Град Пещера и крепостта Перистера – интересни факти и забележителности - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Град Пещера и крепостта Перистера – интересни факти и забележителности
Автор: Елена Исаева

Град Пещера се намира в Южна България, на границата с Горнотракийската низина, в близост до градовете Батак и Брацигово. Разположен е на 460 метра надморска височина и е третият по големина град в област ПазарджикГрадът е известен със своята стара и интересна история. Смята се, че най-ранните човешки следи по тези земи са още от епохата на неолита.

За произхода на името на град Пещера има много теории, като най-популярна е, че градът е кръстен така, заради множеството пещери, които се намират в района. Любопитен факт е, че най-ранният документ, в който селището е вписано с името Пещера е от 1479 г.

Пещера е красив и много интересен град. В него й в района има удивителни места за посещение, които например са подходящи за еднодневна екскурзия, ако живеете в близките градове. В градът има множество красиви църкви, Исторически музей и часовникова кула с много интересна архитектура.

Музеят се помещава в сградата на някогашния метох, малка но уютна и спретната постройка, точно до църквата. Кулата пък е висока около 13 метра и носи името Сахата. Намира се съвсем близо до центъра и определено си заслужава да бъде посетена. Друга интересна забележителност, която може да посетите в района на Пещера е пещерата Снежанка. Тя е част от Стоте национални туристически обекта. Наричат я още подземен дворец, заради невероятно красивите си зали, в които може да видите прекрасни скални образувания – поредното доказателство за това, колко велик творец е природата. През 1979 г., пещерата е обявена за природна забележителност.

Град Пещера и крепостта Перистера – интересни факти и забележителности
Снимка: Елена Исаева

Най-интересна и посещавана забележителност в град Пещера обаче си остава крепостта Перистера. Тя се намира на едно възвишение, от което се открива страхотна панорамна гледка към града и заобикалящите го планини. В буквален превод името на късниантичната и средновековна крепост означава гнездо на гълъби, а от там и прозвището „Гълъбова крепост“. В центъра на крепостта има още по-стар комплекс, който най-вероятно е бил тракийско светилище.

Град Пещера и крепостта Перистера – интересни факти и забележителности
Снимка: Елена Исаева

Интересен факт е, че тук, в края на хълма археолозите откриват глинени погребални урни, с формата на саркофаг, каквито почти не се срещат при тракисйките погребения. Това е изключително важна и ценна находка, свързана с тракийската култура.

Град Пещера и крепостта Перистера – интересни факти и забележителности
Снимка: Елена Исаева

Разхождайки се из нея, наистина може да видите и усетите величието ѝ, когато е била цяла и обитавана. Хълмът, на който се намира тази величествена крепост се казва „Света Петка“. Името идва от намиращата се в подножието едноименна църква. Крепостта е чудесна за някоя съботно-неделна разходка, както и за урок по история на открито. Достъпна е и за хора в неравностойно положение.

Град Пещера и крепостта Перистера – интересни факти и забележителности
Снимка: Елена Исаева

Крепостта също е част от Стотте национални обекта. След много успешна реставарция, тя отваря врати за своите посетители на 22 май 2014 г. Перистера е уникално място, съхранило в себе си историята и духа на няколко епохи. Смята се, че това е било първото селище на тракийското племе беси, живяло по тези земи преди повече от 2000 години. Определено гордо се нарежда в нашата славна и дълга история. Това е и една от най-красивите крепости в България, която си заслужава да бъде посетена.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин