Чудовището от Лох Нес – легенди и истини - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудовището от Лох Нес – легенди и истини
Автор: Мира Янева

Откакто е „фотографирано“ за първи път през 30-те години на миналия век, Чудовището от Лох Нес (или умалително Неси) се е превърнало в световна медийна звезда.

По дефиниция от универсалния достоверен източник Уикипедия Неси е „твърди се, огромно, неизвестно животно, което живее в езерото Лох Нес в Шотландия. Подобно е на други предполагаеми езерни чудовища в Шотландия и по света, макар че описанието му силно варира в различните разкази“.

Въпреки че вече не е в първа младост, Неси не е загубил(а) нито частица от своята харизма. Хиляди хора прекарват живота си в проучвания, издирвания, наблюдения или най-често – в проекции и халюцинации на чудовището.

Наскоро вестник „Дейли Мейл“ публикува поредно интервю с поредния ловец на Неси. „Честно, видях Неси през 1993 г., просто си бях забравил фотоапарата,“ твърди 51-годишният Стив Фелтъм, който преследва чудовището от 23 години. Той е един от ловците на чудовища на пълен работен ден – през 1991 г. продава апартамента си и започва да живее в автобус, паркиран на обществен паркинг. Дните си прекарва на брега на езерото в безкрайно взиране във водите и хоризонта.

Макар първата снимка на Неси да се появява в местен вестник в град Инвърнес, Шотландия, за чудовището се носят легенди от дълбока древност. От векове се предава легендата за огромната водна змия, а според мнозина Неси е оцелял вид динозавър. Единствените доказателства досега обаче са няколко снимки и сонарни проучвания със спорна достоверност.

Създаването на мистификации и редовното наминаване на митологични чудовища отдавна е доказано като успешен метод за развитие на туризъм. Днес посетителите на езерото Лох Нес няма как да си тръгнат без да видели Неси. Стига да пожелаят, те могат да имат Неси на елхата си, в колата си, да я дадат на детето си в плюшен вариант.

Макар родината на Неси да е Шотландия, чудовището има склонността да се появява и в други краища на планетата – наскоро например беше издадена марка с него на Малдивите. Освен това участва в реклами, най-често за бира и твърд алкохол. Какво по-убедително за консуматорите на бира от едно езерно чудовище?

Езерото Лох Нес се простира на повече от 35 км край шотландския град Инвърнес. Оттам посетителите могат да наемат лодка или да се разходят по бреговете на езерото. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин