно преобладава музиката от XIX век.

Брайтън е интересен многообразно колоритен град. Решите ли да го посетите, няма да скучаете, тук има за всекиго по нещо и от историческа, и от културна гледна точка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин