Фатима – градът на мистериозните пророчества в Португалия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фатима – градът на мистериозните пророчества в Португалия
Автор: Елена Исаева
Фатима – градът на мистериозните пророчества в Португалия
Снимка: Елена Исаева

Фатима е може би един от най-мистериозните градове не само в Португалия, но и в цяла Европа. Градът е малък и се намира в централната част на страната, където климатът е доста сух. Дълги години за Фатима не се знаело почти нищо, освен, че местните жители отглеждали овце и от това се препитавали. Като цяло градчето не било нито известно, нито интересно. Какво обаче се е случило тук, или поне смятат, че се е случило, та този никому неизвестен град да добие слава от световна величина?

През 1917 г., по време на Първата световна война, 3 овчарски деца – Лусия и нейните двама братовчеди, твърдят, че им се явява самата Дева Мария. Историята и местните разказват, че тя е говорила с Лусия, като е казала на малкото момиченце да идват всеки месец, на същото място на 13-то число. Коренните жители на Фатима, твърдят, че това е истина, много от тях казват, че с очите си са виждали това чудо всеки месец. Първоначално обаче много от тях не повярвали на децата и дори ги обявили за луди. До тук добре – деца, видение, местни легенди. Интересното в цялата история обаче са три тайни, които се предполага, че Дева Мария разкрива на децата.

 

Фатима – градът на мистериозните пророчества в Португалия
Снимка: Елена Исаева

Вярва се, че първата била свързана с ада и мъченията в него. Легендите разказват, че тя е показала на малката Лусия мъката и страданията на подземния свят и неговите обитатели. Втората предсказала едно от най-опостушителните и ужасяващи събития в човешката история, а именно Втората световна война. Колкото до третата тайна, тя дълго не е била оповестявана, когато накрая самия папа Йоан Павел IIразкрива – това е било предсказание за покушението срещу него или поне така е било разтълкувано. Куршумът, с който са се опитали да убият папата е дарен именно в град Фатима, където е издигнат голям религиозен комплекс.

 

Фатима – градът на мистериозните пророчества в Португалия
Снимка: Елена Исаева

Дали тези истории са истина или не, оставям на всеки от вас да прецени. Факт обаче е, че Фатима е наистина много силно религиозно място, почитано от всички португалци и не само. На това свято място от години идват хора от цял свят с надеждата, че ще излекуват своите болести, мъки или ще сбъднат най-съкровените си мечти. Площадът пред самата църква е наистина огромен и се смята, че всеки който го извърви ходейки на колене ще се пречисти и по този начин ще покаже своето смирение и уважение към Дева Мария. Звучи лесно, нали, всъщност е доста трудно и болезнено, но пък както се казва в една книга, само с безкрайна мъка може да придобием нещо наистина стойностно.

Без значение дали вярвате или не, мястото е наистина много красиво и определено си заслужава да бъде посетено. Градът е малък, много чист и изключително подреден. Намира се на около 130 километра северно от столицата Лисабон.

Дали обаче историята за децата, Дева Мария и трите пророчества е истина, не знам, поредната мистерия, която може би ще си остане неразгадана. Но все пак, нали животът е интересен именно с това, че не знаем какво и как ще се случи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин