Интересни събития (24 май - 27 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития (24 май - 27 май)
Автор: Peika.bg

Тази седмица, освен събитията за уикенда, сме  включили и тези, които можете да посетите на празника на българската просвета и култура - 24 май!

Открийте най-интересните неща, които ще се случват в края на седмицата и ги споделете с любим човек!

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия. 

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Работилница „Азбука Глаголица“ и пешеходна обиколка по случай 24 май

26 - 27 май

На 26 май от 11:00 часа ще се проведе пешеходна обиколка „ArtExtreme СТРАЖА“ с урбаниста Здравко Петров от historicalroutes.bg и АНДАРИ. Сборно място е подлеза на ул. Сан Стефано до Орлов мост. Обиколката ще проследи образа на стража в градските пространства около нас, които изразяват идеята за пазителството. 

На 27 май от 11:00 ч. в Националния етнографски музей ще се проведе работилница „Азбука Глаголица“ с АНДАРИ, арх. Александра Бабунска и изследователите от Сдружение АМАТ. Участниците ще видят как се образуват буквите, ще работят с първата книжка за оцветяване „Българска азбука Глаголица (песен за буквите)“. Събитията са част от програмата на многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“. Повече информация тук.

*

Исторически разходки в София!

26 - 27 май

Включете се в истоирческите беседи-разходки по улиците на София с historicalroutes.bg. Разходете се по големите булеварди и по обаятелните малки улици на София. Историческият маршрут е пътеводител към познати и позабравени места, които разказват за „шарената” история на София с бляскавата римска Улпия Сердика, изящната архитектура на вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и дори внушителните сгради на т. нар. сталински „барок“. Допълнителна информация тук.

*

#отело “Забранено за родители”

27 май

Уийство от ревност, Трагична любовна история, Битка между добро и зло или просто - новият тийн проект на Фортисимо Фамилия - #отело! На сцената заедно с Максим Ешкенази и Софийска филхармония ще бъдат Михаела Филева, Деян Донков, Весела Бабинова и Валери Турманов! Ако искате да разберете кой ще е победителят в битката между музика и слово, заповядайте в зала “България” на 27 май от 19:00 часа! Повече информация тук.

*

Изложение Технократи пред НДК

27 май

На изложението пред НДК „Технократи” деца и възрастни ще се запознаят с бъдещето, което носят възобновяемите енергийни източници чрез интересни и практически експерименти, включващи слънце, вятър и вода. Фокусът ще бъде върху разделянето на водата на съставните ѝ водород и кислород и задвижването на мини автомобил чрез водород. Eкип от обучители ще водят демонстрацията и ще напътстват децата като обясняват всеки елемент от процеса и ще ги насърчават сами да експериментират. Едновременно с практиката, децата ще добият и ценни теоретични познания по въпросите на зелената енергия и бъдещето на световната икономика и енергетика. Още информация тук.

*

Многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“

до 30 май

На 15 май от 18 часа  в Националния етнографски музей в София се открива многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева под патронажа на президента на Република България Румен Радев. „ArtExtreme СТРАЖА“ е пето издание на многожанровата изложба „ArtExtreme“ – изкуство на предела в образ на вътрешни преживявания в пространствени среди. Изследва и показва образа на „СТРАЖА“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица. Темата е пресъздадена чрез 16 художествени творби; археометрирана мелодия на името на изложбата и буквите от Глаголицата ведно с български ритми; видео филми с преживявания, вплетени в танцови изпълнения. „ArtExtreme“ модели са световни балетни изпълнители и хореографи от България, КанадаСАЩКубаЮжна АфрикаШвейцарияУкрайна и Италия. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Програма на честването на 24 май

24 май

На 24 май тържествата в Пловдив по повод  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започват традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Началото е в 9.00 ч., когато ще бъдат връчени Почетен знак на град Пловдив, Почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията. Цялата програма вижте тук.

*

Изложба "Път на младите", фотография

до 4 юни

Четиримата млади фотографи от проекта " Път на младите" и тази година се представят на ниво, оставайки верни на творческите си търсения. Ивелина Панайотова, Миряна Бучкова и Тихомир Куртев са от град Варна, а най-младият участник е пловдивчанката  Александра Караджова. Ивелина завършва средно образование с профил изобразително изкуство в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства ,,Константин Преславски’’ в град Варна и се посвещава на фотографията. Работите x показват голямо внимание и усет към детайла. Авторката разказва цели истории само с дребен елемент от най- банални предмети. Информация за другите участници в изложбата вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 29 септември

За трета поредна година Ruse Summer Free Tour ще посрещне гостите на Русе и региона, за да ги разведе из потайностите на града. Професионалните екскурзоводи очакват желаещите да се потопят в атмосферата на Русе всяка събота, включително и на официалните празници, в 18:00 часа с място на тръгване Паметника на свободата. Безплатните турове се провеждат на английски език, обхващат централните части на града и продължават малко повече от един час и половина. Първата обиколка от тазгодишната програма ще се състои на 5 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria

до 30 май

В зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на - Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа. Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност. Но противно на общоприетото схващане, най-популярни не са онези игри, които отнемат часове да бъдат овладяни и дни да бъдат превъртяни. Най-популярни са игрите, които могат да бъдат играни между другото, докато чакаме или имаме време за губене. Още информация тук.

*

Детско биенале

до 20 юли

На 19 май, денят на Габровския карнавал, в 10 часа, в Музея на хумора и сатирата се открива Биеналето на хумористично–сатиричната детска рисунка, което тази година е посветено на света на карнавала и карнавалите по света. Имената на наградените участници ще станат известни по време на откриването. В конкурса участваха произведения, изпълнени в разнообразни традиционни и съвременни медии и техники. Те бяха на деца и младежи от област Габрово в две категории – индивидуално (в 3 възрастови групи – до 8, 12 и 18 годишна възраст) и екипно. Изложбата на техните творби продължава от 20 май до 20 юли. Още информация тук.

*

Изложба „В ателието на тревненските майстори”

до 31 август

Изложбата „В ателието на тревненските майстори”, с която Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува на ЕМО „Етър”, представя трите най-известни занаята в Трявна: дюлгерство, дърворезба и иконопис. Това е една уникална за България колекция. Копирките и рисунките са от особена важност за занаята и се предават по наследство. Всяко следващо поколение добавя нови модели. В занаята има много специфични инструменти, които всеки майстор прави сам. Още информация тук.  

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин