Дуръс – най-древният град в Албания - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дуръс – най-древният град в Албания
Автор: Peika.bg
Дуръс – най-древният град в Албания
Снимка: flickr/kosta korçari

Дуръс е най-древният град в Албания и е от местата, които предлагат за всеки турист по нещо.

Намира се на Адриатическото крайбрежие, на около 30 км от Тирана, като там можете да видите най-голямото пристанище в страната. Градът е познат още и с името Драч в славянските държави и е вторият по големина град в страната. Интересен факт е, че по време на Втората световна война Дуръс е столица на Албания. 

В наши дни пък е изключително популярен през всички сезони. Разнообразието от забележителности прави Дуръс един от най-посещаваните курорти в страната. Там може да намерите 10 км плажове (които през лятото са пълни, но определено си заслужават да им отделите време), музеи, галерии и останки от древни крепости. 

Дуръс – най-древният град в Албания
Снимка: flickr/taver


Сред основните забележителности, които ви препоръчваме да посетите, е амфитеатърът в Дуръс, който е най-големият на Балканския полуостров. Построен е през II в. и е събирал до 20 000 зрители. Днес амфитеатърът е запазил малка част от някогашната си красота. Открит е случайно през 60-те години и още не е разработен напълно. 

Друго интересно място е Венецианската кула, наричана още Ротонда, която се намира в центъра на града. Построена е през XVI в. Освен да се насладите на кулата отвън, можете да похапнете в ресторанта на върха ѝ, докато се радвате на гледката към Дуръс.
Дуръс – най-древният град в Албания
Снимка: flickr/yeowatzup


За любителите на изкуството пък препоръчваме галерия „Колосео”, където могат да се видят творбите на различни местни артисти. Вилата на крал Зог пък е пример за лукс и изисканост и е един от символите на Дуръс. Тя е обзаведена със скъпи мебели и много вкус и определено си заслужава да се види.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин