Интересни събития този уикенд (17 - 19 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (17 - 19 май)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (17 - 19 май)

Кои ще са най-интересните събития през идния уикенд?

Вижте в редовете по-долу. Подредили сме ги по градове и дати. Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Loco Dice, Yaya и Illyus & Barrientos в Yalta Club

17 май

От началото на годината станахме свидетели на вълнуващата клубна програма на YALTA CLUB, която почти ежеседмично радва публиката с качествена селекция на артисти. Следващата седмица на 17 май предстои поредното парти с участието на шест диджея в двете зали. В Room 1 ще се забавляваме заедно с основателя на Desolat, Loco Dice, с един от артисти на легендарния лейбъл, Yaya, и с резидента на клуба, Liubo Ursiny. По същото време в Room 2 ще чуем най-доброто от съвременната хаус музика с британското дуо Illyus & Barrientos, които ще се качат зад пулта веднага след Juan Alvarez. Допълнителна информация тук.

*

Промоция на “Kanatitsa – Remixed” на Иван Шопов и Авигея

18 май

На 18 май, в новия Music Jam Club (ул. Пиротска 5, София), премиерата на „Kanatitsa – Remixed” ще бъде отпразнувана с мащабен 8-часов маратон с над 12 артиста в двете зали: в основната Иван Шопов и „Авигея“ ще представят на живо композициите от албума, а майсторите на електронния звук Nocktern, 1000 names, Kliment и The Science ще се погрижат за загряване на атмосферата. В основната зала ще се изявят още LQ, Ogonek и Cooh, които ще поддържат високия парти градус до ранни зори. „Kanatitsa – Remixed” представя 10 уникални композиции, вдъхновени от българския фолклор и пречупени през музикалната призма на Иван Шопов и талантливите народни певици от “Авигея” по един съвсем нов начин. Допълнителна информация вижте тук.

*

Военноисторическият музей се включва в Нощ на музеите

18 май

С интересна програма и вход свободен Националният военноисторически музей се включва за поредна година в Европейската „Нощ на музеите“ на 18 май (събота) 2019 г. Входът за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както за най-новата изложба „На борда на флотската история“ ще бъде безплатен от 18.00 до 23.00 ч. „Мистерия в кутия“ е предизвикателството, което НВИМ ще отправи към своите посетители в Нощта на музеите. Водени единствено от своите сетива те ще трябва да откриват какво е скрито в тайнствени кутии, а мобилно приложение ще ги провокира да разгадаят загадките. Още информация тук.

*

Фортисимо Фамилия свирят последната нота за сезона

19 май

На 19 май от 11:30 часа Софийската филхармония, под диригентската палка на маестро Найден Тодоров, ще изпълни подбрани музикални бисери от любими детски филми и пиеси и ще зарадва, както малчуганите, така и техните родители. Както във всеки концерт на музикално-образователната програма и този път децата ще научат любопитни факти от света на музиката. В концерта е включена българска, американска, руска и друга детска музика. А за да бъде още по- интересно, специално участие ще вземе музикално- артистичната двойка Дони и Нети. Повече информация тук.

*

C (въглерод) - кураторска изложба на Слав Недев

до 30 май

В арт депо и галерия „Червената точка“ ще се състои кураторска изложба "C (въглерод)" на Слав Недев. Тя е вдъхновена от четвъртия във вселената химичен елемент, след водорода, хелия и кислорода – въглеродът. Нарича се „C“. В тази изложба въглеродът е метафора на живота видян като „химия“ в най-широк смисъл – като  взаимодействие, реакция, горене, превръщане, трансформация, изменение, обмен, консумация, изразходване, енергиен феномен, организация, само-организация и разпад на материята… най-сетне като възможност за самия живот. Повече информация за изложбата тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

до 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

Изложба "Археология на София и Софийско"

до 1 септември

Регионален исторически музей – София открива Петата годишна изложба "Археология на София и Софийско". Тя представя резултатите от археологическите проучвания през изминалия сезон 2018. Официалното откриване е на 14 май 2019 г. (вторник) от 18:00 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). „Археология на София и Софийско“ (14 май – 01 септември 2019 г.) е ежегодна изложба. През 2019 г. се реализира за пети пореден път. Основната ѝ цел е представянето на резултатите от проучванията през предходния археологически сезон, както и експонирането на най-значимите находки. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Нощ на музеите и галериите

17 - 18 май

Над  50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща четвъртото издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите. Очаква ни атрактивна програма в Музея за нова история на Варна, Музея на Възраждането, Военноморския музей и Парк- музей „Владислав Варненчик”. През деня в събота за посещение с вход свободен ще бъдат отворени Археологическия музей и Римските терми. За по-активната публика интерес ще предизвикат по-отдалечените комплекси като Побити камъни, Аладжа манастир, Музея на стъклото в Белослав, които също ще работят безплатно през деня на 18 май. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 30 септември

На 4-ти май 2019 г. за четвърта поредна година стартират безплатните пешеходни обиколки в Русе, известни под името Ruse Summer Free Tour. Те са насочени както към българските и чуждестранни гости, така и към жителите на Русе, а техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на града. Както и предишните три сезона, туровете ще се провеждат всяка събота от месец май до месец септември включително. Ще започват от 18:00 часа пред Статуята на Свободата, където професионалисти и ентусиасти от туристическия бранш в региона ще разказват историята и градските легенди зад местата, покрай които посетителите ще минават по време на обиколките. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПОМОРИЕ

Майски празници

до 31 май

Традиционните мйски празници в град Поморие започват на 2-ри май с Гергьовденска детска изложба „Празничен букет за моя град”. Част от събитията, които можете да посетите, са: Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2019 година”, Турнир по народни борби „Гергьовден”, Литературно-музикален спектакъл „Пусть всегда будет солнце”, Седмица на движението и спорта „Победители с мама и татко”, много концерти и други. Празниците ще продължат до 31 май. Още информация можете да откриете тук.

*

СЪБИТИЯ В МАЛКО ТЪРНОВО

Фолклорен фестивал „Хоро в Странджа

18 - 19 май

Основната  цел на фестивала „Хоро в Странджа“ е представяне и запознаване с красотата и богатството на българските народни танци и творческата изява на всички участници. Фестивалът е възможност за създаване на нови приятелства и контакти. Танцовите групи ще се потопят в магията на Странджа планина и очарователното планинско градче Малко Търново.

За всички, които искат да се докоснат до мистиката на Странджа, организаторите предлагат следния  маршрут: пешеходен преход  с водач-интерпретатор  до най-високия връх в българска Странджа – Голямото градище, 710 м.н.в. и гроба на известната египетска богиня Бастет. Продължителност около 1 час 30 минути в едната посока.

Повече за регламента на фестивала вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В БАНКЯ

Фестивал на уличните артисти

18 - 19 май

На 18 и 19 май Банкя се превръща в столица на алтернативната култура. Поводът е първият по рода си Фестивал на Уличните Артисти след 2012 г. Над трийсет атрактивни млади актьори ще се представят пред жителите и посетителите на курортния град с музика, театър, циркови изкуства и пантомима. Те ще привличат вниманието в централната част на Банкя – парк „Ротонда“, Централен парк „Кестените“ и Пешеходна зона. Артистите са специално подбрани и са сред най-добрите в България. Допълнителна информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин