Интересни събития този уикенд (23 - 25 ноември) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (23 - 25 ноември)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (23 - 25 ноември)

Вижте кои ще са най-интересните събития през идния уикенд.

Забавлявайте се със семейството или с приятели, научете нещо ново или отделете малко време на култура. През почивните дни ви очакват много интересни мероприятия.

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия 

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

DiVino.Taste 2018 - форум на българското вино

23 - 25 ноември

От 23 до 25 ноември тази есен зала 5 на Интер Експо Център София ще се превърне в най-голeмия дегустационен салон на България! Новото местоположение на Форума на българското вино DiVino.Taste дава и нови възможности и предимства за избите, които ще вземат участие в изложението  – по отношение на пространство, логистика и представяне. Изданието отново ще събере над 70 български винопроизводители, така че посетителите ще имат на разположение избор от над 500 от най-добрите български вина за дегустация. Повече информация можете да откриете тук.

*

Концерт “Вивалди и Малкия Ото” за деца

25 ноември

Предстои поредната приказка на детската музикално-образователна програма, която връща времето назад чак до бароковата епоха на класиката и нейният най-ярък представител, Антонио Вивалди. За да запознаят децата с музиката и живота на твореца, специално за концерта са поканени артистите Герасим Георгиев- Геро, който всеки сезон по традиция се превъплъщава в Малкия Ото и Юлиан Вергов този път в ролята на виртуозния цигулар и композитор, Антонио Вивалди. Концертът “Вивалди и Малкия Ото” е на 25 ноември (неделя) от 11:30 часа в зала “България”. Повече информация можете да откриете тук.

*

Френски филмов фестивал

до 2 декември

От 16 ноември до 2 декември, традиционно в рамките на Киномания ще се проведе 8-мото издание на Френския филмов фестивал, организиран от Institut français de Bulgarie/Френски Институт в България, осъществен със съдействието на НДК. Тази година киноманите ще могат да видят 9 нови филма с прожекции в кината: Люмиер Лидл, G8, кинозала Славейков и Дом на киното. Прожекции ще бъдат организирани също в Лъки Синема – Пловдив и Фестивален и конгресен център – Варна. Френската програма тази година е с акцент върху комедиите със социален привкус. Допълнителна информация тук.

 *

Цирк „Балкански“

до 2 декември

Академичен цирк „Балкански“ ще представи своите спектакли в периода 09.11.2018 г. – 02.12.2018 г. на цирковата площадка в парк „Възраждане” (Зона Б-5). Те са с начален час 16:30 и 19:30.  В рамките на представленията ще участват артисти от пет страни: България, Италия, Колумбия, Русия и Украйна. Големият атракцион „Гигантското колело на смъртта“, носител на два рекорда Гинес, ще бъде представен от Велизара и Николай Балкански − носители на престижните отличия „Сребърен клоун” и „Икар”. Екстремният номер „Глобусът на смъртта” отново ще се изпълнява от любимците на малки и големи − Хел Райдърс. Циркът дарява на УНИЦЕФ 1 лв. от всеки закупен билет за представленията в град София. Повече информация можете да откриете тук.

*

Великите изобретения гостуват в Музейко

до 31 декември

Изложбата “Изобретенията” ще гостува в Музейко през ноември и декември тази година. Тя ще ви преведе по безкрайно забавен начин през едни от най-важните научни изобретения в човешката цивилизация. Тя разказва процеса на откривателството чрез игрови интерактивни модули, превръщайки децата в истински изобретатели. Благодарение на изложбата, любознателните малчугани ще изпробват нови идеи, ще се усъвършенстват и няма да се изплашат, че ще сгрешат или ще се провалят. Защото провалът е част от пътя към успеха! Повече информация тук.

*

Изложба „Гласът на глината“

до 27 януари

Повече от 50 уникални произведения на известната керамичка от близкото минало Йова Раевска ще бъдат показани в експозицията „Гласът на глината“, за да припомнят таланта и изключителния ѝ почерк. Изложбата по случай 100-годишнината от рождението на авторката със златни ръце ще бъде открита на 21.11.2018 г. от 17:30 часа в Националния етнографски музей. Самата изложба е по идея на неговата дъщеря и внучка на Йова Раевска - Ейми Горин Чапман, която е родена през 1970 г. зад Океана, но не е загубила връзката си с България и често е гостувала на баба си. Много след смъртта на керамичката през 2000 г., Ейми открива на вилата им в Драгалевци нейни творби, които не е виждала по-рано. Решава да ги събере в експозиция, а зад нея застават директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ - БАН) – доц. Петко Христов и изкуствоведът доц. Виолета Василчина. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

София Филм Фест идва в Русе

23 - 25 ноември

В продължение на 10 години София Филм Фест пътува неуморно с мисията да среща публиката в цяла България с най -доброто кино от изминалата година. През всичките тези години Русе е неизменна спирка от вълнуващото кинопътуване. В рамките на 3 дни, от 23 до 25 ноември в Голямата зала на Доходно здание русенската публика ще има възможност да се наслади на изключителна селекция от 8 филма, както и да се срещне с част от екипа на забележителния български филм „Врагове“. Прожекциите на всички филми са с вход свободен. Вижте програмата на фестивала тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен салон в Музея на хумора и сатирата

до 31 януари

Музеят на хумора и сатирата представя традиционното си есенно събитие, посветено на изкуството на карикатурата, с ново име – Карикатурен салон. На 25 октомври Салонът представя 5 карикатурни изложби, които ще останат в Музея до края на януари 2019. Петте изложби са с над 200 карикатури са. Гости на откриването на изложбите в Карикатурен салон са едни от най-известните български карикатуристи. Повече за събитието вижте тук.

*

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба „Чудният свят на тракийката”

до 7 март

На 15 ноември 2018 г. Регионален исторически музей – Търговище представя изложбата „Чудният свят на тракийката”, дело на Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ни разкрива по интересен начин жената и нейния сложен свят. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Жената е тази, която следва и предава традицията. Още информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин