Факти за Сиера Леоне, които може би не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Факти за Сиера Леоне, които може би не знаете
Автор: Елена Исаева
Факти за Сиера Леоне, които може би не знаете
Снимка: Iskamdaznam

Република Сиера Леоне е държава в западна Африка, разположена на брега на Атлантическия океан. Името ѝ означава „Лъвска планина“ и идва още от времето на португалските робовладелци.

В тази статия ще ви представя интересни и малко известни факти за тази така различна държава от нашата. Тя е страна на крайностите – огромна бедност и глад, и в същото време множество находища на диаманти. Наистина е много интересно и бих казала, странно, че държавата е толкова бедна, а крие в недрата си скъпоценни камъни и то с отлично качество. За съжаление има голям процент на незаконен износ на диаманти и други ценни минерали. В Сиера Леоне не липсват и туристи, които обаче си тръгват със смесени чувства от държавата – впечатлени са от природните богатсва, няколкото красиви плажа, но в същото време са ужасени от високият процент на бедността.

Факти за Сиера Леоне, които може би не знаете
Снимка: Penguin Travel

 1. Местният език се нарича крио и се говори от 97 % от населението и въпреки това, официалният език на страната е английският. Това е така, защото държавата е била английска колония.

 1. Сиера Леоне е била основна точка за търговия с роби чак до 1792 г. През 1808 г. страната става колония на Великобритания.

 1. Държавата има третото най-голямо естествено пристанище в света, на което акостират много кораби от цял свят.

 1. Парадокс – въпреки, че Сиера Леоне е една от най-бедните страни, тя е сред 10-те най-големи производители на диаманти в света, както и сред най-значимите износители на титан, боксити и дори злато. Въпреки всичко това, над 70 % от населението живее под прага на бедността.

 1. И докато сме още на тази „блестяща“ тема – най-големият диамант откриван в Сиера Леоне е тежал почти 969 карата. Той е бил изкопан от миньори през 1972 г. Дори се смята, че този диамант е сред 20-те най-големи необработени такива в света.

 1. Най-високата точка в държавата е връх Бинтумани, който се издига на 1948 метра над морското ниво.  

  Факти за Сиера Леоне, които може би не знаете
  Снимка: pixabay.com
 1. Археолозите смятат, че Сиера Леоне е била населявана от различни номадски племена, идващи от централните части на Африка. Освен това има данни, че металообработването е било познато на местните племена още от 9 век пр.Хр.

 1. Сиера Леоне получава своята независимост от Великобритания на 27 април 1971г.

 1. През 1935 г. чуждестранна компания получава гаранция за монопол на добива на минерали за 98–годишен срок.

 1. В Сиера Леоне се намира и единтсвеният университет от европейски тип в субсахарна Африка – колежът Фура Бей. Именно поради този факт, държавата се явява основен образователен център в тази част на континента.

 1. За съжаление индексът на човешко развитие е 12-ят най-нисък в света, тъй като държавата е белязана от корупция.

 1. Най-големият град и столица на Сиера Леоне е Фрийтаун, който по данни от 2008 г. има население от над 1 милион жители.

 1. Тук шофирането е типично английско – автомобилите се движат от дясната страна.

 1. Девизът на Република Сиера Леоне е „Единство, свобода, справедливост“.

 1. Религията в държавата се поделя основно между исляма (78%) и християнството (21%), и други, които са в по-малки проценти.

  Факти за Сиера Леоне, които може би не знаете
  Снимка: pixabay.com

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин