Да се разходим из градските зелени площи в България - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да се разходим из градските зелени площи в България
Автор: Елена Исаева

В България освен с богатите природни дадености, големите планински масиви и горски площи, може да се похвали и с красивите градини и зелени пространства във почти всяко населено място. Във всяко село и всеки град има обособени градини с много зеленина, цветя и дървета.

Аз ще ви запозная с по-големите и по-известните градини, създадени за релакс и разходки.

Да се разходим из градските зелени площи в България
Снимка: wikipedia.org

Младежкият парк в Русе е най-големият за града. В днешния му вид паркът е изграден през 1953 г. с помощта на младежките трудови колективи от фабриките и заводите на града. В парка е запазен най-старият паметник на града, Царев камък – представлява мраморна колона с надпис на арабски и датира от 1837 г.

Наричат парк Калето „Зеленият оазис“ на град Елена. Заема площ от 6000 кв.м. над града, откъдето се открива невероятна гледка към града.

Архитектурният парков комплекс „Двореца“ в град Балчик  е известен не само у нас, но и в чужбина. Бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария е със статут на архитектурно – строителен паметник на културата и паметник на градинарското и парково изкуство от 2002 г.

Морксата градина на Бургас заема площ от 600 декара и също е паметник на парковото изкуство.

Парк „Двореца“ във Велинград е най-красивият парк с борова растителност в града.

Парк „Свети Врач“ в Сандански се нарежда сред най-големите паркове в България. В парка можете да видите растителни видове от Далечния изток – сакура, магнолия, гинко, от Америка – секвоя, декоративни кленове, а от Средиземноморието – кипарис, корков дъб, латексово дърво, пиния, лаврово дърво и други.

Парк Митрополит Методи Кусев или така нареченото Аязмо а Стара Загора, създаден през 1895 г. е любимото място за отдих на старозагорци, както и на гостите на града. Разположен е по южния склон на Сърнена Средна гора и заемо площ от 3 200 дка. Градината разполага с уникални дървесни видове, внесени в България от Италия, Испания, Гърция, Ливан и Турция.

Парк „Рила“ в Дупница се намира само на 1,5 км от центъра на града. Тук може да идвате в свободното си време със семейството си – има подходящи съоръжение за забавление на малки и големи.

Парк „Розариум“ в Казанлък е създаден през 1922-1923 г. Изградени са детски кътове за игра, спортни площадки, фитнес центрове, цветни беседки и други.

Парк Хамам баир в Сливен – приятен е за разходка целогодишно.

Лесопарк „Кенана“ в Хасково, най-големият за територията на града. Тук са изградени красиви дендариум, розариум, спортни съоръжения, детски кът.

Градски парк Свети Георги в Добрич.

Екопарк Пеещи скали в Скобелево, открит през 2021 г. Паркът има богати букови насаждения и интересни скални образувания.

Борисова градина в София е един от трите резервата на територията на столицата. През 1986 г. е обявен за паметник на градиснкото и парково изкуство от национално значение.

Дунавска градина в Силистра – първият обществен парк в страната, създаден преди около 100- 150 години.

Парк Дъбника във Враца. На територия от 30 дка са изградени детски площадки, фитнес на открито, пеещи фонтани, амфитеатрална сцена.

Парк Света гора – Велико Търново.

Булевардът с чинарите във Вършец – пешеходна зона, дълга около 2 км. Дърветата от двете страни са на около 100 години. В близост до парка се намира Секвоя Гигантея, която е обявена за природна забележителност.

Ако имате път към някои от тези населени места, намерете време да се разходите в тези градини, ще се заредите с енергия и чист въздух.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин