Интересни събития този уикенд (23 - 25 март) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (23 - 25 март)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (23 - 25 март)

Музика, изкуство, изложби - това са любопитните събития, които ни очкават този уикенд!

За ваше улеснение сме ги подредили по дати и градове. Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

Не си забравяйте проелтното настроение, когато тръгвате на път!

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Часът на Земята

24 март

Знаковото световно събитие "Часът на Земята" цели да обедини милиони хора по света в действия за опазване на планетата. Този път акцентът е върху застрашителната загуба на биоразнообразието и климатичните промени на Земята. Целта е хората, бизнесът и правителствата заедно да намерят решение и да предприемат конкретни действия за изграждане на по-здравословно бъдеще за всички. 

В София, пред Народен театър "Иван Вазов", ще можете да наблюдавате прекрасно огнено шоу от 20:30 до 21:30 часа. Повече информация тук.

*

Мултимедиен концерт „Бетовен, Девета симфония“

24 март

В края на март, 24-ти (събота) от 19:00 часа в зала България ще зазвучи най- известната симфония на Бетовен, но в непозната досега светлина. От Фортисимо Фамилия са подготвили един различен концерт за възрастни, „Бетовен, Девета симфония“. Концертът ще разкрие детайли от живота и тайни от силата на музиката на Бетовен. Организаторите го наричат “образователен”, с което разкриват, че публиката ще научи любопитни и не толкова популярни факти от живота на композитора. Освен това зрителите ще погледнат какво се крие в задкулисието на композицията на една от най- изпълняваните симфонии на Бетовен, Симфония #9, което ще им помогне да я чуят по- задълбочено. Още информация тук.

*

Architect Live in Sofia

24 март

По специална покана на Студио А за първи път в България ще гостува Daniel Myer, електронен музикант и продуцент, познат като дългогодишен двигател зад бандата Haujobb и разнообразните проекти Aktivist, DSTR, Hexer, Liebknecht, Architect и др. На 24 март в клуб "Mixtape 5" B-Side ще видим премиера за българската публика на лайв шоуто на Daniel Myer в неговото Architect превъплъщение. Съпорт на живо ще представи Ангел Симитчиев с музикалното си алтерего Mytrip, с което изпраща слушателите на агресивно звуково преживяване и сурово пътуване в света на жанрове като ambient и drone. Повече вижте тук.

*

Фермерски фестивал в Часът на Земята – 2018

24 март

Фермерският фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ ще гостува на Часът на Земята - 2018 на 24 март на свое специално издание, организирано на паркинга на площад „Александър Батенберг“. Специален акцент на Фестивала ще е дегустация-разпознаване на различни видове фермерско сирене, наградите за победителите са… фермерски продукти. Шатрите ще работят от 10:00 до 18:00 часа. Темата на тазгодишното издание на Часa на Земята е „Свържи се с природата“. Допълнителна информация тук.

*

Изложба "В светлината на Освобождението"

до 15 април

Реионален исторически муззей – София представя изложбата "В светлината на Освобождението", посветена на 140 години от Освобождението на България. Откриването е на 27 февруари 2018 г. (вторник) в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16) от 17:30 ч. "В светлината на Освобождението" е експозиция, описваща борбата на българите за самостоятелна държава. Изложбата се посвещава на 140 години от Освобождението на България от османско владичество като фокусът пада върху случващото се в София. Още информация тук

*  

Изложба "Паметта на софийската шевица"

22 март - 30 юни

"Паметта на софийската шевица" е изложба, занимаваща се с традициите, иновациите и дизайнерските експерименти в областта на везбарското приложно изкуство. Посвещава се на 90-годишнината от основаването на Регионалния исторически музей – София. Временната експозиция представя традиционни софийски шевици, изработвани в селата около София. Впоследствие те се разпространяват като модели в целия регион. Става въпрос за шевици върху облекла (ризи) и аксесоари (чорапи, колани) или декоративни елементи за бита (покривки, тишлайфери, калъфки за възглавници). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Мартенската изложба от проекта "Път на младите"

до 2 април

Мартенската изложба от проекта "Път на младите" е с общо минорно настроение, макар че авторите, които се представят, за първи път се срещат в галерийното пространство на Културен център  "Бялата къща ". В монотипиите на Станка Александрова се долавя чистият полъх на вятъра , който преминава над "По-кривите", покрай "Фасадите" и се заиграва в "Лилавото село". Повече информация можете да намерите тук

*

СЪБИТИЯ В БЛАГОЕВГРАД

HackAUBG

23 - 25 март

HackAUBG е вторият хакатон, провеждан в Благоевград, на кампуса на Американския университет след HackBlagoevgrad. Отбори между 2-ма до 5-ма участници ще се състезават за челните места, проектирайки и защитавайки своите софтуерни и/или хардуерни проекти на тема, обявена в началото на самото събитие на 23-ти март. HackAUBG е отворен за програмисти, дизайнери, предприемачи и ентусиасти напълно безплатно.  Повече информация можете да намерите тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба "Един миг мечтан цели пет столетия"

до 31 март

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари /четвъртък/ от 17:00 часа в Славейковото училище. В експозицията са изложени експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на гр. Търговище. Още информация тук

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин