Едно интересно място край София: Чешмата на щастието - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Едно интересно място край София: Чешмата на щастието
Автор: Вероника Иванова
Едно интересно място край София: Чешмата на щастието

Недалеч от София се намира един интересен обект, за който има възникнали и множество легенди.

Става въпрос за т.нар. Чешма на щастието, чийто кръстник е османският пътеписец Евлия Челеби. Точното и местоположение е на 40 км. от София край село Боснек (разположена е в югозападната част на Витоша). Самата чешма представлява извор, водата на който излиза от устата на каменна крокодилска глава и според вярванията има чудотворна сила.

Интересното е, че водата не тече постоянно, а извира на интервали, които нямат точно определена продължителност. Не е установено на какво се дължи това, но със сигурност изворът е единствен по рода си в България, а в Европа има само още един такъв – във френските Алпи.

Водата понякога може да спре за часове, а друг път – да потече само след няколко минути, което поражда много различни вярвания и легенди. Според едно от тях чешмата пресъхва, когато пред нея застане грешен човек, и обратното – бликва, когато насреща ѝ има добър човек.

Едно интересно място край София: Чешмата на щастието

Популярна легенда гласи, че някога на върха над извора имало езеро, в което живеел воден бик. Понеже наранявал добитъка на селяните, те решили да ги защитят като вържат ножове на рогата им. Така един ден водният бик бил ранени се гмурнал в езерото. Водата почервеняла от  кръвта, а след това изчезнала. Според легендата и днес, когато бикът се обръща в земните недра, спира и пуска притока на вода към извора.

В близост до Чешмата на щастието се намира и най-дългата пещера в България – Духлата. За съжаление тя е затворена за посещения, а също и останалите около 30 пещери в района. Причината е, че включват лабиринт от галерии, които не са достъпни и обезопасени.

Село Боснек се намира на 15 км. от град Перник, като до извора се стига по черен път, който не е подходящ за леки коли. Можете да стигнете до там с високопроходим автомобил или пеш, като при вторият вариант пътят ще ви отнеме около час и половина. За да не се объркате, най-добре е да тръгнете по улица “Жива вода”, а щом излезете от селото продължете право напред. Ще се движите по добре маркирана еко-пътека, като няма да липсват и информационни  табели. Малко преди чешмата ще навлезете в гориста местност. Продължете право напред и след около 10 минути ще излезете при набелязаната цел.

 Мястото е подходящо за пикник и еднодневна разходка с деца, а както ще се убедите е и доста популярно сред местното население. До самият извор има пещера и изграден заслон.

Едно интересно място край София: Чешмата на щастието

За любителите на по-продължителните разходки можем да препоръчаме след като видят Чешмата на щастието, да се изкачат и до връх Асланов рид. За да стигнете дотам трябва да тръгнете на изток от извора по добре очертаната пътека, като се движите по левия склон на дола. След около 100 метра се стига до разклон. Продължава се наляво, като след около 10-15 минути  следва нов разклон. Отново се продължава наляво, като се пресича малко дере и се изкачва отсрещния долинен склон. Следва отклонение вдясно, което трябва да пропуснете, за да излезете на открита поляна. Пътят продължава от горния югоизточен край на поляната, като след 15 минути ходене би трябвало да излезете на обширна гола местнос. Оттук, поглеждайки на югоизток, ще забележите заоблен тревист купол – това е връх Асланов рид (1478 метра). В случай, че не искате да се връщате по същият път, то върха предлага няколко варианта, като единият е към село Чуйпетлово.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин