Имената на Дядо Коледа по света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Имената на Дядо Коледа по света
Автор: Мая Джамбазова
Имената на Дядо Коледа по света

Вижте как наричат Дядо Коледа в различните държави.

Предшественикът на Дядо Коледа – Дядо Мраз в източната славянска митология олицетворява студа. Той е забранен след революцията и отново се появява в страната през 1930-та година.

Но Дядо Мраз има и своя западен колега. Това е Санта Клаус. Негов прототип е свети Николай Мирликийски, за който се вярва, че е вършил чудеса приживе и е канонизиран от църквата за светец. Санта Клаус или Синтерклас, както го наричат холандците, е пренесен като коледен образ (герой) от Холандия в Северна Америка.

Американците създават от Коледа индустрия през 20-ивек и Санта Клаус става популярен по цял свят. Червеният му костюм, с който го познаваме днес, се дължи на идеята на художник, който бил нает да направи реклама за Кока Кола. Той облякъл Добрия Старец в дрехи с цветовете на марката за безалкохолни напитки, така че и до днес червените одежди са символ на Дядо Коледа.

А ето и как наричат Дядо Коледа по света:

Корбобо, Узбекистан

Тол Бабай, Удмуртия

Аяз Ата, Казахстан

Каханд Папа, Армения

Товлис Бабуа, Грузия

Мош Крачун, Молдова

Дядо Мраз, Русия 

Вайнахтсман, Германия

Пиер Ноел, Франция

Фатър Кристмас, Великобритания

Синтерклас, Белгия, Люксембург, Нидерландия

Санта Клаус, САЩ

В различни други държави обаче има традиционни местни персонажи, които раздават подаръци.

Агиос Василис, Гърция

Шен Дан Лаожен, Китай

Ехее Дийл, Якутия

Оленцеро, баските региони Франция и Испания

Юлтомтен, Швеция

Деди Нолаг, Ирландия

Бифана, Италия

Саган Убугун, Бурятия

Гаспар, Балтазар и Мелхиор, Мексико, Аржентина

Йоуласвейдн, Исландия

Йулувана, Естония

Ямал Ири, Ямало-Ненецки окръг

Увлин Увгун, Монголия

Йоулупукки, Финландия

Сьогацу, Япония

Някъде Дядо Коледа съжителства с местните герои и децата получават по два пъти подаръци в годината. Например в Австрия и Холандия, където местните образи раздават даровете си преди Добрия Старец. По подобен начин стояха нещата и в България в първите години на демокрацията, когато Дядо Мраз и Дядо Коледа радваха децата всеки по веднъж в годината, славянският персонаж на 31 декември, а западният – на 24 декември.

Някои стигат далеч, за да обяснят произхода на Дядо Мраз и правят препратки с древни религиозни персонажи, свързани с култа към слънцето.

Руснаците се шегуват, че Дядо Мраз си има таен живот. Докато за всички е ясно, че Дядо Коледа живее целогодишно в Лапландия, то жилището на руския му събрат остава неизвестно за повечето хора. Дядо Мраз прекарва годината във Великий Устюг, Волгоградска област в Руската федерация. Там пребивава от края на миналото хилядолетие. Къщата му е в традиционен руски стил и се намира в „Приказната гора“.

Санта не отстъпва на руския си двойник и живее в красив „парк“ в Рованиеми. Има си офиален сайт, на който може да се направи резервация и човек да пренощува в селището на Дядо Коледа срещу 99 € на нощ.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин