Интересни събития този уикенд (10 - 12 декември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (10 - 12 декември)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (10 - 12 декември)
Снимка: pixabay

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Софийски международен панаир на книгата - от 7 до 12 декември

Четиредeсет и осмото издание на най-мащабния книжен форум у нас, което през 2020 година бе отменено, заради епидемичната обстановка в страната, тази година ще се състои.

Софийският международен панаир на книгата се открива на 7 декември и ще продължи до 12 декември 2021 г. в Националния дворец на културата. Той ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. И тази година традиционният за декември панаир има амбицията отново да се превърне в притегателно място за срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи. През годините престижният книжен форум се е утвърдил като истински литературен празник и вдъхновяващо събитие, което е традиционна коледна спирка за програмата на четящите хора.

В същия период, от 7 до 12 декември, изцяло онлайн ще се проведат и две други мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – деветият Софийски международен литературен фестивал и четвъртият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

Софийският международен панаир на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

 

Изложба "Стършел на 75" - от 11 ноември до 19 декември

От 12 ноември до 19 декември във фоайето на третия етаж на Музея на хумора и сатирата ще бъде представена изложбата  "Стършел на 75". В нея са представени шаржовеи автошаржове на 39 "стършели" и сътрудници на вестника. Откриването е на 11 ноември от 18 часа. На събитието специални гости ще бъдат главният редактор на вестника - Михаил Вешим и Румен Белчев - управител на "Стършел и половина" ООД.

СТЪРШЕЛ е български вестник за хумор и сатира. Излиза без прекъсване и без смяна на името от създаването си през февруари 1946 година.

Фрагменти на съзнанието - Изложба на Антония Колева - Nitra - от 12 ноември до 9 януари

В колажите на Антония Колева - Nitra, с които тя е най-добре позната, има характерно качество - нейната работа отразява актуални въпроси и теми. Но начинът, по-който използва визуалния език от социализма подчертава безвремието им.

За нейната нова изложба в галерия „Галерия“, наречена „Фрагменти на съзнанието“, Антония добавя времето като нов елемент към визуалния си език. В серия от анимирани гиф изображения, тя използва време и постепенни трансформации, за да играе с нашите възприятия.

На човешкия мозък му харесва да си мисли, че познава това, което вижда. Особено когато разглежда изображения, толкова познати, колкото са елементите от колажите на Антония. Мозъкът ни продължава да се прави, че познава това, което вижда, дори когато изображението е малко по-различно от това, което очакваме или мислим, че е.

Антония използва времето, за да издърпа черджето под нашата интерпретация, като прави малки промени, които преобръщат значението на работата ѝ. Мъжката ръка се променя на женска, докато сграбчва женски крак, а палмовите дървета зад един мол постепенно се подменят с Червения площад.

РИМ – СОФИЯ представя „Кино истории помежду“ - от 26 ноември до 16 януари

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя „Кино истории помежду“. Изложбата е реализирана сред експонатите от постоянната експозиция на Музея. Откриването е на 25 ноември 2021 г. (четвъртък) с вернисаж между 16:00 – 19:00 ч. (последен час на влизане 18:30 ч.). Експозицията продължава до 16 януари 2022 г.

Проектът „История помежду“ отново гостува в пространствата на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1). Третото издание внася детайли към основната историческа линия в постоянната експозиция по отношение на развитието на българската кинематография.

Разказите са предадени от кинокритика д-р Деян Статулов. Възприемат се като поредица от случки, обогатяващи познанията за отделни кинотворби. Същевременно, това е хронологичен пъзел, представящ историческите превратности, при които функционира седмото изкуство в България.

ПЛОВДИВ

Природонаучният музей обявява 9 дни с вход свободен за деца - от 11 до 19 декември

Природонаучният музей обявява 9 дни с вход свободен за деца до 12 години срещу представяне на рисунка

Музеят приветства своите посетители в новооткритата зала “Динозаври” с творчески конкурс на тема “Ерата на динозаврите”

Регионалният природонаучен музей - Пловдив приветства своите посетители в новооткритата зала “Динозаври” с творчески конкурс на тема “Ерата на динозаврите”. В периода от 11 декември до 19 декември 2021 г. (включително), всички деца до 12-годишна възраст ще имат възможност да посетят експозицията на музея БЕЗПЛАТНО!

Единственото условие е да представят на касата на музея при пристигането си творческо произведение на тема “Ерата на динозаврите”!

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Коледен базар - Велико Търново - от 26 ноември до 31 декември

Обичаният от малки и големи Коледен базар във Велико Търново отваря врати в края на следващата седмица.

От 26 ноември до 31 декември за жителите и гостите на Старата столица парк „Марно поле“ ще бъде превърнат в приказно коледно градче. Както всяка година, в къщичките ще се предлагат различни сувенири, ръчно произведени изделия, разнообразни месни деликатеси, сладки лакомства, традиционното греяно вино и други.

За първи път на базара ще бъдат разположени и нови дървени павилиони за представяне на още по-голямо разнообразие от коледна украса, играчки, сувенири, сезонни стоки и още много празнични захарни и кулинарни изкушения.

Децата ще могат да пуснат своите писма до Дядо Коледа в специалната Коледна поща, която ще бъде отворена до 21 декември. За да получат отговор, помощниците на белобрадия старец съветват всички малчугани да не пропуснат да напишат обратен адрес в своите желания.

Търговище:

Изложба „От ревност за народно просвещение...” в Търговище - от 25-и октомври до 30-и март

В изложбата се акцентира върху развитието и промените в учебниците през различните исторически периоди като всеки носи белезите на своето време. Няколко учебни карти допълват атмосферата на една типична класна стая. Изложбената зала е пригодена и за провеждане на тематични уроци с ученици.

СРЕДЕЦ

Първо коледно изложение и празници “Нестия” - от 12 до 30 декември

Събитията са част от Мисията “България навеки” и Националната кампания „Да запалим и съхраним огъня български“ и има за цел да възвърне духа и вярата български въпреки пандемията.

След като децата се върнаха в училище, време е да се върнат и на сцената, да се даде зелена светлина на културата и самодейността, на всички форми и изяви на изкуството, а не само на бизнеса, на заведенията и дискотеките.

Провеждане на първото Коледно изложение и празници “Нестия” в Дом на културата “Средец” 12-30 декември 2021, с провеждане на множество концерти,  представяния, арт работилници и народни занаяти, БГ производители, детски утра, изложби и др.

ОНЛАЙН СЪБИТИЯ

Изложба живопис „Есенна романтика“ на Даниела Стойкова - от 25 ноември 2021 до 18 декември

Онлайн арт галерия Даниела Стойкова представя онлайн изложба живопис Есенна романтика

На 25 ноември, в разгара на есента и деня на св. Климент Охридски ще се открие онлайн изложбата „Есенна романтика“ от вече познатия на публиката български художник Даниела Стойкова. 

Името на изложбата „Есенна романтика“ разкрива темата и подсказва, че с тази изложба ще може да се насладим на прекрасни и романтични есенни градски пейзажи.

Софийски международен литературен фестивал - от 7 до 12 декември

Ана Бландиана, Дубравка Угрешич, Фиона Сампсън, Мюриел Барбери, Елвира Семинара, Кони Палмен са сред гостите на Литературния фестивал

Най-важното литературно събитие на годината - Софийският международен литературен фестивал - ще се проведе от 7 до 12 декември онлайн.

Тазгодишното издание на фестивала няма строг географски фокус: акцентът му е върху актуални писателски гласове от Европа. Целта е да се проследят не просто тенденциите, които доминират в литературата на континента, но и да се видят въпросите, които авторите поставят, рефлексиите им върху света от вчера, днес и утре, опитите им за отстояване на изконните европейски ценности, тревогите, рецептите за справяне с кризите. Няма да бъде подмината и темата с пандемията и екзистенциалите промени, които тя предизвика. И всичко това, с идеята, че именно литературата е тази, която подпомага диалога, разбирането, сговарянето на различията.

До този момент участници в него са били повече от 250 поети и писатели от 28 държави.  Фестивалът е форум, който събира на едно място български и световни автори и създава пространство за диалог и за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави.

Поради противоепидемичните мерки през 2021 г. Софийският международен литературен фестивал ще се проведе онлайн. Всички събития ще се стриймврат във фейсбук страницата на фестивала.

Фестивалът се провежда паралелно с 48-ото издание на Софийския международен панаир на книгата в НДК.

Коледен фестивал на класическата музика онлайн - от 11 декември до 10 януари

Празничната селекция е подбрана лично от маестро Найден Тодоров

От 11 декември 2021 до 10 януари 2022 г. Софийската филхармония и платформата Neterra.TV+ представят първия по рода си онлайн фестивал за любителите на класическата музика. Специалната селекция от 12 концерта по случай коледните и новогодишните празници е подбрана лично от директора на Националния оркестър маестро Найден Тодоров. Тя включва впечатляващи изпълнения на Берлинската,  Виенската и Нюйоркската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, както и два брилянтни концерта на Софийската филхармония.

Ценителите на класическа музика ще могат да се насладят на диригентите Херберт фон Караян, Даниел Баренбойм, Валери Гергиев, Густаво Дудамел, на именитите солисти Джошуа Бел, Евгений Кисин, Марта Аргерич, Даниил Трифонов, Хърби Хенкок, както и на оперните звезди Анна Нетребко, Йонас Кауфман, Томас Хемпсън и Аида Гарифулина. Селекцията ще е налична между 11 декември2021 г. и 10 януари 2022 г. на онлайн платформата Neterra.TV+ за територията на България, като желаещите могат да закупят билети както за отделен концерт, така и пакетни билети за 3, 6 или всички 12 концерта. Потребителите могат да закупят различните видове билети за достъп без необходимост от абонамент.

„Казано накратко“ - подкаст, посветен на късометражното кино - на 11 декември от 13:00 часа

Район „Лозенец“ Столична община, НЧ „Вещина-2005“, „Трикитри“ ЕООД и IN THE PALACE представят „Казано накратко“ - подкаст, посветен на късометражното кино и късофилмовата индустрия, който ще се проведе тази събота, 11 декември от 13:00 до 19:00 часа и ще се излъчва на живо едновременно в няколко фейсбук страници, сред които тези на Район „Лозенец“-СО, Дирекция „Култура“ на СО - Столица Култура, ArtSofia, NOVA подкрепя българските филми и, разбира се, тази на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE.

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, „Трикитри“ ЕООД и НЧ „Вещина-2005“,съвместно с Район „Лозенец“ СО и с финансовата подкрепа на дирекция  „Култура“ Столична община, включен в календара на културните събития на Столична община за 2021 г. и Национален фонд „Култура“, на 11. декември организира ежегодния си онлайн преглед с дискусия върху проблемите, състоянието, постиженията и бъдещето на българската късометражна филмова индустрия „Казано накратко“което отново ще се проведе с подкрепата на NOVA.

“В съботния подкаст ще участват български артисти с биография от фестивала, около които са завързани и предстоят нови истории” споделя директорът на фестивала Цанко Василев „Идеята за представянето на български късометражни филми не е нова, но единствено Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE го прави с традиция и с поглед в бъдещето“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин