Интересни факти за Азия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Азия
Автор: Елена Исаева

Азия е един многолик континент, който е събрал в себе си толкова много култури, традиции, народи, забележителности и дори чудеса. Все пак това е домът на Великата Китайска стена, която си остава едно от най-големите чудеса в света. Той е дом на китайската, японската и още много култури, които коренно се различават не само от европейските, но и от всички останали в света.

Какви тайни още крие континентът и какво не знаем за него, разберете от следващите редове.

Интересни факти за Азия
Снимка: pixabay.com

1.Азия е най-големият и най-населеният континент на планетата Земя. Той заема 30% от сушата (8,7% от цялата повърхност на Земята) и има население, надхвърлящо 4 милиарда души. Това представлява около 60% от човешката популация. Направо шокиращо, нали?

2.Азия се помества предимно в източното полукълбо и северното полукълбо.

3.Три океана – Северен ледовит, Тихи и Индийски океан, оформят бреговата линия на континента, дълга около 80 000 km. На запад Азия има широка връзка с Европа и заедно с нея образува най-голямата суша на Земята, наречена Евразия. На югозапад Азия се свързва с Африка чрез тесния Суецки канал. На юг, в Индийския океан, са вдадени трите най-големи полуострова на континента – Арабски, Индостан и Индокитай. Бреговете ѝ са относително слабо разчленени.

4.За египтяните, Азия представлявала земите, които започват там, където свършва Синай.

5.В Азия се намира водопад Детиан, който е най-широкият водопад на континета. Той се намира по течението на река Гуичун и близо до границата с Виетнам. Височината на водопада е 70 м, а широчината - приблизително 200 м. Детиан са всъщност два големи водопада, които са се образували по карстовите възвишения на района Daxing, който е част от провинция Гуанси от китайска страна.

Интересни факти за Азия
Снимка: pixabay.com

6.В Азия се намира най-високата планинска верига в света, Хималаите, с нейният първенец Еверест, който има надморска височина от 8848 метра. Тук се намират почти всички най-високи върхове на планетата, но и най-опасни.

7.Келимуту е един от множеството угаснали вулкани на остров Флорес в Индонезия, където има още 14 действащи вулкана и по тази причина земетресенията са често явление. Освен с красотата си, Келимуту е известен и с трите си "омагьосани" езера – те са разположени в кратера на вулкана, на височина над 1600 м, и са оцветени по различен начин - в черно, кафяво (червено) и синьо.

Интересни факти за Азия
Снимка: pixabay.com

8. Азия е дом и на многоцветните планини на Китай. Те са истинско чудо на природата. Така наречените Шарени планини (rainbow mountains) са част от ландшафта Zhangye Danxia в Китай. Образуването на този феномен е отнело на майката природа над 24 млн. години. В началото тези масиви са се състояли от огромни цветни пясъчници и минерали, които през годините са се слягали. Тази цветна красота изглежда като нарисувана или дори от друг свят, но е дело на великата природа.

9.Ханг Сон Дунг e гигантска пещера откритa сред джунглите на Виетнам. Разположена в Анамитските планини, тя е скрита в скалистия национален парк „Фонг На-Ке Банг“ край границата с Лаос.

10.Азия е дом и на най-населеният град в света Токио.

Континентът е уникален и е дом на хиляди интересни неща, които трудно могат да се поберат в една статия. Където и да отидете, което и прекрасно място да изберете, определено няма да сбъркате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин