Ето колко крачки на ден са необходими, за да сме здрави! - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ето колко крачки на ден са необходими, за да сме здрави!
Автор: Peika.bg
Ето колко крачки на ден са необходими, за да сме здрави!
Снимка: pexels

От доста време се твърди, че 10 000 крачки на ден са магическото число, което е необходимо човек да е в добра физическа форма и здрав, но ново проучване показва, че по-малко от 5000 крачки са достатъчни, за да се постигне това, предаде Би Би Си.

Анализът на повече от 226 000 души от цял свят показва, че и 4000 крачки намаляват риска от преждевременна смърт по каквато и да е причина.

Малко над 2300 пък са достатъчни, за да повлияят благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове.

Колкото повече крачки прави човек, то ползите за здравето му се увеличават, твърдят изследователите. Всички допълнителни 1000 крачки над 4000 намаляват риска от ранна смърт с 15 процента до 20 000 крачки.

Научен екип от Медицинския университет в Лодз, Полша, и Медицинския факултет на университета "Джон Хопкинс", САЩ, установи, че ползите от ходенето се отнасят за всеки пол и  и възрасти, независимо от мястото на живеене.

Най-големи обаче са те за хората под 60-годишна възраст.

Професор Мачей Банах от университета в Лодз казва, че макар броят на съвременните лекарства да се увеличава, то те не са единственият отговор. "Смятам, че винаги трябва да подчертаваме, че промяната в начина на живот, включително диетата и физическите упражнения - основен герой на нашия анализ, могат да бъдат поне толкова или дори по-ефективни за намаляване на риска от сърдечносъдови болести и за удължаване на живота", каза той.

По данни на Световната здравна организация недостатъчната физическа активност е причина за 3,2 млн. смъртни случая всяка година - четвъртата по честота причина в глобален мащаб.

Хани Файн, личен треньор и фитнес инструктор, казва, че тези проблеми са резултат от прекалено дългото седене. "Това може да забави метаболизма, да повлияе на растежа и силата на мускулите, което да причини болки", казва тя пред Би Би Си. "Прекалено дългото седене също може да доведе до различни проблеми с гърба - това се наблюдава често при хората, които работят в офиси", добавя Файн.  Според нея "стоене прав, носене на покупки, миене на под, чистене с прахосмукачка, раздвижване, докато провеждаме разговор телефона - това са всички малки неща, които ни правят по-активни и ни помагат да изгаряме калории по-ефективно".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин