Букурещ - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Букурещ - забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Букурещ е чудесна уикенд дестинация - намира се престъпно близо до българската граница, за да си позволите да не го посетите поне веднъж. Ако се запътите към румънската столица, отделете си поне 2-3 дни, за да имате време да се разходите из града, да усетите атмосферата му и да посетите интересните места в околностите му. Вижте кои са основните забележителности в Букурещ. Прочетете и съветите от един местен за посещение на Букурещ.

 

Дворецът на парламента (Palatul Parlamentului) – това е най-голямата административна сграда в света след сградата на Пентагона в САЩ. Висока е 86 м, като има и подземна  част с няколко етажа. Дължината на двореца е 270 м. Стаите са 1100, като 440 от тях са офиси, 30 са конферентни зали, 4 ресторанта, 3 библиотеки, концертна зала. Тук се помещава парламентът на Румъния. Дворецът е изграден и почти завършен по времето на Чаушеску. Открийте 13 любопитни факта за Двореца на парламентаИнформация за цени на билети и работно време можете да намерите тук

Площадът на революцията (Piaţa Revoluţiei) се намира в центъра на Букурещ. Наоколо се намират Дворецът на парламента и Библиотеката. Тук е мраморният паметник на Прераждането, изграден в памет на жертвите на революцията от 1989 г. Монументът пресъздава свободата, проправяща си път през тъмен облак. 

Триумфалната арка - Оригиналната конструкция на Триумфалната арка (Arcul de Triumf) била от дърво в чест на румънските войници от Първата световна война. Настоящата арка е изградена от гранит и бетон. Висока е 25 м и има вътрешно стълбище, по което можете да се изкачите до терасата на върха й и да се насладите на панорамна гледка към града.

Старият град на Букурещ ще ви очарова. Реставрирани сгради са запазени по улица „Липскани” (Lipscani) и в околностите й. Ще видите Старият княжески съд (Curtea Veche) на Влад Цепеш, известен като Дракула, Старата княжеска църква (Biseruca Curtea Veche), която е най-старата сграда в Букурещ, и бившият хан „Луи Манук” (Hanul Lui Manuc), превърнат отвътре в луксозен хотел-ресторант. Наоколо има много ресторанти и барове, красиви сгради на съвременни банки и много пазари, предлагащи антики и предмети на изкуството.

Националният исторически музей (Muzeul Naţional de Istorie a României) се помещава в сградата на бившата пощенска палата от края на XIX – началото на XX век. Изграден е в неокласически стил. Представя историята на Румъния от древни времена до наши дни. Не пропускайте и подземната част на музея, известна като „Съкровищницата”, където се съхраняват над 2000 златни и сребърни предмети и скъпоценни камъни от времето на неолита до XX век. Информация за цени на билети и работно време ще намерите тук.

Музей на румънския селянин (Muzeul Taranului Român) е мястото, на което ще научите за историята на Румъния, за традициите и обичаите на местните жители. Изложени са предмети от селското ежедневие: съдове, традиционни носии, икони, мебели, килими, оръдия на труда. Ще видите дървена църква и дървена селска къща. Тук не съществува дистанция между изложените предмети и посетителите, защото те не са отделени зад стъкло. Това прави музеят различен и той е първият в Източна Европа, удостоен с наградата „Музей на годината” през 1996 г. Намира се много близо до Природонаучния музей. Информация за работно време и цени на билетите ще намерите тук.

В Природонаучния музей (Muzeul National de Istorie Naturala) на Букурещ се подгответе да видите минерали и скъпоценни камъни, много видове птици и насекоми, ще чуете грохота на изригващ вулкан, ще можете да докоснете огромни скелети на динозаври, да се разходите в пещера със скални рисунки и пресъздадени от восък океани и планини. А виждали ли сте древни бозайници от ледената епоха? Всичко това ви очаква в този музей. Допълнителна информация за билети и работно време ще намерите тук.

Руската църква „Св. Никола” (Biserica Sfantul Nicolae) е построена през 1909 г. от руския цар Николай II с 600 000 златни рубли, за работещите в руското посолство и руснаците, живеещи в Букурещ. Тази православна църква има дървен позлатен иконостас, създаден по подобие на олтара в Архангелската катедрала в Москва. Кръглите типично руски куполи първоначално били покрити със злато.  

Румънският Атенеум (Ateneul Român) е най-престижната концертна зала в Букурещ и една от най-красивите сгради в града. Със своите дорийски колони и 40-метров купол сградата напомня на древен храм. Отвътре стените са изрисувани със сцени от румънската история, но можете да влезете само ако посетите концерт. Градината отпред е любимо място за сватбени снимки. За допълнителна информация вижте тук.

Ботаническата градина - Заповядайте сред огромна колекция от растения от цял свят, редки и екзотични, в Ботаническата градина на Букурещ (Gradina Botanica). Тук има и оранжерия, където ще видите растения, отглеждани в необходимите специални условия. Това е едно прекрасно място за разходка и релакс сред природата.  Информация за работно време и цени на билетите ще намерите тук.

Букурещката опера - Насладете се на опера или балет в Букурещ! Сградата на Букурещката опера е построена през 1953 г. Интериорът й е в стила на традиционната италианска опера от XVIII век – с централен купол и три нива балкони. В залата се събират 2200 души. На най-горния етаж в сградата се помещава музей, където ще видите снимки, костюми и документи от културната история на Румъния. Допълнителна информация ще намерите тук.

Националният театър (Teatrul National) разполага с три зали, в които се поставят най-добрите румънски и чужди пиеси. Пред сградата на театъра ще видите скулптурата на един от най-големите румънски драматурзи и писатели – Йон Лука Караджале.

Музеят на селото (Muzeul Satului) е етнографски парк, където са реконструирани стари сгради от всички райони на Румъния. Ще се разходите сред къщи в различни стилове, вятърни мелници, дървени църкви, воденици и дори стара панаирна въртележка, и ще имате усещането, че наистина сте в старо румънско селце. Ще видите предмети от различни занаяти, като можете сами да си направите някои от тях. Наоколо има и красиво езеро. Информация за работно време и цени на билетите можете да намерите тук.

Паркът Херъстръу (Herăstrău Park) е най-големият парк в Букурещ и е прекрасно място за разходки още от XVIII век. Намира се в северната част на града и има красиво езеро. От парка се разкрива гледка към музейното селище. Тук можете да карате колело, ролери, да играете тенис на някой от кортовете или просто да се разходите сред природата.

Паркът Чишмиджиу - В парк Чишмиджиу (Gradina Cișmigiu) можете да откриете природна красота и спокойствие в центъра на Букурещ. Паркът е разположен около голямо езеро, където можете да си наемете лодка с гребла. А през зимата то се превръща в естествена ледена пързалка. Насладете се на богатата растителност, сред която има и няколко вида защитени дървета, отделете време да усетите аромата на цветята! Това е идеалното място за разходка, пикник, спорт или почивка сред природата.

Магазини в БукурещНай-известните райони за пазаруване са улица „Калеа Викториеи” (Calea Victoriei), булевард „Дженерал Магеру” (Bulevardul General Magheru), както и малката уличка „Йон Компинеану”(Strada Ion Campineanu). В града има няколко мола, където ще намерите модни дрехи и аксесоари, обувки, парфюмерия, козметика, супермаркети и книжарници: мол „Сън Плаза” (Sun Plaza) – най-големият в Румъния; мега-мол „Банеаса Шопинг Сити” (Baneasa Shopping City); мол „Букурещ” (Bucuresti Mall). В района на улица „Липскани” (Lipscani) има магазини за сувенири, антики и произведения на изкуството. Там се намира и впечатляващата нова книжарница Carturesti Carusel - научете повече за историята й тук.

На съботно-неделните битпазари в Букурещ можете да намерите всичко: от стари книги и антики до дрехи, обувки, бижута и дори използвани коли. В града има няколко такива пазара, като най-богатият на стоки и изгоден на цени е на улица „Михай Браву” (Mihai Bravu), в източната част на града. 

Опитайте мичи - румънските кебапчетаМичи (mici) – това са румънски кебапчета. Традиционно се поднасят с горчица и като вкус нямат нищо общо с нашенските кебапчета. Не пропускайте да опитате тези прясно изпечени на скара мръвки.

Хапнете чорба де бурта (ciorba de burta) – това е познатата и на българите шкембе чорба, но пък си струва да опитате, за да можете да направите сравнение с нашенската. Румънците я сервират с чесън и сметана.

Пийнете цуйка (țuică) и паланика (pălincă) - Цуйка е румънско питие, подобно на българската ракия, което е с по-нисък градус и се приготвя предимно от сливи. С по-висок градус е палинка, която се прави от различни плодове. Наздраве! Или норок (noroc) на румънски.

Нощен живот в БукурещБарове, ресторанти, дискотеки, казина, джаз клубове - всеки вкус ще бъде задоволен. Много от заведенията са в близост до историческия център около и на ул. „Липскани” (Lipscani), в района на „Доробанти” (Dorobanti) има по-лъскави и скъпи клубове, барове и ресторанти, а в района на „Реджи” (Regie) се вихри студентски живот, тъй като заведенията тук са в близост до общежитията на студентите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин