Интересни факти за Алпите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Алпите
Автор: Елена Исаева

Алпите са една от най-красивите планински вериги в Европа, а може би дори в целия свят. Те са чудесни за посещение през всеки сезон и определено имат с какво да очароват и пленят своите посетители. Те имат невероятна природа, спиращи дъха гледки и просто уникални места, на които може да се насладите.

Алпите са предпочитана дестинация и за всички любители на зимните спортове, а там има просто невероятни курорти, селца и градове, които предлагат огромен набор от различни услуги и екстри за всички скиори и сноубордисти.

Интересни факти за Алпите
Снимка: Елена Исаева

Пролетта също е един приказен сезон в Алпите, защото тогава изпъстря нейните долини с различни уханни цветове, които образуват една приказна, магична феерия, на която всеки трябва да се наслади поне веднъж. Всяка една картина тук е като красива пощенска картичка. Не забравяйте обаче, да не гледате всичко само през обектива на своя фотоапарат.

Интересни факти за Алпите
Снимка: Елена Исаева

Ето и някои интересни факти за тази очарователна планинска верига:

1.     Планинската верига Алпи се простира на територията на няколко държави – Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Лихтенщайн, Словенияи Монако.

2.     Най-високият връх в Алпите е Монблан, който се намира на границата на Италия и Франция и е с височина от 4809 метра.

3.     Името „Алпи“ буквално оазначва бяло.

4.     Един от най-известните върхове е Матерхорн със своята височина от 4478 метра над морското равнище и е известен с това, че е вдъхновение за формата на любимият на малки и големи шоколад тоблерон.

Интересни факти за Алпите
Снимка: Елена Исаева

5.     В Алпите има над 1200 ледника, като най-големият сред тях е Алечкия глетчер, който се намира в Бернските Алпи, на територията на Швейцария и има площ от около 82 квадратни километра.

6.     В Алпите се намира и най-дългото стълбище  в света. То се намира на територията на Швейцария.

7.     Най-високо разположената гара в Европа също се намира в Алпите. Тя се нарича Юнгфрауйох, кръстена на името на близко намиращият се връх Юнгфрау и има височина от 3454 метра. До нея се стига с алпийска железница, като над самата гара има обсерватория и рампа за снимки, както и кафене и други развлечения за туристите. От панорамната площадка се открива прекрасна гледка към Алеч глетчер и други върхове в Алпите.

Интересни факти за Алпите
Снимка: Елена Исаева

8.     Алпите са най-високата планина в Европа.

9.     В Алпите живеят планински алпийски кози, които се наричат козири. Животните са уникални с това, че спокойно могат да се изкачват дори и на най-отвесните стени по-добре дори от най-опитните катерачи. За да направят това, те имат подвижни раздвоени копита и специална структура на краката, благодарение на която лесно скачат на дълги разстояния.

10.  В Алпите се намират общо 82 върха с височина над 4000 метра, като 55 от тях са изцяло в една от Италия, Франция и Швейцария, а 27 са гранични.

11.  Алпите се делят на цели пет климатични зони, всяка от които е с различен вид на околната среда. Климатът, растенията и животинският свят се различават в различните части или зони на планината.

12.  Алпите играят и роля на естествена планинска преграда. Те са важна климатична разделителна линия на Европа. На север и запад от веригата са разположени територии с умерен климат, а на юг – субтропични средиземноморски ландшафти.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин