Фестивал на гръцката драма в Епидаврос - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на гръцката драма в Епидаврос
Автор: Елена Исаева

Епидаврос е едно от най – посещаваните и най – известни исторически места в цяла Гърция. Първоначално е въникнал като светилище на микенски бог. Легендите гласят, че това е родното място на сина на Аполон – Асклепий. В дрвеността това е бил важен лечителски център, където болните са били лекувани с диети и отвари от билки, преспивали са в специално построени за целта помещения, като по време на сън самият Асклепий ги е съветвал как точно да възстановят здравето си.

В наши дни в светилището има останки от храмове, жилище за пилигрими, както и античен театър. Той е един от най – добре запазените в цял свят театри строени около III век пр.н.е. Някога е побирал около 6 000 зрители, след няколко разширения, днес това е сцена, която побира повече от 14 000 души. В продължение на 40 години на това място се провежда фестивал на гръцката класическа драма. Обстановката е изключително предразполагаща за гледане на драматични пиеси.

Фестивал на гръцката драма в Епидаврос
Снимка: pixabay.com

 

Мястото се намира в хълмиста област, обрасла със зеленина, навсякъде се носи аромат на смола и диви треви и цветя. Театърът е построен симетрично, което позволява да има добра видимост от всички посоки, както и да има невероятна акустика, като това позволява изключително добра чуваемост. Той е част от световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Тук се поставят както традционни, така и модерни постановки на талантливи автори от древността до днес. Играят се пиеси на Еврипид, Софокъл, Есхил и Аристофан. Превеждат се на съвременен гръцки език. Посетителите на театъра се пренасят в древни времена, и изживяват драматичните емоции ведно с талантливите актьори и изпълнители.

Фестивал на гръцката драма в Епидаврос
Снимка: pixabay.com

 

В древността почти всеки град си е имал най – малко поне един театър. В миналото ролите са се играли основно от мъже и млади момчета, жени почти не са били допускани. Гърция освен със своето уникално културно – историческо минало и автентични останки от древни исторически паметници, не на последно място разбира се и с красивите си чисти и в голяма част девствени плажове, в наши дни привлича туристи от цял свят, жадни да поемат с всички сетива даденостите, които историята и природата предоставят по тези земи. Част от тях стават и зрители на пиесите, играни в древните театри и амфитеатри. Голяма част от тези пиеси и постановки се предават и в световни медии, правят се записи за споделяне в интернет и различни други канали. Всичко това е емблематично за Гърция. Може да се каже, че в това отношение избирането на тази туристическа дестнация е изживяване на една завидна емоция, докосване до културата, историята и архитектурата на минали епохи, нещо, което трябва да бъде почувставно и съпреживяно от първо лице. Така че скъпи читателю, не се колебай, смело и с ентусиазъм осъществи една такава мечта.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин