Идея за еднодневен преход – част от пътя на Христо Ботев и неговите четници - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идея за еднодневен преход – част от пътя на Христо Ботев и неговите четници
Автор: Елена Исаева

Есента е прекрасен сезон, особено за разходки в планината. Тогава всичко е пременено с цветна одежда от кафяви и златисти тонове и дава съвсем различен поглед над място, което сте свикнали да виждате в зелено, например.

Този сезон е чудесен и за по – дългички преходи, но с лека до умерена трудност. В тази статия ще ви предложа един такъв или поне част от него. Това може би е един от най – известните маршрути у нас. За кой говоря? Ами за пътят на Христо Ботев и неговите четници. Всички знаем как те са слезнали на Козлодуйския бряг на река Дунав и от там са се придвижили пеша до връх Околчица, близо до Враца в Балкана.

Идея за еднодневен преход – част от пътя на Христо Ботев и неговите четници
Снимка: Елена Исаева

Ежегодно групи туристи минават по този маршрут, за да почетат паметта и делото на Ботев и неговите другари в Освободителната война.

Разбира се, препоръчвам да извървите целия маршрут, но все пак, ако разполагате само с един ден, то тогава е добре да направите частично този преход. Като отправна точка може да ви служи природният скален феномен Ритлите, който се намира до село Люти Брод. В началото на пътеката има табела и съответната маркировка, която ще ви отведе право до връх Околчица.

Идея за еднодневен преход – част от пътя на Христо Ботев и неговите четници
Снимка: Елена Исаева

Връх Околчица, още носи името връх Вола и има надморска височина от 1048 метра, като се намира на около 20 километра от град Враца. Точно тук, на това емблематично място на 1 юни (20 май по стар стил) 1876 г. се провежда последната битка на смелите Ботеви четници.

Идея за еднодневен преход – част от пътя на Христо Ботев и неговите четници
Снимка: Елена Исаева

На връх Околчица в периода 1936 – 1939 г. за увековечаване на подвига на Христо Ботев и неговата чета и дълбока почит към тях и делото им е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст. В близката падина Йолковица, която представлява естествена канара с издълбан върху нея надпис, бележи лобното място на поета-революционер Христо Ботев. През 1947 г. кръстът на паметника е заменен с петолъчка. През 1991 г. отново се връща автентичният вид на паметника. Мястото е историческо, много красиво и с чудесна панорамна гледка.

Идея за еднодневен преход – част от пътя на Христо Ботев и неговите четници
Снимка: Елена Исаева

По пътя на вашия преход на места ще излезете на асфалтовия път, като на едно от тях се намира и къщата на известната Баба Илийца. Посетете и нея, няма да съжалявате.

Преходът не е труден, но е дълъг, за това си предвидете цял ден, резервни дрехи, храна и вода. Може да се върнете по същия път, ако сте с кола и тя е в село Люти Брод. Ако сте с влак обаче, внимавайте, защото не всички влакове са пътнически и съответно има такива, които не спират на вашата спирка. Проверете това предварително в сайта на БДЖ.

Другият вариант е да слезете през град Враца, от където може да хванете влак или автобус. Ако все пак имате два дни останете във Враца за през нощта и на другия ден посетете града, който има доста забеележителности и интересни места. Не пропускайте и пещера „Леденика“ и Вратцата.

Имайте предвид, че независимо кой път изберете – връщане в Люти Брод или слизане през Враца, трябва да тръгнете много рано сутринта, защото както вече споменах – преходът не е никак труден, но е доста дълъг като километри. Въпреки това си заслужава всяка една крачка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин