На плаж в Албания с тропически привкус - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На плаж в Албания с тропически привкус
Автор: Peika.bg
На плаж в Албания с тропически привкус
Снимка: albaniatours.al

Чували ли сте за албанското градче Дерми, едно от красивите и малко познати места на Балканите? 

Сигурно понятието Албанска ривиера ще ви прозвучи някак абстрактно, но ви уверяваме, че това красиво градче ще ви плени. Дерми е разположен по склоновете на планинския масив Керания, на брега на Йонийско море, в Албания и се намира на около 200 км от столицата Тирана.

Там ще може да видите маслинови насаждения и цитрусови плантации, както и 5-километровата плажна ивица Дримадес. Тя е разделена на две части – Периволо на север и Къмпинг на юг. В покрайнините пък се намират едни от най-уединените и красиви плажове и заливи в Албания – Шкамбо и Ялискари.

На плаж в Албания с тропически привкус
Снимка: flickr/stefan m


Градчето се състои от три квартала с общо около 600 къщи в традиционна южняшка архитектура. Терасовидното му разположение пък разкрива спираща дъха панорама към белите пясъчни ивици и тюркоазено сини води, особено примамливи за любителите на къмпингуването, каяка и водните спортове. 

В Дерми има множество религиозни забележителности като манастирската черква „Света Богородица Панагия“, манастирът „Свети Теодор“ и разрушената църква „Свети Стефан“, които са обявени за културни паметници на Албания. 

На плаж в Албания с тропически привкус
Снимка: flickr/Outdoor Albania


Старият град пък ще ви очарова със своите автентични каменни улици и останки от укрепителни стени. Не пропускайте и местността Алевра, която представлява комбинация от малко пристанище, уединен скалист плаж и дълбоки сини води. Ще можете да видите още двете кули, носещи имената на местни фамилни родове и няколкото бетонни бункера на плажа, останали от времето на комунистическия режим. Ако наемете лодка пък, можете да се разходите до една от най-големите забележителности –Пещерата на пиратите, до пристанищния залив Гжипе или до пристанище Грамата.
На плаж в Албания с тропически привкус
Снимка: trailingrachel.com


Със сигурност ще ви впечатли и нетипичната за Балканите тропическа растителност на това местенце. В Дерми можете да опитате едни от най-вкусните смокини, грозде, лимони, портокали, китайска слива, както и вид кактус с ядлив плод. 
На плаж в Албания с тропически привкус


Имайте предвид обаче, че заради туристите цените в центъра на града са доста по-високи от тези в покрайнините, където възрастните жители отглеждат стоката на собствените си веранди и не търсят голяма печалба. Затова ако искате да пазарувате, по-добре се насочете натам. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин