Честит празник, врачани! - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Честит празник, врачани!
Автор: Александра Любова

Днес отбелязваме 144 години от Освобождението на Враца!

Есента на 1877 г. е решаваща за града. Руските войски, командвани от генерал Леонов, наближават Враца. На 28 октомври 1877 г. (стар стил) към 12:30 ч. над притихналия град се чуват тържествени звуци. Възседнал своя бял кон щабният тръбач Иван Петлак възвестява от местността “Калето”, чрез звуците на мелодичната си бойна тръба свободата за врачани от турско робство.

По този начин град Враца става първия освободен град в Северозападна България!

Сигналът се чува и до днес. Всяка неделя, точно в 12:30 ч. се разнася над Враца откъм Хижата.

Паметникът на вестителя на свободата е открит на 10 ноември 1961 г. по проект и изпълнение на скулптора Владимир Цветковски и архитект Стоян Дончев.

Жителите и гостите на града могат да разгледат и обособения кът, посветен на Освобождението на Враца в Регионалния исторически музей. Едно от най-любопитните неща, изложени в него, е иконата „Матер Божия” (Света Богородица), изработена по поръчка на майката на ген. Леонов в негова памет. Иконата е подарена на града лично от нея. Музеят в града под Околчица пази и макетът на паметника на Вестителя на свободата.

Началникът на спасителния десен “летящ” отряд генерал-майор Леонов бил посрещнат с неописуем възторг от първенците, духовенството и населението на града. 

Още на 28 октомври / 9 ноември 1877 г. генералите Леонов и Клод събират местните врачански първенци и изискват от тях да формират Привременно гражданско управление в града. 

Паметникът на Вестителят на Свободата се намира в непосредвена близост до "Хижата". Всяка неделя от там се носят звуците на бойна тръба, с която руският войник Иван Петлак сигнализирал Освобождението на Враца на 9 ноември 1877 година.

В знак на признателност, пред паметника на “Вестителя на свободата”, днес бяха поднесени венци и цветя. В 12:30 часа, Враца отново е огласена от звука на тръбата, възвестила Освобождението на града!

Честит празник, врачани!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин