Събития през май 2016 - по света и у нас - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития през май 2016 - по света и у нас
Автор: Мария Ангелова
Събития през май 2016 - по света и у нас
Снимка: Thinkstock/Guliver

Тази година майските празници предлагат изобилие от почивни дни, по време на които ще имате достатъчно време да се лекувате от дромоманията си. Ако ви трябва повод за пътуване този месец, ето акценти от някои от най-интересните събития през май в България и в чужбина. От Нощ на музеите до карнавали, концерти и средновековни фестивали. Последвайте линковете за допълнителна информация и програма на събитията.

Кръщенето на Аза - сетивно-интерактивно представление

25 и 28 април; 10, 16 и 30 май, НДК, София

„Кръщенето на Аза“ (Глава втора) е сетивно-интерактивно представление, което въвлича в един вълшебен свят, достъпен единствено за невидимото.  
Представлението използва методологията на Театър на сетивата Лабиринт, като акцентира върху преживяването със затворени очи. Останалите сетива  "проглеждат",  събуждат се спомени, образи и асоциации, за да може всеки да създаде собствена и лична история.  
Гостите на кръщенето идват в един и същи час по осем души, но всеки има различно и индивидуално сетивно преживяване, както и възможността на моменти да общува с останалите по нов и неочакван начин. Повече за Кръщенето на Аза.

***

За първи път в България: Куклен театър с живи пясъчни картини

5 май, Куклен театър Пловдив

За първи път в България - на сцената на Държавен куклен театър Пловдив - спектакъл с пясъчни рисунки, които се случват в реално време пред зрителите. „Ама че крокодил!” e новата вълшебна приказна история, пресъздадена от пясък, светлина, музика и актьорско вдъхновение. Актьорите рисуват с кварцов пясък върху стъкло, а изображенията се визуализират на екран и разказват приказка за приятелството. Повече за представлението. 

***

Национален събор на овцевъдите в България

6-8 май, край Лясковец

Пети Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе над Петропавловския манастир, край Лясковец. Участие в мащабното събитие ще вземат държави от Европа и от Азия. Подробности за Националния събор на овцевъдите в България.

***

Фестивал на брашното

7 май, Своге

След няколко седмици из селата в Искърското дефиле, Фестивалът на брашното финишира в Своге на 7 май. В продължение на месец, 12 села от Искърското дефиле по забележителен начин ще празнуват създадените от Иван Вазов в района пътеписи. По-стъпките на Иван Вазов... 120 години по-късно  е поводът за организирането на тази инициатива под наслов "Търкулнала се питката... та чак до Своге".  Във всяко едно от селата, през които е минавал поета са го посрещали с погача, мед и шарена сол. В района Вазов е създал едни от най-ярките си пътеписи - Своге, Бов, Из мала стара планина, Седем престола, Искърски пролом, При шумът на Искъра, По висините и в самотиите и други. Повече за фестивала на брашното.

***

Кино панорама Фасбиндер в Дом на киното

10-18 май, Дом на киното, София

Специална кинопанорама на емблемата на новото немско кино и Дома на киното за първи път се превръща в парти зона. Пет култови филма на великия режисьор от течението „ново немско кино“ Райнер-Вернер Фасбиндер ще бъдат показани на българската публика между 10 и 18 май в Дом на киното, София. Кинопанорамата е част от обновената платформа на арт фондация Дома, която трансформира познатия Дома Арт Фест в поредица от разнообразни културни събития, провеждащи се през цялата година. Повече за кинопанорамата.

***

Старопланински събор Балкан фолк и Национален шампионат по фолклор Евро фолк

12-22 май, Велико Търново

Старопланински събор „Балкан фолк” ще се проведе от12 до 22 май в гр. Велико Търново. В рамките на шест дни на сцена „Летен театър” в парк Марно поле ще се изявят повече от 5000 участници от над 200 колектива, както и индивидуални изпълнители от всички фолкорни жанрове и етнографски области на България. Едновременно с това ще се проведе и Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк”. Подробности за фолклорните събития.

***

Празник на розата

13 май - 5 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2016.

***

Нощ на литературата

12 май, 11 града в България

През 2016 г. за пети пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 12 май в 11 български града ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори в нетрадиционни за тази цел градски пространства. Нощ на литературата 2016 ще се проведе в Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Габрово, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Шумен. Очаквайте подробности и програма на Нощ на литературата.

***

Концерт на Джошуа Бел

13 май, НДК, София

Прочутият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Джошуа Бел е голямата звезда в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2016. Той ще пристигне в България през май за концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Изпълнителят ще свири за българските си почитатели на своя уникален инструмент – цигулката Gibson ex-Huberman, изработена от Антонио Страдивари през 1713 г. Събитието е на 13 май в зала 1 на НДК от 20:00 ч. Подробности за концерта.

***

Libido Project - Quarto & Akaga с общ музикален проект

17 май, София

Libido Project е заглавието на най-новият нестандартен и забавен музикален проект с участието на класическите музиканти от Quarto Quartet и група Akaga. Екстравагантна и неочаквана комбинация от фънк, фюжън, джаз, класика, DJ бийтовете на DJ Borche, прекрасни секси женски вокали и мулти-инструменталното включване на Мишо Шишков - без съмнение ще разпалят страстите в зала 1 на НДК. Научете повече за събитието.

***

Книги за смет

14 май, Бургас

22 май, Кюстендил

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за четвърта поредна година. През май събитието ще се проведе в Бургас и в Кюстендил. Организаторите ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци. Подробности за кампанията Книги за смет.

***

Габровски карнавал

21 май, Габрово

Ежегодният карнавал в Габрово се предвожда от огромната котка-символ на града и всяка година е с различна тема. Вижте програмата на Габровския карнавал, който тази година се провежда на 21 май

***

Средновековен фестивал Червен

21-23 май, Червен

В археологическия резерват „Средновековен град Червен“ за поредна година ще се проведе Средновековен фестивал Червен. Фестивалът пресъздава живота и всекидневието на хората през средните векове, ще има боен лагер, възстановки, бойни демонстрации, всеки ден от 11 до 18 часа. Повече за Средновековния фестивал.

***

Европейска нощ на музеите

21 май, различни градове в България

Нощта на музеите се провежда от няколко години в много от големите градове в България, като по традиция вратите на музеите и галериите остават отворени до полунощ и има много съпътстващи събития. Очаква се обявяване на програмата на участващите музеи и галерии за Нощ на музеите 2016 г.

***

Велосъстезание Байканджии

28 май, Априлци

На 28 май, 10 ч., площада на квартал Острец, град Априлци е стартът на състезанието за планинско колоездене за любители БАЙКанджии. Красивата гледка, зелените поляни, буковите гори, китните къщи са все така там и ви очакват! От Тур клуб Ремарк и Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм ви канят да се включите във велообиколката, която ще ви заведе из стари незнайни махали като Пиперите и Щърбаните, ще ви покаже гледката към Ботев и Купените, ще ви срещне с местните овчари - и така 35 км… Повече за велосъстезание Байканджии.

***

Ден на Африка

28 май, София 

Близо 16-часова програма с дневни танцувални и музикални работилници и диджей Рансидо от Холандия през нощта очакват всички почитатели на афро културата в София. На 28 май Soul Fiction и Ubuntu Messengers влизат в сътрудничество, за да осъществят значима обща кауза – да обединят българи и африканци по случай честването на Световния ден на Африка. Очаква се празник на сетивата под формата на разнообразна дневно-вечерна програма, която ще се пренесе на изцяло клубно ниво в по-късните часове, заедно с едно от най-актуалните и интересни имена на афро и дийп хаус сцената в Холандия – младият и перспективен диджей и продуцент Rancido. Повече за събитието.

***

К О Н К У Р С И

Морето не е за една ваканция - конкурс за графика и живопис

Цяла България, до 15 май

Морето не е за една ваканция е кампания, която има за цел да насочи вниманието към проблема с отпадъците в морето ни. Последиците за околната среда от употребата на пластмаса са не просто видими, а драматични. Всяка година стотици хиляди морски обитатели умират, защото бъркат пластмасовите отпадъци с храна. Малките пластмасови частици също така достигат и до нашата трапеза, като консумираме морска храна. Проблемите са видими, но има и решения. Можеш да помогнеш за опазването на Черно море. Проучи какво се случва с отпадъците в Черно море и ни покажи твоята визия. Можеш да покажеш и решенията, които виждаш за опазване на Черно море и ограничаване на пластмасата за еднократна употреба. Темата е „Морето не е за една ваканция“. Рисунките ще бъдат селектирани от жури и след това ще участват в пътуваща изложба, част на кампанията. В изложбата могат да участват автори от цялата страна без ограничение във възрастта. Повече за конкурса.

***

К А У З И

Дари боя, завеси или труд за деца във Велико Търново

Велико Търново

Социалните работници от един център за деца във Велико Търново са се захванали с пролетно освежаване на стаите на децата. Става въпрос за боядисване на 4 детски стаи плюс дневна и кухня. Как да помогнете:

- Ако имате изостанали бои, латекс, перденца или корнизи, можете да ги дарите.

- Ако искате да помогнете с труд, също можете да се включите.

Центърът се намира на ул. Цветарска 14. За информация Ивелина Младенова, социален работник, тел. 0883 481 726.

***

Колело за смет, за дете велосипед - благотворителна кампания

до 5 юни, цяла България

"Една кампания на работилница за велосипеди 1bike.bg: По време на кампанията хора от цялата страна ни изпращат техните стари, счупени или здрави велосипеди, които не използват. Ние ги събираме, ремонтираме счупените и заедно със социалните служби определяме кой велосипед за кое дете ще е най-подходящ. В първото издание на кампанията през 2015 г. хора и компании дариха 110 велосипеда, като от тях успяхме да отремонтираме и подарим 70 на социално слаби деца от Дряново." Целта за 2016 година е да бъдат събрани и отремонтирани 200 велосипеда. Научи как да дариш велосипед тук.

*

Подкрепи пътуващата библиотека на колела

Представете си каравана с удобно кресло в единия край, с кана хубав чай до него. Малка плетена масичка и красива нощна лампа. В другия край - голяма дървена библиотека с половин тон книги. Свещи, приятно ухание на старо и на книги. Уют.  Ето така Александър Караджов от Смолян си представя реализиран проекта си за първата библиотека на колела, която ще обикаля из България. Ако идеята ви харесва и искате да допринесете за осъществяването й, можете да направите дарение тук. Повече за пътуващата библиотека на колела.

*

В ЧУЖБИНА

Лозански карнавал

29 април - 1 май, Лозана, Швейцария

Ако си мислите, че сезонът на карнавалите е приключил, много се лъжете. В Лозана от 2 до 5 май ще се вихрят страсти, музика и танци. Повече за Лозански карнавал.

***

Фестивал на щурците

5 май, Флоренция, Италия

Щастливата ви звезда се е превърнала в черна дупка? Не се тревожете, на помощ идва Фестивалът на щуреца (Festa del Grillo) във флорентинския парк Кашине, където се продават хиляди "щастливи щурчета" всяка година на деня на Възнесение Господне. Подробности за Фестивал на щурците.

***

Фестивал на цветята/ Temps de Flors

10-18 май, Жирона, Испания

Всяка година през месец май живописният каталунски град Жирона се превръща в цветна приказка. Улиците, площадите, галериите се изпълват с цветни композиции, килими от цветя и музика на живо. Паралелно с цветните събития се провежда богата културна програма и редица кулинарни събития. Ресторантите в града подготвят тематични менюта, коктейли, десерти, включващи украса от цветя. Подробности за Фестивала на цветята в Жирона.

***

Чешки фестивал на бирата

12-28 май, Прага

Чешкият фестивал на бирата събира в Прага както топ производители на пиво, така и по-малко известни пивоварни. Всяка шатра на изложението представя своя продукт и организира собствени забавления и изненади за посетителите. Бирата е един от символите на Прага и Чехия, затова и фестивалът се радва на хиляди гости от цял свят. Подробности за фестивала на бирата в Прага.

***

Всички още събития в България и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин