Гослар - германски град като от приказките - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гослар - германски град като от приказките
Автор: Peika.bg

Гослар е германски град в Южна Саксония, който има богата културна, политическа и индустриална история.

Градът на северозападните склонове на планините Харц е основан от император Анри I през 10-и век, след като сребърни залежи са открити в Рамелсберг. Богатството от мините превръща Гослар в имперски град, а през 11-и век там е построен и средновековен имперски дворец, който е бил лятна резиденция за владетелите, особено Анри III, който е обожавал мястото. Неговото сърце е дори е погребано в Гослар.

По време на строежа на двореца е започната и катедрала, но от нея днес е останал само порталът, а останалато е паднало от самосебе си през 1820 година. По-късно, по време на Студената война, Гослар е бил основен авантпост на западногерманската армия и граничната полиция.

Какво да се види в Гослар:

Кулата Звингер винаги привлича вниманието на туристите. Построена е, за да пази мините и източната част на града, а вместимостта й е била внушителна – до хиляда души са могли да потърсят убежище вътре. Днес там има музей на Късното Средновековие, където са изложени рицарски и мускетарски оръжия.

През 15-и век е открито източното крило на кметството и от него то се е разширявало в следващите 400 години. Днешният му вид е от 16-и век, когато градът е просперирал, заради мините. Интересен факт е, че в 21-ви век кметството все още изпълнява същите функции, а в него има и музей на готическото изкуство.

Къщата на света Ана е направена през 1488 г. и се състои от средновековна кухня, голямо помещение и параклис. Има бароков олтар и красив гоблен от 15-и век с 32 картини, в които е описан животът на светицата.

Параклисът Клаус е малък параклис от 12-и век, който е бил част от укрепленията около града. От 1537 година вече е църква за миньорите от града. От 1988 година тя става собственост на енорията Франкенберг.

Църквата „Св. св. Петър и Павел“ е построена през 12-и век. Тя е разположена в най-високата точка в западната част на града, а кулите й са били част от градската стена.

В древните мини на Рамелсберг има музей, а самите мини са под закрилата на ЮНЕСКО. Други музеи, които можете да видите, са музеят в Имперския дворец, музеят в Къщата на монасите (Mönchehaus Museum), музеят на Гослар.

Има и фестивали, които туристите могат да посетят като Goslar International Concerto Days от средата до края на август, панаирът на Гослар от началото до средата на юни, Пазарът на занаятчиите в Стария град от началото на август и Фестивалът на Стария град в средата на септември.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин