Интересни събития този уикенд (08 - 10 ноември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (08 - 10 ноември)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (08 - 10 ноември)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

FUNsaturDAY - мечтаната детска събота

от 28 септември до 14 декември

Funday Превръща съботния ден в едно незабравимо приключение за всяко дете.

Програмата осигурява на децата 5 часа в англоезична среда, изпълнени с различни занимания по забавен английски език, разнообразни изкуства и нетрадиционни спортове.

Преподавателите използват мултимедия и най-модерна интерактивна методика на обучение, която има за цел да развие способността на децата да общуват свободно на английски език. Чрез динамични игри, забавни упражнения, работа по проекти и учене чрез преживяване, те усвояват нови знания и свикват да използват английския език с лекота!

Всеки час се води от различен преподавател, професионалист в областта си. Тази динамика поддържа интереса на децата през целия ден.

За повече информация вижте тук

*

Изложбата "София утре"

от 8 октомври до 30 ноември

Изложбата “София утре” в софийското Ларго представя дългосрочната стратегия за развитие на Столична община

Изложбата ще бъде открита на 8 октомври и ще покаже резултатите от работата по Визия за София - какво знаем за града днес и как искаме да го развиваме утре.

От 8 октомври до 30 ноември в Софийското ларго ще бъде представена мащабната изложба “София утре”, която ще покаже резултати от двугодишната работа по създаването на дългосрочната стратегия за развитие на Столична община - Визия за София. Изложбата ще покаже изчерпателно стъпките и начина на работа по инициативата, основните изследвания, изводите, целите за бъдещето и начините, по които те могат да бъдат постигнати. Куратор на изложбата е Владия Михайлова.

“В последните две години Визия за София изследва, анализира и дискутира града като система от взаимовръзки между икономика, околна и градска среда, транспорт, идентичност и култура, управление и хора. Изложбата “София утре” ще покаже както събраното знание за актуалното състояние на града - каква е София днес, така и очертаните цели и посоки за развитието на града утре.”, споделя Владия Михайлова.

Повече информация тук.

Балета „Кармина Бурана“

от 2 до 8 ноември

На 02, 03 и 08 ноември на премиерните спектакли на балета  „Кармина Бурана“ – Хореография от Фреди Франдзути, музика Карл Орф.

Със специалното участие на солисти, оркестър, хор и балет на Софийска опера и балет.

Балетите, създадени от Фреди Франдзути за неговата трупа включват най-добрите заглавия от романтичната традиция: „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Ромео и Жулиета“, „Шехеразада“, „Жар птица“ – всички играни  с много голям успех в различни европейски театри.

Той е провъзгласен от критиката за “Младото италианско хореографско чудо“ (Микеле Ночера), и “Един от най-уважаваните и талантливи хореографи на Италия“ (Виктория Отоленги). Фреди Франдзути създава също така балети за най-важните европейски театри като Болшой театър в Москва, Римската опера, Софийската опера и балет, Операта на Монте Карло, Операта на Билбао, театър „В. Белини“ в Катания, за фестивала „Росини“ в Пезаро, както и за различни телевизионни събития.

Повече информация тук.

*

Изложбата „Лео и горските духове“

от 8 до 23 ноември

Българският оператор и фотограф Юлиян Атанасов ще представи първата си самостоятелна изложба „ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ“ в КО-ОП от 8-и до 23-и. Експозицията ще включва 20 фотографии на хора и места от БългарияГерманияИталияХърватия и Иран. Куратор на изложбата е швейцарата Катарина Рипщайн.

Юлиян е оператор и често създава фотографските си произведения в периферията на снимачната площадка, в почивката или в края на деня, но фотографиите му не са част от конкретен кино епизод. Юлиян снима и далеч от филмовата действителност, когато пътува или е със семейството си. Творбите му се открояват от съвременния поток на изображения чрез съзнателно забавен начин на работа. Снимките не са инсценирани, нито откраднати, така че е трудно да ги причислим към обичайните категории репортажна, документална или сценична фотография. Образите, уловени в един колкото спонтанен, толкова и конкретно изчакван момент, разкриват ментални, асоциативни пространства. Провинциални и градски пейзажи служат като метафори за копнеж, меланхолия и фаталност.

Повече информация тук.

*

Изложба "София утре"

от 7 до 30 ноември

На 7 ноември (четвъртък) от 18 до 19 часа в рамките на изложбата “София утре”, която обобщава резултати от двугодишната работа по създаването на дългосрочната стратегия за развитие на Столична община - Визия за София, ще се проведе представяне на на куратора Владия Михайлова и художника Красимир Терзиев. Изложбата прoказва най-важните акценти за актуалното състояние на София в различните направления на Визията и дългосрочните цели за развитие на града. Тя може да се разгледа всеки ден до 30 ноември, от 10 до 22 часа в Софийското ларго.

Като куратор на обобщаващата изложба “София утре”, Владия Михайлова прави преглед на целия обем от съдържание, създаден в работата по Инициативата, и избира да покаже акценти от резултатите от изследванията, свързани с икономиката, околната и градска среда, транспорта, идентичността и културата, управлението и качеството на живот в София. Изложбата представя както събраното знание за актуалното състояние на града - каква е София днес, така и очертаните цели и посоки за развитието на града утре, връзките на София с визиите за развитие на други градове и процеса по създаване на дългосрочната стратегия за развитие на Столична община.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

„Седмица на корейското кино 2019“

от 7 до 9 ноември

„Седмица  на корейското кино 2019“ гостува в Пловдив с безплатни прожекции на 4 хитови заглавия

От 7 до 9 ноември 2019 г. пловдивчани и гости на града ще имат възможност да видят БЕЗПЛАТНО четири съвременни корейски филма, привлекли интереса на международната публика. Това са драмата „Тунел“, историческия биографичен филм „Портрет на един поет“, спортната драма „Най-важният момент“, както и затрогващия филм „Малката гора“.

Прожекциите са Lucky Дом на киното. Всички филми имат субтитри на български и английски език.

За втора поредна година, в Седмицата на корейското кино 2019, която се организира от Посолството на Корея в България, освен прожекции в София, филми от програмата се прожектират и в Пловдив.

Вижте часовете на прожекциите, както и кратки анонси за филмите, които ще имаме възможност да видим!

7 ноември , четвъртък, „Тунел“, начало 18:30 ч.

8 ноември, петък, „Портрет на един поет“ , начало 18:30 ч.   

9 ноември, събота, „Най-важният момент“ , начало 15:00 ч.

9 ноември, събота, „Малката гора“ , начало 17:00 ч.

Повече информация тук.

*

 СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Изложба "Заедно да съхраним историческата памет"

от 1 ноември до 30 ноември

В Деня на народните будители Регионален исторически музей-Велико Търново ще представи в изложба даренията, получени през 2019 т.

Експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще бъде открита на 1 ноември от 11:00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Тя включва етнографски материали, документи, писма, книги и редица ценни вещи.

С изложбата музеят по традиция благодари на своите дарители и им връчва тържествено дарителски свидетелства и карти за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година.

Над 200 експоната от 55 дарители са постъпили в музейните фондове през годината. Сред тях най-многобройни са етнографските материали  - различни  предмети и пособия от бита, тъкани и др. Сред постъпленията има и вещи от времето на социализма, включително и абитуриентска рокля от 1981 г.

Едва на шест години е най-младият дарител на музея. Това е Ралица Пенчева, която е предоставила вотив - оброчна фигурка, изобразяваща човек или част от него, давана на църквата в знак на молитва и надежда за изцеление на човек или крайник. Дарената метална пластина е семейна молитва за рожба-момиче, много популярна в периода от Освобождението до 1944 г.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

София Филм Фест отново гостува в РУСЕ

от 8 до 10 ноември

София Филм Фест продължава да пътува в различни градове из цяла България с мисия да среща публиката с най-доброто кино от изминалата година. През 2019 фестивалът отново ще гостува и в РУСЕ с впечатляваща програма във втория уикенд на НОЕМВРИ – 8 (петък), 9 (събота) и 10 (неделя).

Публиката в Русе ще има възможност да се срещне със специален гост от екипа на един от най-награждаваните български филми в последната година – „ИРИНА“, дебютна творба на режисьорката Надежда Косева, с който ще стартираме програмата в петъчната вечер в ГОЛЯМАТА ЗАЛА на Доходно здание - Русе!

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

София Филм Фест в Русе се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

Програмата стартира на 8 ноември (петък) в 18,00 часа с филма, „ИРИНА“ на Надежда Косева – неин пълнометражен дебют, който получи номинация от Европейската Филмова Академия в категорията Европейско откритие (European Discovery - Prix FIPRESCI). Очаквайте специален гост – Надежда Косева ЛИЧНО ще представи филма си пред публиката в Русе.

Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝеосакатенвзлополука, атя - уволненаотработа. Задаспасисемейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш…

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БЪЛГАРИЯ

"БГ Модна икона 2019": Номинации на академията за мода

от 6 до 26 ноември

Проф. Любомир Стойков: „Надпреварата ще даде новите естетически, културни и социални ориентири за успех и добра репутация!“

Онлайн гласуването за най-стилните и успели българи ще се проведе от 6 до 26 ноември

За единадесета поредна година ще бъдат връчени най-престижните награди за стил и елегантност на Академията за мода – „БГ модна икона". По утвърдена традиция Експертен съвет на Академията за мода, включващ изявени лайфстайл, модни и светски журналисти, и редактори от водещите печатни и електронни медии, даде своите предложения за номинации на най-стилните и успели българи през 201година. Както досега, критериите известни български личности да получат статут на БГ модни икони, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация.

За най-стилни и елегантни български жени са номинирани (по азбучен ред): Александра ПеткановаАлександра СърчаджиеваДесислава СтояноваДиана ДимитроваИвет ЛаловаМария ИлиеваМира ДобреваМихаела ФилеваРайна КабаиванскаСлавена ВътоваНоминациите за най-стилни и елегантни български мъже включват (по азбучен ред): Александър Кадиев, Башар Рахал, Ваня Джаферович, Васил Петров, Влади Ампов-Графа, Григор Димитров, Димитър Бербатов, Ивайло Захариев, Иво Аръков, Николай Дойнов.

Повече информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин