Хампи: За храмовете и маймуните в Индия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хампи: За храмовете и маймуните в Индия
Автор: Екатерина Мандова

Ако настъпи момент от престоя ви в Индия, в който европейците ви липсват, то Хампи определено е следващата ви отправна точка. Парадоксално е, че макар и пълно с туристи, селцето е едно от най-спокойните места в Индия.


Пътят до Хампи е лесен и приятен. За мен това означаваше 12 часа с влак от Хайдарабад до град Хоспет в щата Карнатака и оттам с автобус до Хампи. Връзката между Хоспет и Хампи е доста добра, но не забравяйте да си подсигурите билета за връщане.

Още от автобуса разбирате, че големият, шумен индийски град е зад гърба ви. Наоколо са само полета, а от време на време се мярка и по някой овчар със стадото си.

Селцето е малко, но всяка къща тук е или гостилница, или предлага поне стая под наем. Не забравяйте да се пазарите за стаята. Най-добрата тактика е направо да излезете от хотела, възмутени от високата цена, която ви предлагат. Не се безпокойте, след няма и пет минути собственикът ще ви догони и ще се съгласи на „безумно ниската цена“, която сте склонни да платите.

Щом оставите багажа си в извоюваната хотелска стая, непременно се отправете към най-близкото място за колела под наем. Цената е около лев за целия ден, а в тази част на Индия колелото е незаменим приятел.

Слизате от автобуса и само след няколко крачки пред вас се издига величествен индуистки храм. Стъписвате се за миг и разбирате защо храмовете в Хампи са обявени от ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Храмовият комплекс е голям и опасва селцето, ето защо и обиколката му е най-приятна с колело.

Не се изненадвайте от множеството маймуни, които господстват в храмовете в Хампи. За местните хора те са въплъщение на бога-маймуна Хануман. Според героическия епос „Рамаяна“ Хануман бил съветник на царя на маймуните и притежавал невероятната способност да изменя телесната си форма. Един ден при царя на маймуните дошъл цар Рама с молба за помощ. Страховитото чудовище Равана било отвлякло любимата му Сита, а и застрашавало царството му. Благодарение на хитростта и необикновената дарба на Хануман, Рама успял да спаси съпругата си и да възвърне царството си.

Един от най-труднодостъпните храмове в окръга е посветен именно на бога-маймуна. А стените му са изрисувани със сцени от „Рамаяна“, които описват страховитата битка между Рама и Равана.

Този храм е от другата страна на селото, където можете да стигнете само с лодка. Лодките изглеждат малко продупчени и сякаш всеки момент ще потънат, но учудващо винаги стигат до крайната си точка.

Дори да не сте от най-ранобудните, ви съветваме поне една от сутрините да станете около 7 часа и да идете на речния бряг. Тогава е ритуалното къпане на слона Лакшми, а и гледката бързо ще ви разсъни. Е, понякога се случва слонът да закъснее за сутрешната си баня, а вие да се тюхкате, че сте събудсли толкова рано. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Работната пчела, 16.07.2013 | 11:46
Много ми харесват места с толкова различна история и обичай, а и светоусещане от нашите ;)
visoko naprejenie , 15.07.2013 | 09:54
Много яко звучи!
Desislava Stoyanova, 15.07.2013 | 09:38
Изглежда много добре :)) и историите му звучат достатъчно запленителни.
Абонирайте се за нашия бюлетин