Интересни факти за Зимбабве - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Зимбабве
Автор: Елена Исаева

Зимбабве е една доста интересна страна, която се намира в Южна Африка и няма излаз на море. За съжаление с годините интересът към страната от туристите много рязко спада, което е наистина жалко, защото в нея има доста любопитни места, които могат да се разгледат.

Ето някои по-интересни факти за нея:

Интересни факти за Зимбабве
Снимка: pixabay.com

1. Столицата на Зимбабве е Хараре.

2. Страната е разположена между реките Замбези иЛимпопо.

3. В Зимбабве има три официални езика – английски, шона и ндебеле.

4. Една от главните туристически атракции са водопадите Виктория на река Замбези в североизточната част на Зимбабве на границата със Замбия. След икономическите промени водопадите се наблюдават предимно от страната на Замбия. В Зимбабве се намират и голям брой древни каменни градове, най-известните от които са руините на Велико Зимбабве.

Интересни факти за Зимбабве
Снимка: pixabay.com

5. Страната граничи с Република Южна Африка, Ботсвана, Мозамбик и Замбия.

6. Въпреки че по територия Зимбабве и три пъти по-голяма от Великобритания, африканската държава е била британска колония почти век – от 1888 до 1980 година.

7. Националната носия в Зимбабве включва четири задължителни елемента: пола, шапка, традиционни колиета и обеци.

8. В своята история Зимбабве може да се похвали с 8 олимпийски медала. Един от тях е за хокей на трева, останалите – за плуване.

9. 90% от населението на страната е достатъчно грамотно, за да може да чете. Зимбабве е страната с най-грамотно население в Африка.

10. Страната има доста интересен национален герб. Той включва две антилопи; щит – символ на на плодородието; глинен насип – земята на страна; девизът на Зимбабве: „Единство, свобода, труд“; мотика; автомат „Калашников“ – борба за мир; руините на Зимбабве; червена звезда – вярата в светлото бъдеще на страната; ленти от плат – икономически подем; зимбабвийската птица и символът на страната – стилизиран образ на водопадите Виктория. Това определено е един от най-сложните държавни гербове в света.

11. Великият Зимбабве е модерното име на древен град, който се намира в страната. Той е основан през 1130 година пр. Хр. и представлява 24 хектара каменни руини, намиращи се в провинция Масвинго. До края на 1920 година западни археолози са вярвали, че градът е построен от финикийци или от араби. Днес научният свят вярва, че Великият Зимбабве е бил основен център на древните родственици на днешното етническо мнозинство в Зимбабве (народът Шона). Паметникът е под закрилата на ЮНЕСКО.

12. Хараре е столицата на Зимбабве. Градът е чист, уютен и „зелен“, наричан така заради многото паркове. Освен това модерният Хараре е красив и относително безопасен (за африканските стандарти) град.

13. През 2008 година в Зимбабве се случва една от най-големите инфлации в света. Тогава, след като правителството изплатило заплатите, в хазната останали само 217 долара.

14. През цялата година по улиците на столицата може да се видят много красиви разноцветни дървета. Целият Хараре е обгърнат от лилави, червени, бели, розови и оранжеви цветя.

15. На територията на страната са открити останки от древни градове. Според редица книги пък известната Савска царица някога е живяла на територията на съвременен Зимбабве.

16. За съжаление, въпреки всички природни и исторически красоти, Зимбабве си остава една от най-бедните държави в целия свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин