Ела в България, виж птиците! - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ела в България, виж птиците!
Автор: Peika.bg
Ела в България, виж птиците!

Бърдуочинг туризъм - за някой може да звучи като връзване на езика на фльонга, а казано простичко – това е наблюдение на птици, което става все по-популярно занимание у нас. Успокояващо, природосъобразно и привличащо неочаквано много чужденци. С бинокъл в ръце и вперен в небето поглед най-често са американците и англичаните, пише Север.бг.

Има редица места из България, където могат да се наблюдават пернатите. В скалите около Велико Търново, например, се срещат белоопашат мишелов, скална или червенокръстна лястовица, скална орешарка, кълвач и пойни птици. В Източните Родопи величествено размахва криле египетският лешояд, има няколко гнездящи двойки също в Русенски Лом и в района на Провадийското плато.

Други интересни зони за бърдуочинг са около Свищовско, по река Дунав и остров Вардим. Арендатор при рибарниците Хаджидимитрово е изградил малко укритие, от което туристите могат да наблюдават птиците. Рибарниците са едно от най-важните места в страната от значение за световно застрашената белоока потапница, белобузата рибарка, черната рибарка и нощна чапла. Много водолюбиви птици ползват рибарниците като място за почивка и хранене по време на миграцията си и през зимата.

В България се срещат повече от половината видове птици, които обитават Европа.

От най-застрашените и редки птици на Земята в България се срещат 32 вида. За сравнение - в Белгия има 7, а в Швейцария - 8 такива вида. Срещат се и световно застрашени видове като ловен сокол, къдроглав пеликан.

Черноморското крайбрежие е мястото, където можете да наблюдавате една от най-величествените гледки - хиляди мигриращи щъркели, пеликани и хищни птици, понякога дори само за час наблюдение. Тук минава един от най-оживените прелетни пътища на птици в света - Виа Понтика.

Хубавото е, че за бърдуочинг туризма няма сезон, няма ден или нощ, няма и възраст.

Има запалени птичари, които са готови да пропътуват разстоянието от единия до другия край на света, за да видят един или два вида, които се срещат само тук. Но наблюденията на птиците не са евтино удоволствие. Например за 10-дневна орнитологична екскурзия у нас един британец плаща между 1000 и 1400 паунда.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин