Интересни събития този уикенд (28 - 30 юни) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (28 - 30 юни)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (28 - 30 юни)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложбата „Археологически бисери“

до 30 юни

Постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“ ще открият председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и заместник-председателят на Сръбската академия на науките и изкуствата акад. Любомир Максимович на 10 юни 2019 г. (понеделник), в 14.00 часа в градинката „Кристал“. Очаква се да присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Съвместната българо-сръбска постерна изложба ще бъде представена по едно и също време в двете столици, на чиито територии съществуват селища от хилядолетия и са разположени по трасето на т.нар. Диагонален път. Той свързва земите на Изтока и Запада, изграден по време на Римската империя, в съвремието продължава да е сред основните европейски пътни артерии. Допълнителна информация тук.

*

Изложба "На Светлин"

от 18 до 29 юни

На 18 Юни от 18:30 часа в Галерия Сезони ще се открие изложба в памет на Светлин Русев. В месеца в който Маестрото щеще да навърши 86 години, ученици от негови випуски събират своето творчество, за да посветят една изложба на обичания и уважаван Маестро Светлин Русев.

Малко може да се каже, което вече не е казано за безмерния талант на Маестрото и висшата духовнона стойност на произведенията му. За това даваме думата на неговите ученицити и тяхното сърдечно послание към почитания им Светлин...

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Самостоятелна изложба на Живко Седларски

от 13 до 30 юни

Известният скулптор Живко Седларски пристигна от Франция за самостоятелна изложба в Пловдив. В галерия „Аспект” творецът ще представи десет непоказвани досега свои пластики на женски фигури в „метални рокли”.

На открито пред галерията ще бъде показана най-новата му мащабна скулптура от арматурно желязо „Дева -М”.

Скулпторът Живко Седларски, който от 30 години живее и твори във Франция, пристигна в България, за да представи в Пловдив самостоятелна изложба с нови, непоказвани досега скулптури, пластики и рисунки. Изложбата ще бъде открита на 13 юни, от 18.30 часа в галерия „Аспект”. Изложбата носи името на най-новата му мащабна скулптура на жена в „метална рокля” - „Дева - М”. Висока 2,32 м. тя е изработена от арматурно желязо. До края на месеца жителите и гостите на Пловдив - европейската столица на културата 2019 ще могат да я видят на открито пред галерията. Попитан защо точно „Дева -М”, скулторът отговаря: „ Всеки се моли на своя господ, а аз – на Девата. Нека всеки намери своето М – може да е Мария или Мая, но също Мода, Майка, Муза, Модел, Мадона, Марица (все пак сме в Пловдив), Манекен, Метал, Монумент, Молитва и още, и още...” Допълнителна информация тук.

*

Международен фото салон Пловдив 2019

от 29 юни до 15 юли

Международен фото салон Пловдив 2019, което ще се състои на 29 юни 2019, събота, от 13.00 часа в Цар Симеоновата градина.

„VI Международен Фото Салон Пловдив 2019“ се провежда под патронажа на FIAP, PSA, HPS и Фотографска академия „Янка Кюркчийска“. В шестте раздела участват 4006 фотографии, представени от 307 автора от 41 държави, от 5 континента. За финалната селекция, петчленното международно жури от три държави, с председател Riccardo Busi, MFIAP, EFIAP/p, HonEFIAP, President of FIAP board of directors. (Италия), определи  950 фотографии на 246 автора от 39 държави.

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Международния фестивал „Средновековен Търновград“

от 28 до 30 юни

Крепостта Царевец във Велико Търново за пета поредна година ще е естествен декор на Международния фестивал „Средновековен Търновград“.

От 28-ми до 30-ти юни битът, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век  ще оживеят на историческия хълм. В зрелищните възстановки ще участват над 140 реконструктори от България, ИталияРумънияСърбия и Украйна.

Най-мащабният средновековен фестивал в България е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция” – клон Велико Търново.

Тази година във фокуса на форума са вкусът и кухнята на средните векове. Участниците на място ще приготвят ястия от епохата на Второто българско царство, Византия, Англия, Русия, Скандинавието и Средиземноморието.  За посетителите ще има специални дегустации, на които ще може да се опита още медовина, бира, манастирска и войскова храна от периода XII-XIV век.

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БОТЕВГРАД

Zero Start - предприемаческа програма на село за 5 дни

от 26 до 30 юни

Излез от зоната си на комфорт! Включи се в предприемаческа програма на село за 5 дни Zero Start!

От 26-ти до 30-ти юни, програмата ще те подложи на различни предизвикателства, с които коренно ще се промени начинът ти на мислене. Ще си докажеш, че излизането от зоната на комфорта може да бъде забавно и приятно с правилните инструменти и ситуации. И всичко това сред ПРИ-РОДАТА!

ВЪПРОСЪТ Е: Ще се осмелиш ли?

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В "СВЕТИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА"

Съзнателно зачеване - курс за двойки

29 юни

Заповядайте на прекрасно събитие, посветено на създаването на нов живот във вашето семейство. Предназначено е за двойки, които планират създаването на дете или за тези, които вече от известно време правят опити, но щастливият положителен резултат така и не е налице.

От този курс ще научите:

- какво е съзнателно зачеване и защо е толкова важно то
- по какъв начин да се подготвим – физически, ментално и психически
- какви проблеми можем да срещнем, но и да преодолеем с партньора си, тръгвайки по този път
- да пречистим правилно тялото си, дома си, емоциите си, за да отворим пространство за бъдещото дете
- как да отстраним „дребните“ проблеми с помощта на природни средства

Допълнителна информация тук.

СЪБИТИЯ В БАЛКАНЕЦ

Празник на билките в Балканец

29 юни

За 17-ти път на 29.06.2019 година, събота, в местността "Айдушко сборище" край с. Балканец, Община Троян  ще се проведе Празник на билките, планината и туризма.

За доброто настроение ще се погрижат изгряващата звезда Алис Моллова и любимката на всички българи Маргарита Хранова. Гостите на празника ще имат удоволствието да чуят на живо изпълнителката на популярната народна песен "Бяла роза", Славка Калчева, и много други нейни песни.
Очакват ни много изненади, както и конкурси за най- дълъг венец, най-богат букет от билки.
Любителите на билковия чай ще имат удоволствието да вкусят отново елексира от множество билки по време на празника.

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Винарско изложение BLUE & WINE EXPO Русе

от 29 до 30 юни

Четвъртото издание на Дунавско винарско изложение BLUE & WINE EXPO ще се проведе на 29 и 30 юни 2019 г. в Русе - град на свободния дух, във фоайето и пред Доходно здание. Заповядайте на откриването - 29 юни, 13:00 ч.

Първите три издания на Дунавското винарско изложение преминаха при висок интерес и с участието на винопроизводители от четири държави. Тази година изложението се организира от Община Русе, в партньорство с Организацията за управление на Дунавски туристически район.

Събитието е обвързано с отбелязването на Международния ден на река Дунав – 29-ти юни и в него ще участват представители от държавите от Дунавския регион. Изложението ще бъде разположено във фоайето и пред сградата на Доходно здание в централната част на града. Събитието ще бъде двудневно, ще включва дегустация на вина от Дунавския регион, представяне на традиционни занаяти и изкуство, както и съпътстваща културна и развлекателна програма на открито и закрито.

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПОМОРИЕ

Детско-юношеският театрален фестивал „Сцена край морето” Поморие

от 28 до 30 юни

За дванадесети пореден път в Поморие ще се проведе Детско-юношеският театрален фестивал „Сцена край морето”. Културното събитие отново ще привлече театрални школи от цялата страна и ще провокира любопитството на зрители от всички възрасти. За нестихващия интерес към фестивала говори и нарастващият брой участници с всяка следваща година. В три поредни дни „Сцена край морето” ще потопи публиката в магията на театъра, пренасяйки я през приказните светове на 31 великолепни спектакъла.

Официалното откриване на фестивала е на 28.06.2019 г. /петък/ от 20.00 ч. на лятната сцена на НЧ „Светлина 1939”.

Програмата обаче ще започне още в 9.30 ч. сутринта, като за отличното начало на фестивалния ден ще се погрижат домакините от Детска театрална студия „Светулка”. Даровитите поморийски деца ще представят най-новата си постановка „Малката Баба Яга“.

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Петър Краевски и Марин Бодаков: поетико-сатиричен диалог

28 юни

В петък, 28 юни, от 18:00 ще се срещнем с двама автори, които стоят зад вероятно най-видимия и едновременно с това енигматичен проект от 24. Габровско биенале – графичните черно-бели постери с епиграми на фасадата на Музея на хумора и сатирата. Епиграмите говорят достатъчно сами за себе си, така че те са само повод за срещата с двамата автори, а причината е любопитството ни към техните текстове. В разговор с Марин Бодаков, Петър Краевски ще представи книгите си „Сомнамбул”, „Изгорени писма”, „Операция „Райски газ”, „Чат” и„Хумус”. Двамата са ни обещали не само автографи, но и изненади – диалогът може да се превърне в творчески двубой. Предизвикателството е прието!

Допълнителна информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин