Интересни факти за Тринидад и Тобаго - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Тринидад и Тобаго
Автор: Peika.bg
Интересни факти за Тринидад и Тобаго
Снимка: pexels

Разположен в Западните части на Карибите, Тринидад и Тобаго се състои от два основни острова – Тринидад и Тобаго – и шепа по-малки острови. Тази република може да се похвали с всичко, което очаквате от един карибски остров – меки плажове с палмови листа, зашеметяващо биоразнообразие и целогодишно слънце.

Обмисляте ли да отидете тук за малко зимно слънце? Обзалагаме се, че има доста неща, които не знаете за идиличната национална държава. От най-лютата люта чушка в света до първата чернокожа Мис Вселена, ето няколко интересни факта за Тринидад и Тобаго, които може да ви изненадат.

1. Това е домът на най-лютата люта чушка в света.

Чушката Moruga Scorpion има топлинен рейтинг от 1,2 милиона Scoville топлинни единици (SHU). Според експертите (Института за чили пипер на щата Ню Мексико), това я прави най-лютата люта чушка в света. Съдържа същото количество капсаицин - химическото съединение в чушките, което ги кара да горят, като активира топлинните рецептори в човешките нервни окончания — като чаша за шотове, пълна с лютив спрей за самозащита. Заинтригувани сте да видите какво ще ви направи яденето на една? Спестете си болката и вижте как Pepper Heads го опитват първи. Пиперът носи името си от мястото, където е отгледан за първи път, в южното село Моруга. Смята се също, че е мястото на кацане на Христофор Колумб.

2. Трябва да благодарим на Тринидад и Тобаго за лимбото

Обичан както от младежи, така и от купонджиите на средна възраст, подхранвани от алкохола, limbo е парти класика. Но знаете ли, че произхожда от Тринидад и Тобаго? Той се корени в африканското наследство на страната. Там можете да видите танцьори да минават под пръчка, от време на време подпалена, до едва 22 см над земята.

3. Тринидад и Тобаго е дом на най-голямото естествено находище на асфалт в света

Езерото La Brea Pitch Lake, разположено в югозападната част на Тринидад, съдържа около 10 милиона тона асфалт. Неофициално признато за осмото природно чудо на света, езерото е и едно от трите известни асфалтови находища в света. Обхващайки около 109 акра, посетителите могат дори да се разхождат по повърхността, докато тя съска и прави мехурчета. Скорошни изследвания откриха и живи микроби под повърхността. По време на дъждовния сезон някои твърдят, че малките водни басейни, които се образуват на повърхността, са лечебни поради високите нива на сяра. Местните американци вярвали, че боговете са създали езерото като наказание. Историята разказва, че езерото погълнало цяло племе, след като те изяли колибри, за които се смятало, че са душите на починалите им предци. Експертите са открили множество артефакти на мястото.

4. Това е дом на удивително биоразнообразие

Тринидад и Тобаго е убежище за наблюдатели на дивата природа, дом на около 2200 вида цъфтящи растения, 400 вида птици, 100 вида бозайници, 85 вида влечуги, както и 30 вида земноводни. Освен това е дом на най-големия брой видове птици на квадратен километър, включително 17 вида колибри. Плажът Grande Riviere в Тринидад е дом на втората по големина гнездяща костенурка в света, като костенурките пристигат между март и септември, за да снасят яйцата си.

Тринидад и Тобаго е домът на най-големия корал в света, Kelleston Drain, който е с феноменална ширина от 4,9 метра. Докато повечето хора се отправят към Тринидад за най-доброто наблюдение на дивата природа, Тобаго също е пълно с възможности. Горският резерват Тобаго Мейн Ридж, основан през 1776 г., е най-старата защитена тропическа гора в западното полукълбо.

5. Тринидад и Тобаго е изобретил единствения нов музикален инструмент през 20 век

Свиренето на барабани винаги е играло важна роля в местната култура, особено по време на карнавала и Канбуле. От страх те да бъдат използвани за насърчаване на протести след премахването на робството, управляващите класи забраняват барабаните. През 30-те години на миналия век хората започват да експериментират с капаци за боклук и бисквитени форми и се ражда стоманеният тиган. 

6. Първата чернокожа победителка на Мис Вселена е от Тринидад и Тобаго

През 1977 г. тогавашната 24-годишна Джанел Комисион спечели титлата Мис Вселена. Тринидад и Тобаго също е родил редица световноизвестни спортисти, музиканти и политици. Легендарният състезател по крикет Брайън Лара, смятан за един от най-добрите в света, също е от Тринидад и Тобаго. Поп сензацията Ники Минаж също е родена в Тринидад и Тобаго, но се премества в САЩ, когато е на пет години.

7. Това е един от най-богатите карибски острови, но има най-висок процент на убийства

Тринидад и Тобаго има огромни запаси от нефт и природен газ. Голяма част от икономиката зависи от петрола и нефта. Световната банка я признава за икономика с високи доходи; това е третото най-богато в Карибите и петото най-богато по БВП (ППС) на глава от населението в Америка. Освен нефт и газ, страната е дом на 1,94 тона златни резерви, четвъртите по големина в Карибите. Той обаче има и десетия най-висок процент на убийства в света. През 2015 г. процентът на убийствата е бил 30,9 убийства на 100 000 души, което го прави 10-то най-високо в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин