Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса! - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!
Автор: Вероника Павлова
Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!

На почивка в Бразилия може и да звучи екзотично, но истината е, че този тип дестинации стават все по-достъпни.

Колко му е да събирате слънце по райските плажове на другия край на земното кълбо, при това дори и през зимния сезон? Просто един клик разстояние ни дели от това да се докоснем до парещото бразилско слънце, цветните карнавали в Рио и да се завъртим в страстния вихър на салсата. Просто трябва да подберем най-подходящото и изгодно за нас място за настаняване. 

Запознайте се е историята на екзотична Бразилия и забележителностите, които не са за изпускане. Черпим ви с нашите ценни съвети как да направите почивката си максимално вълнуваща и интересна!

Феерията от цветове и звуци на Карнавала, ритмите на самбата и салсата, непроходимите гъсти джунгли, безкрайните златисти плажове, грохота на водопадите Игуасу  - това е Бразилия! Тя е страна, толкова богата на контрасти, колкото са и нейните жители!

История: 

Бразилия представлява най-голямата държава в Южна Америка и петата по големина в света. Тя е бивша португалска колония, която получава независимост в началото на 19-ти век, но и до днес запазва добри отношения с Португалия. Едноименната столица на Бразилия е град мегаполис, изникнал сякаш от нищото в средата на пустинята – смесица от футуризъм и модерност. Проектиран в края на 50-те години на миналия век, Бразилия е амбициозен проект на тогавашния президент - Жуселино Кубичек. По това време икономическата сила и растеж в страната по естествен път се вливат главно в Сао Пауло и Рио де Жанейро.

Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!


Архитектурният план на града е нещо невиждано до тогава. Проектиран във формата на излитащ самолет, с предварително премислени места за жилищни квартали, административни сгради, паркове, огромни авенюта и автобани. Всичко започва от нулата с огромен заряд от мечти и планове за нова енергия, бъдеще и успех. През 1960 г. градът, наречен Бразилия, е обявен за новата столица на страната.

Интересно от миналото на тази най-голяма страна в Южна Америка е, че първите господари на Бразилия – португалците, търсели преди всичко начини за бързо забогатяване и щастието много пъти им се усмихвало. Най-напред те започнали масово изсичане на дървото бразил. Но скоро най-хубавите гори по крайбрежието били изсечени и износът на това ценно дърво намалял. Друга възможност за забогатяване била открита с отглеждането на захарната тръстика и производство на захар. Това растение, пренесено от Африка, намерило идеални условия в Бразилия и давало богата реколта. Днес страната е най-големият кафе производител в света.

Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!

Тя е известна и със своите спортни постижения – главно във футбола, но и във волейбола. През 2014 г. се проведе Световното първенство по футбол – уникално събитие, очаквано над 60 години от бразилците, което доведе в страната огромен брой туристи.

Климат:

Бразилският климат е много разнообразен, вариращ от екваториален до умерен и субтропичен в южните части на страната. Навсякъде в Бразилия влажността е голяма, което е обичайно предвид факта, че голяма част от територията е заета от тропически гори. Северната част на страната е изцяло заета от река Амазонка и Амазонската джунгла.

Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!


Климатични условия са наистина разнообразни. Тук можете да видите тропически и иглолистни гори, полупустинни и тропическата савана.

Население и език: 

Населението на Бразилия е около 190 млн. души. То е силно концентрирано в Югоизточния и Североизточния регион. Най-големите метрополни региони са около градовете Сао Пауло и Рио де Жанейро. Основната част от съвременните бразилци произхожда от коренните жители на страната, португалски заселници и други европейски емигранти.

Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!


Католическата църква се ползва с привилегирован статут. Католицизмът е доминиращото вероизповедание, което прави Бразилия най-голямата католическа страна в света. Официалният език е португалският. Бразилия е единствената страна в Америка, в която се говори португалски. Той е важна част от бразилската национална идентичност и разграничава културата на страната от тази на нейните испаноговорящи съседи.

Национална кухня:

Бразилската кухня е една от най-екзотичните в света. Неизменна част от менюто е богатото изобилие от пъстри тропически плодове, които съпътстват като гарнитура всяко местно ястие. Сред най-известните национални ястия са Feijoada – вкусна яхния от черен боб, микс от парченца свинско месо, салам и кренвирш, съчетани с бял ориз, ситно нарязано зеле и резени портокал. Други популярни ястия са Moqueca – риба или морски дарове, приготвени с палмово масло и кокосово мляко, както и Vatapá – скариди, рибно масло, кокосово мляко и ориз. Популярна спритна напитка е cachaça. Тя се произвежда от захарна тръстика, а бразилците обичат да добавят към нея захар, зелени лимони и натрошен лед и така се получава един от най-любимите коктейли на местните. В Южна Бразилия пъксе произвежда и висококачествено вино.

Развлечения и забележителности:

Страната може да се похвали със 7408 км плажни ивици - с бял пясък, кокосови палми и топло, но опасно море. Тук можете да практикувате всички видове морски спортове: плажен волейбол, плуване, риболов, ветроходство, сърф.

Къщите тук са едноетажни с покрив от червени керемиди и стени, боядисани в розово, жълто, синьо и зелено. Домовете на по-заможните имат и втори етаж, а стените понякога са украсени с рисувани керамични плочки, често донесени от Португалия. 

Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!

Обезателно посетете Сао Луис ду Мараняо, Рио и щата Минас. Църквите в малките градчета са варосани и подобно на бароковите църкви в Северна Португалия, фасадите им не са декорирани с гранит, а с цветни /сини, жълти, червени/ ивици покрай прозорците и вратите. Интериорът понякога е богато украсен с позлатени елементи и с религиозни пана от рисувани плочки. Тези малки исторически градове, останали настрана от модерното строителство са запазили някогашното си очарование. Обикновено са добреподдържани и разполагат със страноприемници и хотели.

Несъмнено най-известният бразилски град е Рио де Жанейро. В него са събрани много световни туристически забележителности, като там се намира най–известният стадион в света – Маракана. 

Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!

По това време на годината градът е препълнен с туристи. Навсякъде по улиците има хора и от всеки ъгъл се чуват самба ритми. Определено това е най-подходящият момент от годината, ако искате да се отдадете на почивка и забавление в Рио де Жанейро! В Рио се намира и най–известният плаж в света – Копакабана. Той е с около 4 километра брегова линия, близо до центъра на града и изключително посещавано място от туристите. А внушителната статуя на Христос ви посреща с разперени ръце, казвайки "Добре дошли в Рио!’’

Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!

Ако сте в Бразилия заради забавления и нощен живот, то се насочете към почивка в Салвадор. Той е най-големият град по североизточното крайбрежие на Бразилия. Известен е с местния карнавал по улиците, с прекрасните си плажове и с името „Градът на щастието”. Тук ще откриете голямо разнообразие от хотели и заведения и определено няма да скучаете!

В Южна Бразилия се намира един от най-впечатляващите водопади – Игуасу. Дълбоко в сърцето на тропиците в Южна Америка, съществува място, където грохотът на водата отразява ехото на отдавна отминали епохи, място - реликва от райската градина! На границата на Аржентина и Бразилия, сгушено сред два национални парка, това място все още си остава свещено за местните индианци гуарани. Местните екскурзоводи предлагат посещение на водопадите и от двете страни на границата. Те са са изключително живописни, особено през дъждовния сезон, когато реките Игуасу и Парана са най–пълноводни. Не съществуват думи, способни да опишат или предадат чувствата на онези, които са имали късмета да стъпят на благословеното кътче земя!

Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!

Буенос Айрес – най-красивият град в Южна Америка! Още преди да кацнете на летището, ще почувствате колко е различен този град от всички, които сте виждали до сега. Сгради, повечето бели и масивни, следващи прави линии, които се кръстосват по цялата площ на града като бяла рибарска мрежа.

По продължението на целия  "9-и юли"  - най-широкият булевард в света – са нацъфтелите „Бутилкови дървета” - само цвят, без листа. Премрежващи погледа лилави облаци от цвят създават незабравима гледка  по дължината на повечето улици на града през ноември. 
Буенос Айрес е потънал в  лилава мараня , а по крайбрежната улица сякаш има сияние над  водата. Тук европейският дух е съхранен такъв, какъвто е пренесен от Стария континент. 

Полезни съвети: 

- Часовата разлика между Бразилия и България зависи от това, в кой щат сте на почивка. Западните щати на Бразилия са на -6 часа от България, а Източните (включително Рио де Жанейро и Сао Пауло) часовата разлика е -5 часа. В Бразилия има лятно часово време, което също трябва да бъде взето под внимание.

- Официалната валута в Бразилия е Бразилски реал. Може да обмените валута в хотела и летището, но курсът често е неизгоден. Най-добре е да обменяте пари в обменни бюра.

- В Бразилия може да платите почти навсякъде и с кредитна карта, но много търговци биха ви направили сериозна отстъпка ако има кажете, че ще платите в брой.

- Имайте предвид, че еврото не е разпространена валута в Бразилия, така че се запасете с щатски долари.

Екзотичната Бразилия – слънце, карнавали и страстна салса!


- Да пазарувате в Рио де Жанейро би било истинско приключение! За скъпи дрехи и аксесоари трябва да отидете на ул. Rua Visconde de Pirajá, която върви успоредно на плажа в Ипанема. Друга добра улица за пазаруване, особено за занаятчийски изделия и сувенири, е Feira de São Cristóvão, в северната част на града. В мола São Conrado, в квартал Estrada da Gàvea, пък има над 150 висококласни магазина, плюс ресторанти и кино. Друг мол е Търговски комплекс Barra da Tijuca, като той е един от най-големите в града.

- Тези, които искат да посетят някой пазар, особено любителите на антики, трябва да отидат на ул. Rua do Lavradio. Всяка първа събота от месеца на това място се състои Панаир на стария Рио (Feira do Rio Antigo) - огромен антикварен пазар, където може да намерите всичко – от книги до лампи и да си прекарате доста добре. Наоколо има ресторанти и групи, които свирят самба, ако искате да потанцувате.

- Друг пазар, който привлича вниманието е Feira Hippie в Praça General Osório, Ипанема. Там ще намерите занаятчийски изделия, необикновени дрехи и кожени продукти. Точно до града е Бузиос (Búzios), бивше рибарско селце, известно със специализираните си магазини по ул. Rua das Pedras. Там може да си купите изискани дизайнерски стоки, бижута, както и сладки.

- През нощта избягвайте да ходите по плажа, особено по самия бряг. Той е около стотина метра широк, а по него вечер се събират местни престъпници, джебчии и други. Мястото е неосветено и това го прави изключително опасно за чужденците. Като цяло, винаги бъдете нащрек в Рио, особено нощем!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин