Интересни събития този уикенд (8-10 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (8-10 май)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (8-10 май)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако сте се объркали от странните почивни дни тази седмица, напомняме, че идва истинският уикенд. Вижте кои са нашите любими събития от петък до неделя. Вижте и препоръчаните събития за деца. Или открийте стотици идеи за пътуване в категория Уикенд

Mini ARt fest fo

1-10 май, София

Този независим фестивал има за цел да представи на софийската публика свободни артисти от България и света. Петото издание на фестивала е насочено към „Различните общества”. Фестивалът си поставя целта да представи различни „общества” създаващи изкуство от всякакъв жанр. Събитията са разнообразни (как ви звучи уъркшоп по цирково изкуство, шапкинг - дизайн по шапки, техно лайв сет... Много от събитията са с вход свободен. Вижте програмата на Mini ARt fest fo.

*

Златен кукер - международен фестивал на анимационния филм

4-10 май, София

По време на Международния фестивал на анимационния филм МФАФ Златен кукер – София можете да гледате произведения на млади аниматори и студенти по анимация. 

*

Театър в Независим театър - София

9-10 май, София

Новата театрална сцена на София събира едни от най-големите имена на театъра в България (научете повече за Независим театър). Постановките можете да гледате от 6 май. Драмата "Моли Суини" гледайте в събота, 9 май, а в събота и неделя ще се играе мюзикълът за деца и възрастни "Грозното патенце" с Поли Генова, Ненчо Балабанов и цигулката „Амати“ на световноизвестния български цигулар - Васко Василев. Вижте още от програмата на Независим театър София.

*

София хартиен арт фест

7 май - 6 юни, София

За пети пореден път в София ще се проведе Хартиен Арт фест в периода. Тазгодишното издание ще представи 152 визуални артисти от 32 държави в двата раздела за професионални автори. Най-мащабният от тях - Биеналето за хартиено изкуство, тази година показва произведения с актуална тематика към градската среда, новите технологии, духовните процеси в съвременното общество, липсващата връзка на човек и Вселена, провокирана от цивилизацията и нейните проблеми. Биеналето е за високи достижения на голямоформатни произведения и тази година ще бъде предимно представено в две основни локации – Виваком Арт Хол и Музей за история на София. Вижте още от програмата на София хартиен арт фест. 

*

Софийската филхармония - концерт от цикъла „Заедно в неделя”

10 май, София

Тази неделя Софийската филхармония ще ви поднесе великолепна програма – съчетание на барокови перли и виенска класика. Шедьоври на Бах и една от по-рядко изпълняваните симфонии на Йозеф Хайдн и нейната интересна история. Повече за Цикъла "Заедно в неделя".

*

Книги за смет

9 май, Плевен

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за трета поредна година от 26 април до 16 май. След София и Пловдив през април, „Книги за смет” ще се състои на 9 май в Плевен и на 16 май в Бургас. Организаторите ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци. Подробности за кампанията Книги за смет.

*

Старопланински събор Балкан фолк 2015 и Национален шампионат по фолклор Евро фолк

7-17 май, Велико Търново

IX издание на Старопланински събор „Балкан фолк” ще се проведе от 7 до 17 май в гр. Велико Търново. В рамките на шест дни на сцена „Летен театър” в парк Марно поле ще се изявят повече от 5000 участници от над 200 колектива, както и индивидуални изпълнители от всички фолкорни жанрове и етнографски области на България. Едновременно с това ще се проведе и VI Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк”. В него ще участват около 80 музикални формации, които ще се състезават в 8 категории и две възрастови групи. Подробности за фолклорните събития.

*

Мездра рокфест

8-9 май, Мездра

За пета поредна година градът край крепостта „Калето” ще бъде домакин на “Mezdra rock fest”. В продължение на две вечери, на ловния стрeлбищен комплекс в местността „Емирски мост“ (на 3 км от Мездра) ще се вихри здрав купон, ще се лее наливна бира и ще се слуша „твърда” музика.Подробности за Мездра рок фест 2015.

*

Национален събор на овцевъдите в България

8-10 май, край Лясковец

Четвърти Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе над Петропавловския манастир, край Лясковец. Участие в мащабното събитие ще вземат 14 държави от Европа и три от Азия. Подробности за Националния събор на овцевъдите в България.

*

Празник на розата

8 май - 7 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2015.

*

Интимната Аида на аржентинеца Уго де Ана - операта за първи път в България

8-10 май, София

Една неповторима „Аида”, различна, но вярна на духа на оригинала, ще зарадва почитателите на оперното изкуство на 8, 9 и 10 май само на сцената на Софийската опера и балет. Подробности за представлението.

*

Колело за смет, за дете велосипед - кампания

до 1 юни, цяла България

1bike.bg, Drag Bicycles и сдружение МОГА-Дряново стартират кампания, в която от стари велосипеди и части ще сглобят максимално много работещи колелета, които да дарят на деца в неравностойно положение от град Дряново. Всички, които имат стари и непотребни велосипеди или велосипедни части, са поканени да ги дарят. За предпочитане са по-малки велосипеди, но и големи ще свършат работа (децата са на възраст между 8 и 19 години). Старите части от мазето или гаража за вас може да са боклук, но на могат да помогнат за сглобяването на работещ велосипед. Научете повече за това как да дарите колело в кампанията "Колело за смет, за дете велосипед".

*

Немски порцеланови кукли от 19-и век - изложба на Петър Еневски

До 1 юни, София

Арт-къща „Куклите” ви кани на уникална за България изложба – на порцеланови кукли, изработени във фабриките на Германия през 19-и  и началото на 20-и век. Повече информация за изложбата на немски порцеланови кукли.

*

В ЧУЖБИНА

Сезонът на лалетата в Кукенхоф

До 18 май, Лисе, Холандия

Тези изумителни градини с лалета край холандския град Лисе са отворени само 2 месеца годишно. Разгледайте милиони как цъфтят милиони луковици, засадени на ръка, по време на сезона на лалетата в Кукенхоф

*

Лозански карнавал

8-11 май, Лозана, Швейцария

Ако си мислите, че сезонът на карнавалите е приключил, много се лъжете. В Лозана от 2 до 5 май ще се вихрят страсти, музика и танци. Повече за Лозански карнавал.

***

Фестивал на цветята/ Temps de Flors

10-18 май, Жирона, Испания

Всяка година през месец май живописният каталунски град Жирона се превръща в цветна приказка. Улиците, площадите, галериите се изпълват с цветни композиции, килими от цветя и музика на живо. Паралелно с цветните събития се провежда богата културна програма и редица кулинарни събития. Ресторантите в града подготвят тематични менюта, коктейли, десерти, включващи украса от цветя. Подробности за Фестивала на цветята в Жирона.

***

Вижте всичко от секция Събития по дати, теми и градове!

Вижте идеи къде да отидем уикенда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин