Да пътувате ли до Непал след земетресението - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да пътувате ли до Непал след земетресението
Автор: Peika.bg
Да пътувате ли до Непал след земетресението
Снимка: Asian Development Bank

След унищожителното земетресение в Непал през април 2015 г. азиатската страна вече не изглежда като толкова добра туристическа дестинация, колкото преди това. След като жертвите на трагедията стигнаха почти 9 хиляди души, а стотици хиляди бяха ранени и прогонени от домовете си, вероятно последното, което може да си помисли човек, е пътуване в тази държава.

Истината е, че в момента столицата на Непал – Катманду е отворена за пътешественици. Въпреки съобщенията на медиите за тотална разруха в града, усилията на местните и международните организации вършат работа и животът се връща по улиците му, магазините и ресторантите са отворени, а хотелите приемат посетители.

Основният проблем в азиатската страна остава ситуацията в провинцията. Там много къщи са разрушени, оцелелите постройки не стават за живеене, а пътно-транспортната система е смазана и не позволява необходимите доставки на храни, медикаменти и други помощи.

По отношение на щетите на туристическите атракции, сградите на два от обектите на ЮНЕСКО - Бактапур и Патан са рухнали, а манастирът Шечен също е сериозно пострадал, но сградата е издържала, въпреки че по време на земетресението вътре е имало стотици обучаващи се.

Движението по маршрута Лангтанг Химал към Катманду е затворено, заради свлачища. Пътуващите за Анапурна и Еверест могат да видят щетите от земетресението, но районът не е толкова засегнат, колкото се говори.

Тибет и Индия също са пострадали от земетресението, като няколко гранични града в Тибет са били евакуирани и пътищата са затворени за всички, освен за военните, но влизането по суша от там в Непал така или иначе е невъзможно, заради свлачища в пролома Зангму. 

На индийска територия по непалската граница също е усетено земетресението, но то е нанесло щети само на инфраструктурата.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин