Има ли лабораторно изтичане на вируса, причинил пандемията от COVID-19? - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Има ли лабораторно изтичане на вируса, причинил пандемията от COVID-19?
Автор: Peika.bg
Има ли лабораторно изтичане на вируса, причинил пандемията от COVID-19?

„Вирус“ на забележителния писател Мат Ридли в съавторство с Алина Чан търси произхода на SARS-CoV-2.

Един нов вирус порази човечеството през 2019 г. и предизвика безпрецедентни поражения. Над две години от началото на пандемията отговорът на въпроса „Къде и как започва Covid-19?“ все още остава неразгадан, превръщайки се може би в най-голямата мистерия на нашето съвремие.

Небезизвестният журналист и писател Мат Ридли, автор на бестселърите „Геномът”, „Еволюция на всичко” и „Червената царица”, обединява усилия с учения Алина Чан, за да разкрият как се получи така, че един вирус, подобия на който се срещат в прилепи от Южен Китай, някак започва да заразява хора на повече от 1500 км оттам в Ухан.

Резултатът е провокативното изследване „Вирус. В търсене на произхода на Covid-19(изд. „Сиела“, 2022; превод: Деян Кючуков) – почти детективска история, която въвежда читателя в загадката, променила света през последните над две години.

Търсенията на двамата учени ги отвеждат до подробности, свързани с прилепите и SARS епидемията в Южен Китай, до диви животни, конфискувани от контрабандисти, и до авангардни изследвания за усилване на функцията при вируси, извършвани в лаборатории в Ухан и другаде.

Във „Вирус. В търсене на произхода на Covid-19 ще откриете подробности около случилото се на пазарите за животни и в биологичните лаборатории, прикритите от китайските учени и власти записи и данни и следите, които могат да се извлекат от генетичния код на самия вирус.

Базиран на множество изследвания и проучвания, „Вирус. В търсене на произхода на Covid-19” от Мат Ридли дава вероятен отговор на основния въпрос, стоящ пред учените. Той обаче на свой ред повдига ред въпроси за действията на водещите световни политически лидери по време на най-голямото глобално предизвикателство в последните десетилетия.

Из „Вирус. В търсене на произхода на Covid-19 от Мат Ридли

Има ли лабораторно изтичане на вируса, причинил пандемията от COVID-19?

Дипломната работа

Историята на миньорите от Модзян достига до нас един­ствено благодарение на дипломната работа, написана от Ли Сю, студент в Медицинския университет в Кунмин. Завършена през май 2013 г. и озаглавена „Анализ на шестима пациенти с тежка форма на пневмония, причинена от неизвестни вируси“, тя заключава, че мъжете са заразени от сроден на SARS коро­навирус (SARSrCoV) от прилепи, като авторът отбелязва, че е важно да се изследват прилепите в мината.

Документът е открит и споделен в Twitter едва през май 2020 г. от анонимен потребител, наречен Търсача. Един от нас (Алина) преведе основни части от него и с потрес прочете под­робности за всеки от пациентите и за борбата им с неизвест­ната болест с подобни на Covid симптоми. Отделно посетихме китайската база данни за дипломни работи и се уверихме, че та­кава работа действително съществува. Опитите както от наша страна, така и от страна на други изследователи за свързване с автора или научния ръководител за по-нататъшно удостоверя­ване се оказаха неуспешни.

В работата на д-р Ли от 2013 г. се посочва, че след кон­султация с д-р Джун Наншан е извършен тест за серумни имуноглобулинови-M (IgM) антитела на четиримата живи пациенти от Института по вирусология в Ухан, където са из­пратени пробите. IgM антителата са първата защитна линия на организма в отговор на излагане на патоген, така че положи­телният IgM тест предполага скорошно такова излагане. Резул­татите наистина са положителни и говорят за вирусна инфек­ция, но в документа не се уточнява антитела срещу кой тип вирус са открити. Същевременно в докторската дисертация от 2016 г. от лабораторията на заместник-директора на китайския Център за контрол и превенция на заболяванията (която раз­крива точното местоположение на мината) се посочва, че ИВУ открива антитела за вируса на SARS: „Резултатите от кръвните изследвания на четирима пациенти показват, че и четиримата носят IgG антитела за вируса на SARS, като двамата изписани пациенти имат по-високи нива на такива антитела, а двамата хоспитализирани имат по-ниски нива (Институт по вирусоло­гия в Ухан)“. Изписаните пациенти вероятно са двамата най-млади миньори, Ли и Ву, които напускат болницата към края на май 2012 г., а двамата живи, но хоспитализирани, са Гуо и Лиу. Любопитно е, че според дисертацията тестовете откриват не IgM, а IgG антитела. IgG антителата се произвеждат по време на първоначалната инфекция, но се запазват в продължение на месеци, а понякога и години като форма на дългосрочна защи­та, в случай че тялото отново срещне подобен патоген. Следо­вателно положителният IgG тест може да означава, че пациен­тите са били изложени на вирус, подобен на SARS и по-рано. Термините „подобен на SARS“ и „сроден на SARS“ могат да се използват взаимозаменяемо, като и двата означават коронави­руси от рода бетакоронавирус, подрод сарбековирус.

Според Google Maps най-краткият сухопътен маршрут между Бънпин и ИВУ е 1885 километра по шосе – тоест по-далеч, отколкото от Ню Йорк до Орландо или от Лондон до Рим. Но фактът, че ИВУ е водещият център за изучаване на вируси, подобни на SARS и пренасяни от прилепи, го прави очевидният избор. Пробите от пациентите са изпратени там по указание на д-р Джун Наншан за тестване за антитела срещу SARS. Наличието на имуноглобулинови антитела не е окон­чателно доказателство, че заболяването е причинено именно от вирус, а не от друг патоген, но както дипломната работа от 2013 г.9, така и дисертацията от 2016 г. предполагат с голяма доза сигурност, че миньорите са се разболели от вирус, подо­бен на SARS.

За щастие, никой от шестимата не предава вируса на здравните работници или на свои близки и роднини. Вероят­но той просто не е еволюирал достатъчно, за да се предава между хора със същата лекота, както SARS-CoV-2. Те самите се заразяват само защото са изложени на огромни дози от ви­руса чрез вдишване на прахта от гуаното в тясното и затво­рено пространство на рудника и в течение на продължителни периоди от време.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин