Брекзит донася големи промени за британските пътници, които се отправят към Европа през 2021 г. - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Брекзит донася големи промени за британските пътници, които се отправят към Европа през 2021 г.
Автор: Peika.bg
Брекзит донася големи промени за британските пътници, които се отправят към Европа през 2021 г.
Снимка: pixabay

Повече от четири години след като Обединеното кралство гласува за напускане на Европейския съюз, окончателните подробности за споразумението все още се изглаждат.

Преди това британските пътници едва ли трябваше да премислят толкова преминаването извън граница, но Brexit и сега пандемията създадоха голяма несигурност около пътуванията.

Когато Великобритания напусне ЕС, тя ще бъде обект на ограничения за пътуване извън блока поради правила, насочени към борба с COVID-19. Това доведе до широко разпространени медийни съобщения, че ЕС ще „забрани пътуванията“ от Обединеното кралство до ЕС от 1 януари. Според Асоциацията на британските туристически агенти (ABTA) „това донякъде надценява нещата, тъй като насоките за пътуване и коронавирусът е точно това - препоръка." Марк Танзър, главен изпълнителен директор на ABTA, заяви: „Отделните държави от ЕС все още са в състояние да прилагат свои собствени мерки, като обмислят варианти като коридори за пътуване и тестване, и все още ще минат няколко седмици, преди да разберем пълната позиция“.

Европейската комисия разкри мерки за извънредни ситуации, които биха позволили реципрочното въздушно пътуване между Обединеното кралство и ЕС да продължи шест месеца. Така че засега изглежда, че пълна забрана за пътуване е малко вероятно. Но тъй като пандемията все още бушува в Европа и Великобритания, ограниченията за пътуване ще бъдат подложени на преглед. Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви пред Асоциацията на пресата "ние възприемаме научен, базиран на риска подход към здравните мерки на границата и, разбира се, е в интерес на всички държави да позволят безопасни международни пътувания, когато излезем от пандемията."

Вече съществуват някои насоки, които ще дадат представа на британските пътешественици какво могат да очакват при посещението си в Европа след Брекзит, ако процентът на заразяване спадне значително и бъдат премахнати несъществени забрани за пътуване. Новите правила се прилагат за британските посетители в ЕС, както и за Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, но не всички изисквания са необходими за пътуване до Ирландия. Правителството на Обединеното кралство заяви, че може да има допълнителни промени, но ето основните моменти от неговите насоки, каквито са в момента. На британските посетители, които не отговарят на тези изисквания, може да бъде отказано влизане.

Паспортите трябва да са валидни най-малко шест месеца

От януари британските пътници трябва да имат валидност поне шест месеца на паспортите си, когато посещават Европа. Паспортите с по-малко от шест месеца трябва да бъдат подновени преди пътуване. Това изискване се отменя за Ирландия, където вместо това паспортите трябва да са валидни за времето на вашето посещение.

Паспортите трябва да са издадени през последните 10 години

Британските паспорти, издадени преди повече от десетилетие, трябва да бъдат подновени преди пътуване до Европа, дори ако имат повече от шест месеца преди изтичането им. Поради закъснения, причинени от пандемията на коронавируса и наближаващ краен срок за Брекзит, подновяването на паспорта отнема повече време от обикновено.

Застраховка за пътуване

Преди това британците можеха да получат безплатни европейски здравноосигурителни карти (EHIC) онлайн, което им даде правото да получават здравеопазване безплатно или на намалена цена в Европа. Тези карти изтичат в края на 2020 г., независимо от срока на годност, отпечатан на картата. EHIC покрива посетителите с предварително съществуващи условия, но застрахователите на пътувания на трети страни често не го правят.

Домашните любимци могат да пътуват в границите на ЕС, но собствениците трябва да кандидатстват за здравна карта на животните

Съществуващата схема за паспорти за домашни любимци позволява относително безпроблемно пътуване, но от 2021 г. домашен любимец, пътуващ до ЕС, ще се нуждае от здравна карта на животните (AHC). AHC ще бъде издаден от акредитиран ветеринар и е валиден 10 дни след датата на издаване за влизане в ЕС. Той ще покрие домашен любимец за еднократно влизане в ЕС, пътуване в рамките на ЕС в продължение на четири месеца и повторно влизане във Великобритания в продължение на четири месеца след датата на издаване. За да кандидатстват за AHC, собствениците на домашни любимци трябва да имат доказателство за датата на микрочипиране на своя домашен любимец, историята на ваксинацията на домашен любимец и успешен резултат от кръвен тест за антитела срещу бяс.

Бизнес пътуванията ще се нуждаят от визи, но туристите може да се наложи и да покажат повече документи

На британските посетители в Европа е разрешено да останат като туристи в продължение на 90 дни в рамките на шестмесечен период, но пътуващите за бизнес, постоянна работа или обучение ще се нуждаят от визи, изискванията на които са определени от всяка държава. Дори временните туристи могат да бъдат обект на повече бюрокрация, тъй като посетителите могат да бъдат помолени да покажат билет за връщане и доказателство за средства, за да покрият продължителността на престоя.

Шофиране, роуминг на мобилни телефони и др

С настоящата 2021 редица специфични за пътуването подробности не са напълно разрешени. Понастоящем няма такса за роуминг на мобилни телефони между Великобритания и Европа. Мрежови оператори като Vodafone, O2 и Three са посочили, че ще продължат да предлагат услугата, но без да потвърждават условията. Правителството казва, че ще ограничи таксите за роуминг на £ 45, но все пак можете да бъдете таксувани и над това. Шофьорите може да се нуждаят от международно разрешително за шофиране за някои страни (това може да бъде получено от пощата за £ 5,50), а ако шофирате собствена кола, може да ви е необходима „зелена карта“, която служи като доказателство за застраховка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин