Джангджаджи - планини от друга планета - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Джангджаджи - планини от друга планета
Автор: Георги Василев

Джангджаджи. Да, точно така - Джангджаджи не е просто случайна комбинация от букви. Нито измислено наименование за нещо. Джангджаджи е името на уникален по рода си планински природен парк и резерват в северната китайска провинция Хунан, където освен всичко останало, ще се срещнете и с... герои от "Аватар".


През 1982 г. Джангджаджи става първият национален парк в Китай, част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Най-забележителните географски форми на парка са каменните колони. Те са се образували в резултат на многогодишна ерозия. Климатът е влажен през по-голямата част от годината, поради тази причина мястото се характеризира с гъста растителност. Точно тя, заедно с топящия се лед са главните причини за ерозията, която е създала уникалните за Китай колони.

Една от кварцово-пясъчните колони, висока 1080 метра (Южната небесна колона), официално се нарича "Планината Алелуя Аватар" в чест на филма "Аватар", който излиза през 2010 г. Според хората, които работят в парка, именно фотографии от Джангджаджи са вдъхновили "Летящите планини Алелуя" на планетата Пандора във филма. Режисьорът и дизайнерите на продукцията също казват, че са черпили вдъхновение от планините по света, включително и тези в Джангджаджи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин