Колизеумът в Рим ще се сдобие с прибиращ се под - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колизеумът в Рим ще се сдобие с прибиращ се под
Автор: Peika.bg
Колизеумът в Рим ще се сдобие с прибиращ се под

Известният Колизеум в Рим ще получи нов прибиращ се под с площ от 3000 кв. м, който ще позволи на посетителите да се разходят из най-голямата атракция за посетители в Италия за първи път от края на 1800 г.

Когато беше открит през 80 г. сл. н. е., Многоетажни седалки обградиха 50 000-местния Колизеум, който имаше дървен, покрит с пясък под. Построена е над подземен комплекс, където дивите животни са затворени в клетки и са подготвени сценични декори. Тълпи се събираха, за да наблюдават гладиаторите, които се бият срещу животните или помежду си, и последните битки се водят там през пети век сл. н. е. Подът беше премахнат, когато археолозите започнаха да разкопават подземните нива на арената.

Без под, лабиринт от тайни тунели или „хипогеум е на разположение на посетителите повече от век. Новият високотехнологичен под ще бъде направен от неръждаема стомана и покрит с дърво Accoya. Той ще бъде прибиращ се и може да се използва в различни конфигурации, които могат да се управляват дистанционно. Целта е да бъде възможно бързото покриване или разкриване на подземните мрежи отдолу, което им позволява да бъдат защитени от дъжда или открити, когато е необходимо.

Подът също е реверсивен, така че може да бъде премахнат, ако плановете за Колизеума се променят в бъдеще. Наличието на етаж отваря възможността за провеждане на събития в древния амфитеатър, като театрални постановки и концерти. „Това ще бъде основна технологична намеса, която ще предложи на посетителите възможност не само да видят подземните стаи, но и да оценят красотата на Колизеума, докато стоят в центъра на арената, казва министърът на културата Дарио Франческини.

Очаква се етажът да бъде завършен до 2023 г., а италианската фирма Milan Ingegneria ще изпълни проекта за реконструкция от 18,5 млн. евро (22,5 млн. долара).

Колизеумът е най-внушителният отамфитеатрите в Древен Рим и е построен през I в. Той възможност да побере 50 000 зрители, Колизеят е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм.

Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеят остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения. Той е сред най-популярните туристически забележителности на Рим.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин