Градовете, застрашени от потъване (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градовете, застрашени от потъване (част 2)
Автор: Peika.bg
Градовете, застрашени от потъване (част 2)

Глобалното затопляне е проблем, който се превръща в централна тема на всяко международно събитие. 

Повишаването на температурите причинява множество проблеми. Айсбергите се топят с огромна скорост, а нивата на океаните и моретата се покачват. Това се превръща в проблем за ниско разположените крайбрежни градове. Те вече страдат от наводнения, а местните власти търсят варианти за справяне със ситуацията.

Причините за потъването на градовете са различни. Някои от тях са потърпевши от покачването на морското равнище, а други пък са жертва на прекомерното изпомпване на подземни води, което създава промяна в налягането и обема. Това кара земята под къщите да потъне.

Вижте кои са най-застрашените градове от потване:

Хюстън, САЩ

Намиращият се в щата Тексас град Хюстън има огромен проблем, тъй като потъва заради прекомерното изпомпване на подземните води. Това причинява потъване с близо 2 инча на година, което прави града по-уязвим на природни бедствия.

Градовете, застрашени от потъване (част 2)

Банкок, Тайланд

Тайланд също не е защитен от подобна съдба. Градът, който е в опасност, е Банкок, а потъването му става с близо 1 см на година. Според експерти това може да означава, че столицата на Тайланд може да бъде под вода след 10 години. Архитектурна фирма обаче е взела нещата в свои ръце. Тя решава да построи парк, който се простира на площ от 11 акра, за да може да побере водата, която се излива по време на най-дъждовните месеци в Тайланд. Според проекта, паркът може да побере близо 1 млн. галона дъждовна вода.

Градовете, застрашени от потъване (част 2)

Ротердам, Нидерландия

Друг европейски град, застрашен от потъване, е Ротердам, а причината се крие в повишаването на океанското равнище. По подобие на жителите на Банкок, нидерландците също са построили водни паркове, които служат за събиране на водите. Въпреки че прогнозите са далечно бъдеще, но по мнение на експерти, ако температурите продължат да се покачват със същия темп както досега, някои от тези градове могат да се окажат под вода много по-бързо отколкото се очаква.

Градовете, застрашени от потъване (част 2)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин