Емблематичният ледник Мармолада в Италия може да изчезне след 15 години - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Емблематичният ледник Мармолада в Италия може да изчезне след 15 години
Автор: Peika.bg
Емблематичният ледник Мармолада в Италия може да изчезне след 15 години
Снимка: pixabay

Ледникът Мармолада, известен още като Кралицата на Доломитите, може да изчезне през следващите 15 години, предупредиха учените.

Ледникът Мармолада, на 3342 метра, е най-големият ледник в Доломитите. Благодарение на голямата си надморска височина и северната алпийска експозиция, това е един от малкото ледници в живописната италианска планинска верига, която предлага ски по всяко време на годината, дори през лятото. Но след 15 години Мармолада може да изчезне, тъй като ново проучване от университета в Падуа потвърждава, че емблематичният ледник губи обема си с тревожна скорост.

Емблематичният ледник Мармолада в Италия може да изчезне след 15 години
Снимка: pixabay

"Ледникът през последните 70 години е загубил повече от 80% от обема си, като е станал от 95 милиона кубически метра през 1954 г. на 14 милиона днес", казва Алдино Бондесан, член на Италианския глациологичен комитет и професор по геоморфология в Падуанския университет. "Изчезването му се наближава все повече. Може би не му остават повече от 15 години живот."

Мармолада е един от най-изследваните ледници в Доломитите и се измерва всяка година от 1902 г. Изследователите отдават бързата загуба на обем на постоянното нарастване на въглеродните емисии през последните няколко десетилетия. Преди десет години Мармолада губеше пет хектара лед годишно, но сега това се увеличи до девет хектара. Ако тази тенденция продължи, тя „може да доведе до изчезването на по-голямата част от ледника до 2031 г.“, добави професор Мауро Варото.

Емблематичният ледник Мармолада в Италия може да изчезне след 15 години
Снимка: pixabay

Резултатите от проучването отразяват резултатите от други изследвания, показващи, че изменението на климата причинява стопяване на ледниците по целия свят, което според учените може да повиши морското равнище, да предизвика наводнения и да намали запасите от вода по време на суша. 

Според Европейската агенция за околната среда ледниците в Алпите са намалели с около половината от 1900 г. Друго проучване от ETH Zurich в Швейцария предупреждава, че две трети от леда в алпийските ледници ще се стопят до края на века, ако въглеродните емисии продължат да се покачват.

Резултатите от изследването на Университета в Падуа за Marmolada ще бъдат публикувани в Journal of Glaciology по-късно тази година.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин