Интересни факти и места за посещение в Порто - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти и места за посещение в Порто
Автор: Елена Исаева

Порто определено е един от най – красивите градове не само в Португалия, но и в цяла Европа. Намира се на живописната река Дуро, която придава допълнителен чар на Порто. Историческото сърце на града е забележително и много старо, като това е и причината то да е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

В Порто има доста места, които трябва да посетите, но и не забравяйте да се разходите по улиците просто така, безцелно. Само по този начин може да усетите истинския дух на дадено място.

Интересни факти и места за посещение в Порто
Снимка: Елена Исаева

Ето и няколко любопитни факти за града, както и идеи за разходка, докато сте там:

1.Мястото, на което се намира град Порто е имало странното име Портус Кале, което е смесица от келтски и латински. Някога тази крепост е била много важна за римляните.

2.Най – известната напитка в Порто и гордостта на града е тяхното вино, което се нарича портвайн.

Интересни факти и места за посещение в Порто
Снимка: Елена Исаева

3.Една от най – важните и интересни забележителности на Порто е катедралата. Тя има великолепна архитектура, тъй като е смесица от няколко стила и точно това придава очарователният ѝ облик.

4.Друго мято, което не бива да пропускате е дворецът Болса. Той датира още от 19 век и някога е помещавал фондовата борса на Порто. Намира се точно до църквата „Свети Франциск“, която също не е за пренебрегване.

5.За всички любители на книгите не пропускайте книжарница „Лело“. Възниква още през 1869 г. като много малка книжарничка и след това се раззраства. Сградата на книжарницата е истинско произведение на изкуството. Вътре има прекрасно стълбище и много интересен тавански прозорец с цветни витражи. Това определено е една от най – красивите книжатници в цяла Португалия.

Интересни факти и места за посещение в Порто
Снимка: Елена Исаева

6.Не пропускайте и мостът Дон Луис Първи над реката, който е едно от любимите места на влюбените. Интересното при този мост е, че е на две нива. На горното ниво минава метрото, а на долното автомобилите. Задължително се повозете по този маршрут на метрото, за да се насладите на красива панорамна гледка над реката и към част от Порто.

7.Най – популярният квартал в Порто се нарича Рибейра. Това е така, защото е най – автентичното, шарено и чаровно място в целия град. Тук всяка сграда е в различен цвят, но някак се съчетават много хармонично по между си. Този квартал също е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

8. През месец февруари всяка година в град Порто се провежда най – големият кинофестивал в страната.

9.На 12 декември 1908 г. в Порто е роден и най-старият все още снимащ режисьор в света - Маноел де Оливейра, който умира на 106 години през 2015 г.

Порто е едно истинско бижу не само за Португалия, но и за цяла Европа. Ако имате възможност посетете града и го съчетайте с обиколка на цяла Португалия. Не пропускайте красивата столица Лисабон, Синтра и нейните замъци, Коимбра, Кашкаиш и разбира се най – източната точка на контитентална Европа – нос Кабо да Рока. Португалия е много интересна страна, която определено трябва да влезе в списъка ви за пътешествия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин